Arie Belo met zijn zoon Gerben
Arie Belo met zijn zoon Gerben Sjoukje Dijkstra

Metaalwerk Arie Belo BV bestaat 35 jaar

Algemeen

Al 35 jaar is Metaalwerk Arie Belo BV een begrip in Nederland, maar ook internationaal is het bedrijf actief. Met slimme technische/innovatieve oplossingen, van enorme deuren tot een sorteermachine voor het schoon maken van bermgras, voor het metaalbewerkingsbedrijf is weinig te gek. “‘Ken niet, bestaat niet’, zeggen we wel eens”, aldus eigenaar Arie Belo.

Formeel bestaat zijn bedrijf sinds 1986. Zijn vader werkte in de scheepsbouw. “Hij repareerde alles. Van fietsen, bromfietsen, melkkannen, en meer. Het zat er al vroeg in. Zo is het bij ons ook ontstaan.” Zelf kwam Arie Belo als leerling gereedschapsmaker aan de bak in Montfoort bij een metaalwaren fabriek. “Ik heb in die periode de benodigde papieren behaald om ondernemer te worden. Op mijn 25e startte ik mijn eigen bedrijf, vanuit de schuur achter ons huis.” Van de schuur verkaste hij naar een loods, en de loods wisselde hij in 2003 voor een fabriek met kantoor. Op dit moment wordt er nog een nieuwe hal bijgebouwd. 30 Medewerkers zijn er gemiddeld actief, waarvan ongeveer 20 in loondienst. In de tekenkamer worden de ideeën uitgewerkt, die Arie Belo in sommige gevallen nog zelf met potlood op papier schetst. De engineers werken die dan uit in professionele 3D tekeningen. Trots laat hij op de computer een scan zien in 3D van de tramremise. Voor de nieuwe trams moest er een aangepaste werkplaats komen. “Zelfs de olievaten staan er op”, wijst Belo. Het allermooiste vindt hij om vanuit de vraagstelling van de klant een oplossing te bedenken. “wij hebben mensen om ons heen verzameld die dat ook leuk vinden. Dan kom je wel eens tot leuke dingen. Natuurlijk mislukt het ook wel eens. Problemen zijn er om op te lossen. Dat zeggen we ook vaak.” Waar het bedrijf in de beginperiode echt alles deed, van dakgoten tot staalconstructies, heeft Belo zich nu vooral gespecialiseerd als producent van complexe machines en apparaten, met klanten als KLM, voetbalstadium de Arena, de Luchtmacht, en een energiecentrale. “Voor KLM maakten we bijvoorbeeld twee vrachtruimen, waarbij we dit gedeelte van het vliegtuig op ware grote hebben nagebouwd. Zo kan grondpersoneel in opleiding bij het ROC Hoofddorp realistisch oefenen hoe je lading zoals tassen en koffers, stapelt in een vliegtuig.”

Regie

In de ochtend - op de dag van het interview - is Belo net bij Jumbo geweest. Ook dat is een klant van de Belogroep. “Hier proberen we een oplossing te bedenken ter voorkoming van aanrijschade, wat bij veel distributiecentra een probleem is. Hoe voorkom je dat? Wij denken dan mee met de klant om dat op te lossen.” Volgens Belo is er altijd wel een oplossing. “We zullen nooit zeggen: we zien het wel. Onze filosofie is: er is een oplossing. Gedurende het ontwerpproces kan de insteek of de manier waarop nog veranderen. Als de klant om iets vraagt, zullen wij altijd vragen waarom ze dat willen en wat het doel ervan is. Doordat we het zelf ontwerpen en tekenen en produceren, houden we de regie. Zo beheersen we het hele proces van tekening tot onderhoud. Daarin ontzorgen we de klant volledig.”

Ondernemersvereniging

In 2020 was Arie Belo betrokken bij de oprichting van de OndernemersVereniging Linschoten. Hij zegt het belangrijk te vinden om via de Ondernemersvereniging de middelen die opgehaald worden middels de opslag op de OZB en het Ondernemersfonds, te kunnen besteden in het eigen werkgebied van de ondernemers. Ook het netwerken met andere ondernemers is voor hem belangrijk. “Het is zo mooi dat het mogelijk is om van elkaars diensten gebruik maken en elkaar tips te geven. Er zijn altijd dingen waar elke ondernemer mee te maken krijgt, of hij nu appels of auto’s verkoopt. Als je elkaar kunt versterken, waarom niet?”

Toekomst

Omdat Arie Belo inmiddels 60 jaar oud is, blikt hij ook alvast vooruit op de toekomst. Van de vier zoons werken er nu drie (deels) in het bedrijf. “Of ze het bedrijf willen overnemen straks, is helemaal aan hen”, aldus Belo. “Momenteel zitten we in een meerjarig traject voor bedrijfsopvolging. Daarin kunnen we samen bekijken of we deze richting op willen, en krijgen zij de gelegenheid om een onderbouwde beslissing te nemen. De oudste zoon is nu bijna 24. Hij doet alles wat met computers te maken heeft, maar werkt bij een ander bedrijf. De tweede zoon (22) werkt in de werkplaats als monteur, en de derde zoon (19) werkt op twee dagen per week op de administratie, en studeert daarnaast nog verder.”

Uitstervend ras

Als het aan Arie Belo ligt, hoopt hij nog een aantal jaren door te mogen gaan en hij is ook positief over de toekomst. “We zoeken nog een goede monteur en een algemeen medewerker. Die laatste is iemand die de ritjes doet, spullen haalt, wegbrengt, de boel schildert, het terrein netjes houd en nog veel meer.” Belo nodigt iedereen die dat wil van harte uit om te solliciteren. Vooral de jongens en meiden met een technische achtergrond. “We zijn een uitstervend ras”, verzucht hij. “Bij ons zit je niet alleen om geld te verdienen, maar om je passie voor techniek. Met elkaar dingen bedenken en doen. Dat is het mooie van techniek.”

Sjoukje Dijkstra

Arie Belo in zijn kantoor met op de achtergrond een foto van zijn vader aan het werk
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 12 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 13 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 14 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 14 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 15 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 18 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 20 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 23 uur geleden