Afbeelding
Toon van der Stok

Minimaal vijftig verschillende smaken op Proeverij Haastrecht

Algemeen

Kwaliteit, keuze en kleinschalig. Dat zijn de drie K’s van Proeverij Haastrecht. Het oudste culinaire festival in de omgeving. Met dertien standhouders die meer dan vijftig verschillende gerechten en wijnen presenteren. Tijd voor de vierde K; Kom genieten. Voor de 21e keer presenteren de restaurants en andere middenstanders uit Haastrecht en omgeving zich op de Proeverij Haastrecht. Na het grote succes van vorig jaar, ook dit jaar op het Concordiaplein. Dit wordt omgetoverd in een groot openlucht restaurant met niet alleen eten en drinken, maar ook vermaak. Met het Nederlands kampioenschap Kaasrollen en dit jaar twee optredens.

Haastrechts talent

De avond wordt gestart met een optreden van een opkomend Haastrechts talent: Rozemarijn Spruit, die vorig jaar al een spontaan gastoptreden gaf. Als tweede komen de ‘Jongens van je weet wel’. Dit is een variant op de Crazy piano’s, waarbij de muzikanten op wens van het publiek nummers spelen. Met in de eerste set mooie muziek voor bij het diner en in de tweede set meer dansbare muziek.

Een vast onderdeel is het Nederlands Kampioenschap kaasrollen. Lukt het Rens Vreeswijk om zijn titel te verdedigen of komt er een nieuwe Nederlands kampioen?

Maar alles draait natuurlijk om het aanschuiven aan de biertafels, om lekker eten en drinken en bijkletsen met andere bezoekers. Keuze is er genoeg, want de restaurants, kaasboeren en middenstanders presenteren zich met meer dan 35 gerechten. Slijterij Bij de Sluis neemt vijftien verschillende wijnen mee om tot een ideale combinatie te komen.

Betaalbaar

Dankzij de kleinschaligheid blijft juist op de Proeverij Haastrecht alles betaalbaar. Bezoekers betalen 3 euro voor een muntje en dat is voldoende voor een glas wijn of een klein gerechtje. Maar natuurlijk zijn er ook luxere varianten en dan is een muntje extra nodig. Eén ding weet medeorganisator Rob van Zuylen zeker: “Voor minder geld dan dat je in een restaurant uitgeeft, eet je hier een topmaaltijd. Daarom houden we het al ruim 20 jaar vol en mochten we vorig jaar meer dan duizend bezoekers begroeten.”

Tijden

De Proeverij begint om 17.00 uur en duurt tot ongeveer 23.00 uur. De kramen zullen in elk geval tot 22.00 uur bemand zijn.

De eerste ronde van het kampioenschap kaasrollen is om 20.00 uur.

Het eerste optreden Rozemarijn Spruit  is om 19.00 uur.

De eerste set van ‘De jongens van je weet wel’  is om 20.30 uur. De tweede set start om 22.00 uur.

Deelnemers Proeverij

De IJsselborgh / • spinazietaart met gorgonzola saus (vegetarisch) • olijven • spaans bladerdeegbroodje met tonijn • tostada gerookte zalm en roomkaas • onze wereld beroemde gamba’s • stokbrood kruidenboter • hartig gevulde koeken

Chris Cuisine / Proef verfijnde of juist bourgondische gerechten. Met onder andere een Curry kip/kokos • Kaassoep met gorgonzola, (vega) camembert, mozzarella, boerenkaas, knoflook en verse kruiden • Tomatenroomsoep (lekker voor de kleintjes, vega) • Bouillabaisse • Japans bordje: Sushimi van kakelverse rauwe tonijn, zalm, sesamolie, gemarineerde sojaboontjes, wakame, en de echte Japanse wasabi wortel • Aziatische broodjes: Slow cooked gekruid buikspek, sticky sauce, zoetzure komkommer, hete peper, rode ui en koriander.

Chinees japans restaurant De Pauw / Onze Haastrechtse chinees, De Pauw laat je proeven dat ze ook de Japanse keuken beheersen met een selectie van hun heerlijke Sushi gerechten. En natuurlijk ook heerlijke mini-loempia’s voor tussendoor of als voorafje.

Partyservice de Keijser / Onze bbq meister rijdt dit jaar de grote smoker naar het Concordiaplein. Voor een overheerlijk broodje Waards kalfsburger of een broodje vers bereide Pulled Pork.

Kaasboerderij De Twee Hoeven / Heerlijke kazen voor een mooi kaasplankje als nagerecht of lekker bij een mooi glas wijn of een koud biertje.

Vrouwen voor Vrouwen / Natuurlijk weer met hun overheerlijke vers bereide poffertjes volgens traditioneel recept.

Bij de Sluis / Een grote selectie wijnen met zes verschillende droge witte wijnen, twee zoete witte wijnen, twee keer een heerlijke rosé en vijf rode wijnen uit alle windstreken. Dit jaar ook weer met een selectie van speciale bieren.

Het Snackhuys / Proeverij van bitterballen met eigen creaties zoals een bitterbal pulled chicken, stoofvlees, gevuld met kaas of laat je verrassen.

Wereldwinkel / Dé plek voor een heerlijk kopje koffie of thee of een proeverij van eigen producten.

Bakker Arjan van der Eijk / Lekker vooraf, het speciale Vlisterkaasbrood, heerlijk bij een glaasje wijn en voor later op de avond diverse nagerechten om de maaltijd af te sluiten.

KOEL ijs / Onze ijsboerin komt met zeven smaken KOEL ijs naar het Havenplein, afgestemd op het weer van de avond. Maar verheug je alvast op Tony Chocolony-ijs, echt boerenroomijs of citroensorbet.

Koekje van eigen kaas / Na het grote succes van vorig jaar weer terug. Met een heerlijke kaaswafel als voorafje of later bij een wijntje. Je moet ze proberen.

Fraciolato / Onze Haastrechtse tovenaars met aardbeien, chocolade en ijs. Proef de verschillende varianten en geniet.

Grand-café Concordia / Van onze eigen kroegbaas en spreekstalmeester Rob van Zuylen. Voor bier en fris.

Spelregels NK kaasrollen

Voor de vijftiende keer presenteren we dit jaar het  NK kaasrollen. De spelregels zijn simpel. Wie scoort de meeste punten door in twee worpen de echte Goudse kaas van ongeveer 10 kilo in een van de drie gaten te rollen.

De baan is ongeveer 10 meter lang en de meeste punten haal je door de kaas in het middelste gat te rollen. Daarmee scoor je 10 punten. De vakken links of rechts hebben een waarde van 5 of 6 punten. Elke deelnemer kan twee keer werpen waarbij de punten bij elkaar worden opgeteld. De vijf hoogst scorende deelnemers keren daarna terug voor de finale. 

De winnaar krijgt naast de landelijke roem ook een mooi kaaspakket van sponsor De Twee Hoeven.

Muntverkoop en glazen

Munten voor de Proeverij zijn verkrijgbaar in de speciale muntenunit. Deze kosten dit jaar 3 euro per stuk. Betaling liefst contant, maar uiteraard is er ook een pinautomaat aanwezig.
De wijnglazen zijn vanaf nu verkrijgbaar bij de kraam van Slijterij Bij de Sluis. Glazen zijn op last van de gemeente van hard plastic en kunnen aan het eind van de avond weer worden ingeleverd.
Voor één muntje kan een glas worden aangeschaft.

Parkeren

Zaterdag vanaf 14.00 uur begint het opbouwen voor de Proeverij en dan geldt voor het Concordiaplein een parkeerverbod. Help ons en haal tijdig uw auto weg.
Parkeren kan deze avond op de Grote Haven,  rond de Hervormde kerk en bij de Liezeborgh, maar het beste advies is: kom op de fiets of lopend.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 4 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 6 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 14 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00