Kleine speech van Jacob.
Kleine speech van Jacob. Mireille van der Ham

Traditie geboren met Nieuwjaarsduik in Haastrecht

Algemeen

Dat zwemmen in open water aanstekelijk werkt heeft Jacob van Schaik wel bewezen. Na zijn oproep in de laatste editie van De IJsselbode om hem te komen vergezellen tijdens zijn Nieuwjaarsduik op 1 januari 2022 was de opkomst op zijn zachtst gezegd enthousiast te noemen.

Verschillende durfallen verzamelden zich op zaterdag 1 januari om 11.00 uur, met het slaap van de late oudjaarsnacht nog in hun ogen, op de afgesproken plek. Het was een heel gemengd gezelschap, van (jonge) kinderen tot zelfs wat senioren.

Met direct een weerrecord in 2022 waarbij het de warmste nieuwjaarsdag ooit was, bleek het eenmaal aan de waterkant, gehuld in alleen een zwembroek of badpak met een flink windje, toch wat aan de frisse kant. Een ervaren zwemster had de temperatuur van het water opgemeten, deze kwam op 6,9 graden.

Het zonnetje kwam door en Jacob sprak de duikers toe met de woorden: “De beste wensen en dat we maar snel mogen terugkeren naar een samenleving waarin nooit ziek zijn niet levensgevaarlijk is.”

Dat mensen in deze tijd, waarin weinig mogelijk is, af en toe aan een leuk verzetje toe zijn, werd door verschillende mensen uitgesproken en was goed voelbaar. Na een flinke kreet van saamhorigheid kon de duik dan eindelijk genomen worden.

Rookworst

De organisatie van de Nieuwjaarsduik had voor een klein presentje voor iedere zwemmer gezorgd; een kleintje rookworst met daaraan een kaartje met de tekst: ‘Nieuwjaarsduik Haastrecht 2022. Nu al de held van het jaar! Gelukkig en gezond 2022.’

Mireille van der Ham

Op de opkomst van bijna 35 zwemmers had de organisatie niet gerekend, waardoor de prijsjes wat gedeeld moesten worden.
De zwemmers waren er klaar voor!
De zwemmers waren er klaar voor!
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 51 minuten geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 17 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 19 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden gisteren
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00