Gezellige drukte tijdens de hittegolf in Zwembad Natuurlijk de Loete.
Gezellige drukte tijdens de hittegolf in Zwembad Natuurlijk de Loete. Mireille van der Ham

Natuurlijk de Loete; het grootste natuurgezuiverde zwembad van Nederland

Algemeen

Een bad met unieke locatie om trots op te zijn!

Het tweede zwemseizoen van het zwembad in Haastrecht dat niet meer met chloor ontsmet wordt, is nog in volle gang. Dat het seizoen niet helemaal zonder problemen verlopen is, is menig bezoeker opgevallen. Het nieuwe concept vraagt aan iedereen begrip en geduld en dat licht manager Barbara Schaapsmeerders graag toe.

Hoge kwaliteitseisen zwemwater

Wie regelmatig of wel eens in Natuurlijk de Loete komt zwemmen merkt meteen de groene kleur van het water op. Dit heeft te maken met de groene folie tegen de wanden en op de bodem van het bad. Een natuurgezuiverd zwembad is niet te vergelijken met een binnen- of buitenbad gezuiverd op basis van chloor of zoutelectrolyse. Omdat het een natuurgezuiverd bad is, ontstaat er algvorming. Deze algvorming is voor het zwembad een punt van aandacht. Barbara legt uit; “De kwaliteit van ons natuurgezuiverde zwemwater is van goede kwaliteit en een plezier om in te zwemmen. We onderzoeken momenteel hoe we de beste samenstelling en een nog betere waterkwaliteit kunnen verkrijgen, waarbij wij ook moeten voldoen aan de strenge eisen die de waterwet ons oplegt. Samen met Bestuur Vlister Openlucht Baden, de Koninklijke van Ginkelgroep, de ODMH (Omgevingsdienst Midden Holland), technische specialisten (ook uit het buitenland waar meer natuurgezuiverde zwembaden zijn) en Zwembad de Peppel (Natuurgezuiverde zwemvijver) zijn we in gesprek hoe we de juiste waterkwaliteit nog beter kunnen waarborgen.”

De verwachting is dat in het nieuwe seizoen de algvorming door te nemen maatregelen behoorlijk gereduceerd wordt. De gezondheid van de bezoekers staat bovenaan en is juist waarop door de toezichthouder van de ODMH getoetst wordt met gelijke normen als een gechloreerd bad.

Technische storing

Vier mooie zomerse dagen heeft het zwembad afgelopen maanden zijn deuren moeten sluiten, wat voor veel vraagtekens en teleurstelling bij de bezoekers zorgde. Het sluiten van de Loete heeft ook de organisatie hard geraakt. “Dit willen wij natuurlijk ook niet”, zegt Barbara. “Wij hebben te maken gehad met een technisch probleem (UV lamp storing) waardoor wij niet meer aan de beheersing voor de opgelegde waterkwaliteit vanuit de waterwet voldeden. Omdat de gezondheid van de gebruikers primair is, wordt elke twee weken een controle uitgevoerd door een instantie die het water test op verschillende parameters. De parameters zijn zo streng dat al bij een kleine overschrijding de ODMH ons zal manen het bad te sluiten. De acties die dan volgen zijn her-bemonsteren en de waarden op orde brengen. Zodra de waarden weer op niveau zijn kunnen we weer open. Voor het nieuwe seizoen onderzoeken wij welke manier het beste is om met onze bezoekers vlot te kunnen communiceren.” Gelukkig konden de bezoekers deze dagen, al dan niet met een abonnement, gebruik maken van het Polderbad in Stolwijk.

Personeel en vrijwilligers

In een seizoensbedrijf als Natuurlijk de Loete moet ieder seizoen opnieuw begonnen worden met het vinden van ruim 35 medewerkers die in de winterperiode een andere baan hebben, wat in de huidige markt best een uitdaging is. “We zijn blij als de medewerkers die al een paar seizoenen mee hebben gedraaid weer terug willen en kunnen komen en niet een andere baan hebben aangenomen om voor zichzelf meer zekerheid te krijgen.” zegt Barbara. “Zoals in elk bedrijf is er een mix van personeel met verschillende senioriteit. Ons badpersoneel is gemiddeld zo’n 20 jaar. Daarin ook medewerkers die dit seizoen voor het eerst meedraaien en ervaren medewerkers. Elke dag is er een dag-verantwoordelijke die de leiding heeft. Dat zijn uiteraard de ervaren krachten. Omdat met 37 medewerkers het een enorme uitdaging is om de bezetting op drukke dagen goed te organiseren draai ik uiteraard zelf ook mee daar waar de nood het hoogst is.” Dankzij de inzet van vrijwilligers hebben zij samen met de medewerkers op de meest drukke dagen de bezetting rond gekregen. Dat was niet gelukt zonder de hulp van vrijwilligers die de kassa bemanden of meehielpen in de technische dagelijkse onderhoudsronden (denk aan facilitaire klussen, legionella spoelen, inspectie ronden rondom terrein, de tuin, vijver schoonmaak etc.).

Veel omliggende baden moeten hun openingstijden aanpassen in verband met een personeelstekort of zelfs sluiten omdat zij de bezetting niet rond krijgen. Het maakt Barbara extra trots om dan te bedenken dat zij in beide baden zo’n krachtig team, van wie alle leden bevoegd zijn met EHBO/BHV en reddend zwemmen, klaar heeft staan. “Niks tropenrooster voor de Vlister-medewerkers, klaar staan, extra werken, eerder terugkomen van vakantie omdat we dan met elkaar de beiden baden van 08.00- 20.00 uur open kunnen doen, er is niets mooier dan dat.” Dat er wel eens conflicten zijn of vervelende jeugd is bekend. Daar wordt adequaat door de medewerkers op ingespeeld. “Het is natuurlijk erg fijn als gasten ook bij ons aangeven wanneer er wat onrust is, want ook dan kunnen wij direct ingrijpen. De sociale controle helpt ons ook om de rust te bewaren. Daarnaast hebben we in samenwerking met projectgroep veiligheid en de wijkagent afspraken gemaakt over ontzeggingen en het weigeren van toegang. Met regelmaat komt jeugdzorg en de wijkagent een bezoek brengen op onze locaties. Dit helpt preventief.”

Zelf ervaren

Dat het nieuwe concept even wennen is voor zowel de bezoekers als de organisatie mag duidelijk zijn. Gelukkig zijn er al vele bezoekers die het enthousiasme van Barbara delen. Zo is er iedere ochtend een vaste ploeg aan baantjestrekkende dames en heren, die met misschien nog wel meer plezier in het vernieuwde bad zwemmen. Zo geeft een dame aan; “De temperatuur is soms even wennen, maar als je er eenmaal door bent is het heerlijk!”

De temperatuur wordt vaker als wat koud ervaren. Het bad wordt door invloed van de zon en sundisks verwarmd. De temperatuur is in beide baden vast ingesteld tussen de 21 en maximaal 25 graden.

Dat er geen chloor meer aanwezig is in het water wordt ook als zeer prettig ervaren. Geen last van zere en rode ogen meer.

Tijdens de warme zomerse dagen in dit seizoen werd maar weer eens duidelijk hoe fijn dit zwembad wel is; met zijn unieke ligging met uitzicht op de prachtige natuur, de heerlijke ligweide en niet te vergeten het entertainment op zowel de hoge en de lage duikplank. De meest geweldige en spectaculaire sprongen, salto’s en duiken worden gemaakt door jong en oud, waar de overige bezoekers duidelijk hoor- en zichtbaar van genieten. Met een toeziend oog van het badpersoneel op de veiligheid.

In de week van 5 september zal de Zwemvierdaagse worden georganiseerd, een mooi moment om zelf te komen ervaren. Maar wat natuurlijk eerder ook kan!

Mireille van der Ham

Bijzondere kunsten worden getoondvanaf beide duikplanken.
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 3 uur geleden
V.l.n.r.: Anneke van Heertum, Mirjam Jongerius en Marry van der Kroon.
Koningsochtend in Vlist met oranjebitter 5 uur geleden
 Tussen de buien door werd een hoop plezier gemaakt.
Koningsspelen voor de basisscholen 7 uur geleden
Afbeelding
Update spreidingswet en motie over plannen Cultuurhuis 8 uur geleden
Springkussen Striker was een succes.
Koningsdag in Driebruggen 10 uur geleden
Afbeelding
'Als ik ga - ga ben' 12 uur geleden
Afbeelding
Ringsteken met de skelter op Koningsdag in Polsbroek 13 uur geleden
De knikkerbanen tijdens de Koningsspelen.
Knikkeren en Koningsspelen 30 apr, 19:00