Vitalii Harbovskyi (re) en Kevin Duits van de Bogro.
Vitalii Harbovskyi (re) en Kevin Duits van de Bogro. (Margreet Nagtegaal)

Vluchteling uit Oekraïne welkom bij Bogro

Sinds een week werkt Vitalii Harbovskyi, een vluchteling uit Oekraïne die neerstreek in Oudewater, bij de Bogro in Snelrewaard.
Het bedrijf is er blij mee, want het is een goede vakman die kennis van zaken heeft en het bedrijf wil graag helpen in de nood van vluchtelingen. Voor Vitalii is het een voorrecht om weer aan de slag te kunnen gaan in het vak dat hij goed beheerst.

Het was allemaal snel geregeld. Door toedoen van Annemarie van ‘t Veen werd het eerste contact gelegd tussen Vitalii Harbovskyi en Bogro. Op vrijdag vond de eerste kennismaking plaats en op maandag kon Vitalii al aan de slag. Kevin Duits, van Bogro, vertelt; “We merkten dat hij bekend was met de vaktaal. Hij was erg gemotiveerd en een contract kon snel worden getekend.” Dat was natuurlijk een contract in het Nederlands, dat was nog even lastig. “Maar daar kwamen we wel uit en Vitalii wil ook graag Nederlands leren. Inmiddels kent hij de woorden geel en blauw al goed en dat is niet van de Oekraïense vlag.” De eerste drie dagen werkte Vitalii in het magazijn. Daar worden materialen al zoveel mogelijk in elkaar gezet, en dat ging prima. Op de vrijdag van zijn eerste werkweek kon hij al mee naar de klus in De Meern om een warmtepomp aan te sluiten. “Hij weet gewoon alles,” vertelt Kevin lachend.

Weer aan de slag

Vitalii (43) kwam eind maart met zijn vrouw en twee kinderen naar Nederland. Hij woonde in een voorstadje van Kiev. Hij zag al veel van de oorlog. “ We hadden vanaf 2014 deze oorlog al aan zien komen.” Omdat Vitalii afgekeurd was hoefde hij het leger niet in. “Nu mogen mannen het land niet meer uit. Iedereen moet vechten.” In groepen verzamelden de mensen zich, in afwachting wat ze konden doen. Vitalii vertelt over hoe ze de Russen nog proberen tegen te werken door wegen te blokkeren maar uiteindelijk vluchtte hij naar Warschau en vloog van daaruit naar Nederland. Zijn vrouw haalde zijn ouders nog op die eigenlijk niet weg wilden. Via vrienden kwam hij in Oudewater terecht. Ze kregen een woonplek op de Tappersheul.

Vitalii vindt Oudewater een mooi plaatsje. “City or village?” vraagt hij nog eens terwijl hij het antwoord wel weet. De cultuur in Nederland heeft veel gemeen met de cultuur in Oekraïne vindt hij. De flat waarin ze woonden in Kiev gaven ze aan anderen.

Hij is erg blij dat hij nu kan werken. “Super!” De kinderen van 15 en 8 gaan inmiddels naar school in Nederland. “Die van 15 gaat met de bus naar een internationale school in Utrecht. Die van 8 gaat naar de Immanuelschool.” Zijn vrouw helpt daar met de Oekraïense kinderen die daar worden opgevangen en onze taal en het Engels niet kennen. Zo is het hele gezin hier weer aardig de draad aan het oppakken.

Maar Vitalii wil graag terug zodra dat kan. “We weten echt niet wanneer dat is. Het is allemaal zo onzeker.”

Met zijn nieuwe baan bij de Bogro is hij erg blij. “Het is werk dat ik goed ken. We hebben dezelfde leveranciers en doen alles hetzelfde. Alleen werken ze hier efficiënter en comfortabeler. Dat is mooi om te zien. Ik leer er ook weer van.”

Bogro heeft er een gemotiveerde vakman bij!

Margreet Nagtegaal

Meer berichten