Cees Reichard

Zwembad Natuurlijk De Loete geopend

Op Hemelvaartsdag is het vernieuwde natuurgezuiverde zwembad 'Natuurlijk De Loete' voor het publiek geopend. Dit was tevens de definitieve start van het zwemseizoen 2021. Op de woensdag ervoor mochten enkele zwemliefhebbers en de vrijwilligers proefzwemmen. Hier werd goed gebruik van gemaakt. Iedereen was bijzonder enthousiast over de kwaliteit van het water. 'Het zwemt geweldig en dit natuurgezuiverd water zonder chloor geeft veel zwemplezier', was een vaak gehoorde opmerking.

Het resultaat van tien maanden hard werken mag er zijn. Het is landschappelijk zo mooi gemaakt dat het helemaal past in de natuur tussen Het Doove Gat en Bilwijk waar volop gefietst en gewandeld kan worden; en nu dus ook gezwommen.

Het Goud

Voorzitter Peter van Schaik is dan ook blij dat het bad nu eindelijk klaar is. Hij vindt het uniek dat dit met de aannemer Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal en met al die vrijwilligers gerealiseerd is. Zonder de inzet van de vrijwilligers zou het nooit gelukt zijn. Deze groep is 'het goud' van onze beide zwembaden.

Hij vindt het fantastisch hoe het bad er nu uitziet. Hij zegt ook dat over elk detail goed nagedacht is. Het bad heeft prachtige groentinten, een mooie plantenzone, aangepaste tegels, de leuke bankjes en het glooiende gazon. Het mag er allemaal zijn. Waarom het gazon glooiend is licht hij toe: “mensen liggen niet graag plat op het gras en met een glooiing is dit prettiger. Men komt hier ook om te recreëren.”

Ook het peuterbad is helemaal aangepakt. Het is voorzien van boompjes en bankjes. Boven het bad komt ter bescherming tegen de zon nog een doek te hangen. Voor de ouders en uiteraard de peuters een genot om hier te zitten en in het water te spelen.

Manager Bart Boevink

Bart Boevink, de manager van het bad krijgt er kippenvel van. Zo gaaf vindt hij het. Hij heeft in deze gehele bouwperiode veel aangestuurd en de vrijwilligers ondersteund. Hij ziet het enthousiasme van iedereen en hij is blij dat er bij de opening al zo veel belangstellenden waren. Er stond buiten een hele rij.

Van de Koninklijke Ginkel Groep zegt adviseur Jorrit Zwart dat hij met plezier hieraan gewerkt heeft. Er is hier vijf jaar lang over nagedacht en in ontwikkeling gebracht. "Wij zijn trots op dit mooie resultaat. We hopen meerdere baden in Nederlands op deze manier vorm te kunnen gaan geven."

Enthousiaste reacties

Greet Straver vindt dat het bad er prachtig uitziet. Vooral de groene kleur van het water vindt zij ontzettend mooi. En zij heeft veel waardering voor al die mensen die hieraan gewerkt hebben. Koos Steenbergen, één van die vrijwilligers, is bijzonder trots dat ze met elkaar deze accommodatie verwezenlijkt hebben. Adrie Kok vindt het ook al fantastisch en qua temperatuur viel het water voor haar alleszins mee. "Ik heb gewoon zin in dit seizoen. Daarbij komt ook nog dat het langer open blijft en dat is fijn. Ik vind het een aanwinst voor Haastrecht en daar zijn we best trots op."

Zachter water

Bestuurslid Bea Crouwers vertelt, terwijl ze net haar eerste baantjes gezwommen heeft, dat een droom uitgekomen is. “Vijf jaar geleden is het idee van een natuurgezuiverd bad ontstaan. We zijn in Duitsland wezen kijken en wat we daar zagen was geweldig! We waren gelijk enthousiast en de VOB is hieraan gaan werken. Nu is het helemaal af en is het geopend. Het voelt allemaal anders. Zonder chloor is het water zachter. Heerlijk om dat te voelen."

Om dit te ondervinden roept manager Bart Boevink iedereen op om te komen zwemmen. “Het is nu helemaal anders dan in een chloorbad."

Cees Reichard

Meer berichten