John met zijn zes trouwe werknemers.
John met zijn zes trouwe werknemers. Mireille van der Ham

Schildersbedrijf J.J. Rost 100 jaar

Algemeen

Schildersbedrijf Rost, waar John Rost inmiddels al veertig jaar eigenaar van is, viert zaterdag 11 juni het eeuwfeest. Een mijlpaal die gevierd mag worden en u bent uitgenodigd.

Van grootvader tot kleinzoon

In 1922 begon Arnoldus Rost zijn schildersbedrijf aan het Jaagpad in Haastrecht. Na drie jaar kocht Arnoldus een stuk grond in Hekendorp waar hij een huis met werkplaats liet bouwen. Schildersbedrijf J.J. Rost was een goedlopend bedrijf met wel vijftien man in dienst. Met grote klussen in onder andere Frankrijk en Nijmegen hadden zij genoeg werk. In Nijmegen moesten zij honderd woningen beglazen, wat toentertijd 125 gulden opleverde.

In de jaren dertig sloeg de crisis toe, het bedrijf ging bijna failliet. Na de oorlog pakte Arnoldus zijn bedrijf weer op, dit keer samen met zijn drie zoons; Jan, Koos en Nol. Toen Arnoldus zijn gezondheid achteruit ging hebben Jan en Koos het bedrijf in 1958 voortgezet onder de naam Gebroeders Rost. Nol kwam in loondienst bij zijn broers.

John Rost, de zoon van Jan, weet nog als de dag van gisteren dat hij het bedrijf overnam; “Op 8 maart 1982 kwam ik erachter dat ik schilder wilde worden. Mijn vader was toen 65 jaar, dus ik heb het bedrijf gelijk overgenomen.”

Stille kracht achter het bedrijf

Het bedrijf van John, gelegen op industrieterrein Galgoord in Haastrecht, met een trouwe club van zes werknemers, heeft al jarenlange relaties met vijf aannemers met wie zij vast werken in de regio.

John heeft met zijn bedrijf gelukkig geen crisis mee hoeven maken. Sterker nog, zij hebben nog nooit zoveel werk gehad als tijdens de coronatijd. John is vader van een zoon (25) en een dochter (21). Zijn vrouw is de stille kracht achter het bedrijf. “Elk bedrijf heeft een sterke vrouw nodig. Ik weet nooit hoe laat het wordt, omdat in mijn werk klussen moeilijk te plannen zijn. Mijn vrouw weet en accepteert dat, zij steunt mij volledig in mijn werk.”

Dat het een uitdaging is om volgens een planning te werken heeft alles te maken met het afhankelijk zijn van het weer en de planning van aannemers. “Als je aan een buitenklus begint en ze geven een aantal dagen slecht weer op, zullen we toch binnen aan de slag moeten. Binnen moeten klussen vaak binnen een bepaalde tijd af, omdat er bijvoorbeeld een vloer gelegd moet worden of een keuken gezet gaat worden. Dus ja, er zit een flinke tijdsdruk achter.”

Drie generaties kwasten

Behalve oud-werknemers en klanten heeft John ook wat vertegenwoordigers, met wie hij samenwerkt, voor het feest uitgenodigd. Heel bijzonder dat één van die vertegenwoordigers al drie generaties lang kwasten levert aan het bedrijf J.J. Rost.

Een mooi moment uit zijn carrière vindt John toch wel de Hervormde Kerk in Waarder waar zij ‘van niets iets’ hebben gemaakt. In een maand of drie tijd hebben John en zijn werknemers overal nieuw glas ingezet en alles geschilderd. Een gaaf project, aldus John.

Als grappige anekdote vertelt John dat zijn vader, toen hij nog schilder was, aan een voorbijganger vroeg of de man even bij zijn ladder wilde gaan staan, om fietsers ed. bewust te maken van de ladder. Terwijl John zijn vader aan het werk was en de man netjes onderaan de ladder zijn dienst stond te bewijzen kreeg de arme man de pot verf, die John zijn vader uit zijn handen liet vallen, op zijn hoofd. De man zat volledig onder de verf.

Feestje

Dat het een feestje waard is als je al een eeuw bestaat, mag duidelijk wezen. Onder het genot van een hapje en een drankje is er de mogelijkheid om John en zijn gezin te feliciteren.

Omdat het onmogelijk is om alle klanten persoonlijk uit te nodigen, bent u bij deze van harte uitgenodigd om het feestje mee te komen vieren. Er is op zaterdag 11 juni een inloop van 14.00 tot 18.00 uur in ‘t Raedthuys aan de Hoogstraat in Haastrecht. Graag via de mail even laten weten met hoeveel personen u komt in verband met de catering; john@rost-schildersbedrijf.nl

Mireille van der Ham

John Rost, de derde generatie van het bedrijf J.J. Rost aan het werk.
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 1 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 2 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 20 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00