Afbeelding
Sjoukje Dijkstra

Van Schaik Drankenhandel bestaat 60 jaar

Algemeen

‘Trots op wat we bereikt hebben met groothandel en slijterijen.’

Iedereen in Montfoort kent Van Schaik Drankenhandel en Slijterij wel. De slijterij weten de meeste inwoners van gemeente Montfoort in ieder geval wel te vinden. Maar ook de partyverhuur doet goede zaken, buiten corona tijd om. Dit jaar bestaat de slijterij 30 jaar en de groothandel 60 jaar. Eigenaar Wilfred van Schaik is trots waar hij nu staat met zijn bedrijf. Zijn drijfveer: “Ik word er blij van als mensen bij ons kopen of huren. Als ze een feestje geven, reageren de mensen dol enthousiast als je komt.”

Het is bijna onvermijdelijk het niet over corona te hebben, want ook Van Schaik ontkomt er niet aan. “De winkels hebben wel geplust, maar de groothandel richting horeca, bedrijven, evenementen en feesten heeft grotendeels stil gelegen. Het houdt elkaar niet in balans. Zodra we half open gaan, zie je gelijk de bestellingen weer binnen komen. We gaan nu van lockdown naar lockdown. Hoe vaak we al niet in de agenda de kruisjes van de annuleringen hebben gehad.” Desondanks is hij erg positief ingesteld. “Tijdens de afgelopen zomer hebben we nog een paar evenementen kunnen meepakken”, zegt hij. “Doordat wij breed zijn, kunnen we horeca en sportkantines van dranken voorzien, maar regelen we ook partyverhuur aan particulieren en bedrijven.”

Trends

Naast de slijterij in Montfoort heeft Van Schaik in 2014/2015 winkels geopend in Maarssen, Vianen en Nieuwegein. Met zijn zaak blijft Wilfred gefocust op provincie Utrecht, waarbij Montfoort uitvalsbasis is. We hebben ongeveer 18/19 mensen in dienst, die zijn heel gedreven, met hart voor de zaak. Wij onderscheiden ons doordat we zelf het assortiment in de winkels bepalen, en best gespecialiseerd zijn. Naast jonge jenever verkopen we een whiskey assortiment dat vele malen groter is. We hebben heel veel soorten bier, ook lokaal gebrouwen. Verder vinden we het mooi als we in plaats van drie soorten gin 12 soorten kunnen aanbieden. Ook is het gemakkelijker om met trends mee te gaan. Geluiden van wat klanten lekker vinden, komen vanzelf tot ons vanuit de markt. De ene keer proeven klanten in de horeca iets wat ze dan thuis willen proeven en andersom. Daarop haken wij in. In de omgeving zitten veel lokale brouwerijtjes. Daarvan proberen we geregeld wat uit in onze winkels. In de Meern heb je bijvoorbeeld brouwerij Maximus en De Leckere. De brouwerijen weten dat wij hun bier op voorraad hebben. Bij rondleidingen kunnen ze hun klanten gelijk door verwijzen naar ons.”

Tevreden

Wilfred memoreert hoe het voor hem begon. “Mijn vader was eigenaar van café de Posthoorn. De drankenhandel zat erachter. Het café werd ook gebruikt als kantine. Dan zaten we daar onze lunch te eten.” Hij herinnert zich niet anders dan dat zijn ouders aan het werk waren. “Ik ben er ingerold. Dat begon met tapverhuur, tapjes schoonmaken en later kwamen de statafels etcetera erbij. Toen ik het bedrijf overnam, zat het café er nog wel bij. Na acht jaar heb ik het café van de hand gedaan, en ben ik in Montfoort verder gegaan met de groothandel, partyverhuur en winkels.” Zijn drijfveer is: mensen blij maken, die bij Van Schaik huren of kopen. “Dat is het leuke van het werk binnen partyverhuur. Als mensen iets kopen en huren zijn ze altijd super blij en dol enthousiast als we aankomen, want ze gaan een feestje geven. Als we de spullen dan weer terughalen, zijn ze vaak erg dankbaar.”

“Sommige mensen laten dat achteraf blijken door bij de betaling van de factuur een bedankje in de betaalomschrijving te zetten. Dat is toch wel erg leuk”, vindt hij. “Dat laat ik soms ook aan de medewerkers zien.” Dat klanten tevreden zijn, komt ook door de service die Van Schaik biedt. “We hebben een extra noodnummer. Dat is in de meeste gevallen aangesloten op mijn 06. Dan bellen mensen omdat er een fustje niet goed is aangesloten of ze komen witte wijn tekort. Dan spring ik toch even bij. Soms word ik daarvoor midden in de nacht uit mijn bed gebeld. Dat hoort erbij, en het is onze kracht, dat we het doen.”

Wilfred is erg te spreken over de samenwerking in Montfoort met andere partijen, zoals STAM en de KPJ. “De gunfactor is hoog hier. Je moet het toch met elkaar doen”, zegt hij. Om die reden is hij blij met de Winkeliersvereniging en het Ondernemersfonds. “Dat zorgt toch voor reuring in de stad, met onder andere de kerst- en jaarmarkt en Sinterklaas. Als de winkeliersvereniging dat niet doet, dan gebeurt het niet.”

Meer informatie: www.schaik-dranken.nl

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 5 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 12 uur geleden
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 14 uur geleden
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00