Het feestcomité van De Wispel bestaande uit Jet Muller, Edith den Hartog,Sjaan vd Brink, Sabine Muller, Henri Ockeloen en Roy Molenbeek.
Het feestcomité van De Wispel bestaande uit Jet Muller, Edith den Hartog,Sjaan vd Brink, Sabine Muller, Henri Ockeloen en Roy Molenbeek. (Sjoukje Dijkstra)

Belangenvereniging De Wispel bestaat 50 jaar

‘We gaan het in jaren ‘70 stijl vieren!’

Op 11 juni bestond de Belangenvereniging Willeskop uit Montfoort 50 jaar. De Belangenvereniging werd opgericht in 1972, omdat een wijkagent vond dat er wat voor de kinderen gedaan moest worden, die rondzwierven op het industrieterrein bij de oude steenfabriek (Jan Snel). Deze vereniging werd snel een spil in de Willeskopse / Montfoortse gemeenschap. Ook vandaag nog vormt de vereniging met zo’n 350 leden het kloppende hart van de samenleving, met als uitvalsbasis het Wispelhuis, waar allerlei activiteiten georganiseerd worden voor de leden.

Voor 20 euro per jaar kun je lid worden met je gezin (sept. t/m mei). Daarvoor krijg je volgens feestcomitélid Sabine Muller veel terug: onder andere leuke activiteiten die worden georganiseerd, maar ook Sinterklaascadeautjes voor de kinderen en een fruitmand voor leden die in het ziekenhuis komen te liggen. Sabine zegt: “De vereniging is ontstaan vanuit betrokkenheid voor de kinderen. Nu hebben de kinderen zwemles, voetbal en muziekles. In die tijd was dat niet zo.” Ook voor de volwassenen is het leuk, meent zij. “Ze kunnen hier samenkomen voor bijvoorbeeld het klaverjassen. Bij het ontstaan werden ook wel fotografielessen gegeven of ze gingen samen een film kijken, want niet iedereen had in die tijd televisie. Op die voet is de vereniging doorgegaan om het laagdrempelig en betaalbaar te houden.”

Activiteiten

Het lidmaatschap van 20 euro per seizoen voor een gezin heb je er volgens Sabine dan ook zo uit. “Wat er georganiseerd wordt, is voor iedereen leuk. Toen formule 1 naar een andere zender ging, waar mensen voor moeten betalen, besloot het bestuur om formule 1 uit te zenden op een groot scherm. Als het vroeg is, dan is dat met ontbijt. Ook organiseren ze de vertrouwde bingo, wordt er gedart en zijn er creatieve avonden, waarbij mensen naar huis kunnen gaan met iets leuks wat ze zelf gemaakt hebben.” Bij het Wispelhuis, naast Jan Snel, is ook de speeltuin De Wispel. Deze is net als het Wispelhuis eigendom van de belangenvereniging, waar elk kind welkom is om te spelen. Twee keer per seizoen komt het boekje van de belangenvereniging uit, vol met activiteiten. Daar staat dan in wanneer er marathon-/bingo, klaverjassen, darten, creatieve workshops, knutselmiddag en een kinderbingo is, die volgens Sabine op de laatste dag van dit seizoen erg druk bezocht werd.

Afscheid

In de coronaperiode was het even rustig, maar nu zijn we weer vol op stoom; zo ook het feestcomité, bestaande uit Edith, Henriëtte, Sjaan, Sabine, Henri en Roy. Het jubileum zal met de leden gevierd worden met een uitgebreide 70’s party op 18 juni, wat gecombineerd zal worden met het afscheid van Jan Muller (83) als voorzitter. Jan Muller is mede-grondlegger geweest van de belangenvereniging. In 2007 werd hij nog geridderd voor zijn betrokkenheid en inzet. Het afscheid is volgens Sabine dubbel. “Het is zijn kindje, maar het is ook goed zo. Hij stapt uit het bestuur, maar dat wil niet zeggen dat hij niets meer doet. Hij zal betrokken blijven. Alleen niet meer zo actief.”

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten