Het Witte Anjerperkje onthuld.
Het Witte Anjerperkje onthuld. Margreet Nagtegaal

Veteranendag, voor respect en erkenning

Algemeen

Het was zaterdag 25 juni landelijke Veteranendag. In Oudewater kreeg deze Veteranendag ook speciale aandacht. Allereerst werd door burgemeester Danny de Vries het Witte Anjerperkje geopend tussen de hoek Westsingel en de rotonde. Daarnaast vond in het Oude Stadhuis de onthulling van een speciale Oudewaterse versie van een Veteranencoin plaats.

Terwijl in Den Haag de landelijke Veteranendag weer massaal kon worden gevierd met een defilé en uitreiking van vaandelopschriften waren een tiental veteranen van Stichting Veteranen Lopikerwaard in Oudewater bij elkaar om getuige te zijn van de officiële opening van het speciale Witte Anjerperkje. Alle gemeenten in Nederland hadden het verzoek gekregen een Witte Anjerperkje aan te leggen uit respect voor alle veteranen. De witte anjer is het symbool geworden van verzet, loyaliteit en waardering. Een Witte Anjer perkje bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag, wat jaarlijks op de laatste zaterdag van de maand juni plaatsvindt. Die datum heeft alles te maken met de geboortedatum (29 juni) van Prins Bernhard die bekend stond om het dragen van een witte anjer.

Bestuurslid Jorn Bleijs opende samen met burgemeester Danny de Vries officieel het bloemenperkje. John van der Krogt, medewerker van de gemeente, wist nog voldoende witte anjers te vinden en heeft het perkje helpen aanleggen. Willem van Amerongen, militair en wonend aan de Westsingel met het zicht op het Witte Anjerperkje, kreeg een watergieter lachend aangeboden met de woorden: “Dan kan jij het perkje bij houden!”

In optocht ging het gezelschap even later richting het stadhuis. De burgemeester sprak het gezelschap toe en benoemde de ernst van deze tijd. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. De oorlog in Oekraïne treft ons ook. Nederland wordt intoleranter maar vrede en vrijheid moeten gewaarborgd zijn. Daarom wil ik een dag als deze duidelijk onderstrepen. De krijgsmacht heeft als taak oorlog te voorkomen.” Samen met raadslid en veteraan Ronald Gabriels werd het plan bedacht een Oudewaterse Veteran Coin te maken. “Deze veteran coin wordt toegekend aan alle veteranen in Oudewater.” Helaas moest de echte nog van de pers komen en werd een grote replica onthuld. Ronald Gabriels mocht dat samen met de burgemeester doen. Hij is zelf twee keer in Afghanistan geweest en heeft momenteel een bureaufunctie. “Het is traditie als we een borrel hebben met elkaar dat we de juiste veteran coin in onze zak hebben zitten. Als er geroepen wordt ‘coincheck’ moet je de juiste coin laten zien anders moet je het rondje betalen.” Een knipoog van de coin, noemt hij het. “Maar de coin is bovenal een erkenning en waardering, juist ook vanuit de gemeenschap.” Als ze straks klaar zijn zullen ze bij alle veteranen bezorgd worden.

Tot slot richtte voorzitter Bert Jansen nog even het woord tot de burgemeester. “Wij, als veteranenstichting zijn geraakt en getroffen door de grote betrokkenheid van u als burgemeester bij de veteranen. Daarom speld ik u een insigne op met de veteranenvlag.” Deze insigne geeft de Stichting Veteranen aan mensen waarvan ze vinden dat ze deze verdienen. Daarmee kwam de speciale bijeenkomst tot een eind.

Margreet Nagtegaal

Burgemeester de Vries en Ronald Gabriels onthuldenhet ontwerp van de Oudewaterse Veteran Coin.
Veteraan Willem van Amerongen kreeg een gieterom het perkje regelmatig te begieten.
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 2 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 5 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 19 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 21 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00