Afbeelding
pr

Poëzieroute Henk Kooijman in Haastrecht

Algemeen

De landschapsdichter Henk Kooijman krijgt in september zijn eigen poëziewandelroute in Haastrecht. Van 1 t/m 30 september zijn twintig gedichten uit zijn omvangrijk oeuvre te lezen op even zoveel ramen aan de Hoogstraat. De wandeling gaat vanaf Museum Paulina Bisdom van Vliet tot aan het eind van de Hoogstraat richting Oudewater.

"Peter Visser is eigenlijk de aanstichter van de route", vertelt medeorganisator Corie Grootendorst, voormalig polderdichter van de Krimpenerwaard. Peter las de laatste tijd vaak gedichten van Kooijman (1928-1988) en hij vroeg zich af: 'kunnen we daar iets mee'. Dat is bij Corie niet tegen dovemansoren gezegd en ze ging half juli aan de slag. Samen met Emmy van Harskamp, bedenker van de wandeling en vormgever van de bijzondere poëzieposters, en Nelie Gerritsen van het Van den Akkerfonds, benaderde ze bewoners aan de Hoogstraat om een raam beschikbaar te stellen. Aangestoken door hun enthousiasme zei iedereen direct ja.

Ode aan het landschap

Wat kunnen we verwachten van zijn gedichten? Volgens Corie een heleboel: "Hij is echt een landschapsdichter van het Groene Hart. De weiden, de wolken en het licht gaven hem lucht en ruimte. Hij wist het landschap prachtig te beschrijven en daarmee ook zijn innerlijke gemoedstoestand. Die was het hele scala van Himmelhoch jauchzend tot zum Tode betrübt. Zijn zwerftochten door de polders en dorpen in de Krimpenerwaard inspireerden hem een leven lang."

Corie zelf ontmoette de dichter diverse keren. In 1977 ontving ze een boekje van hem met een persoonlijke boodschap. "Daar ben ik nog steeds heel blij mee. Op welke dichtersbijeenkomst ik ook ben, Kooijman is er altijd bij. En als ik de gelegenheid krijg, iets voor te dragen, lees ik ook vaak een gedicht van hem." Enkele jaren geleden brachten de eerste vijf polderdichters van de Krimpenerwaard een poëziedoosje met hun prachtigste gedichten uit. Het verbindende element was een dichtregel van Kooijman: Tussen de weg en de wereldrand.

Wandelend eerbetoon

Gedichten overnemen en publiceren gaat zo maar niet. Daarvoor heeft Corie contact met de erven Henk Kooijman. Voor die ene dichtregel was dat haar eerste kennismaking met hen. En ook nu weer. Na enig overleg wilden zij heel graag meewerken aan de poëziewandeltocht door Haastrecht als hommage aan hun vader. De twintig gedichten hiervoor zijn afkomstig uit de verzamelbundel Waar ik ook ben, ik draag mijn weiland mee. Deze bundel heeft Kooijmans' vriend Arjen Struik, inmiddels een negentiger, dertig jaar na diens overlijden uitgebracht. Het Catharina Gasthuis in Gouda organiseerde ter gelegenheid daarvan in 2009 een tentoonstelling. In 2012 plaatste de Haastrechtse Kring een plaquette aan zijn voormalig woonhuis. Echter de poëzie van Kooijman is vandaag de dag in zijn geboorteplaats niet terug te vinden. Vandaar dit wandelinitiatief. Corie en haar metgezellen zijn vast van plan een vervolg aan dit eerbetoon te geven: "De gedichten van Henk Kooijman verdienen in Haastrecht een blijvende plek".

Lyanne de Laat

Henk Kooijman
Anniversary concert 'Battle for Drums'.
Circle Percussion viert 50 + 1-jarig bestaan 8 uur geleden
Afbeelding
Rock Solid club in Haastrecht 10 uur geleden
Op vrijdag 24 mei organiseert de Stichting Veteranen Lopikerwaard haar tweejaarlijkse Anjer veteranenconcert.
Anjerconcert 2024 met Marinierskapel 15 uur geleden
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag 20 mei, 19:00
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 20 mei, 12:00
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 19 mei, 19:00
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 mei, 17:00
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 mei, 14:00