Afbeelding
Mireille van der Ham

Al veertig jaar hét gezicht van De Keyser

Algemeen

26 november 1981. De datum die Rob van Zuijlen meteen zonder na te denken noemt als je vraagt naar zijn jubileum. “Ik weet het nog goed. Ik was nog te jong om de zaak van mijn ouders over te nemen. Zij hadden samen een cafébar. Daarom hebben zij het eerst zeven jaar verhuurd, daarna kon ik mijn eigen bar beginnen, omdat ik eindelijk de leeftijd van 25 jaar bereikt had waarop je officieel een bar mocht beginnen. Ik verbouwde de boel volledig met hulp van verschillende mensen en was er klaar voor. Dat heb ik geweten ook! Ik opende mijn deuren en het café stroomde vol. Ieder weekend weer.”

Rob runde Cafébar de Keyser aan de Hoogstraat in Haastrecht alleen. Met Yvonne de Rijk als vaste medewerkster. Later kwamen daar ook vier parttimers bij.

Op de vraag of Rob lang vrijgezel is geweest, omdat het misschien wel lastig is om aan een partner te komen als harde werker in een bar, antwoord hij lachend dat hij vier jaar later getrouwd is. “Samen hebben we een dochter en inmiddels ook het mooiste wat er is; een prachtige kleindochter.” glundert Rob.

Naast het café ontstond ook partyservice de Keyser. Waar je toen voor feestjes terecht kon voor het verhuur van tafels en stoelen, is het inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf wat volwaardige feesten, evenementen, beurzen, bijeenkomsten, maar ook uitvaartwensen verzorgd met goed opgeleid en gemotiveerd personeel.

In 2010 begon Rob Theater & Grand Café Concordia. Ook hier is veel tijd in gestoken om het mooi op te knappen en het resultaat mag er absoluut wezen; een sfeervol, gezellig café waar altijd wat te beleven valt. Naast de bar een prachtige ‘wall of fame’ met bekende artiesten die al verschillende shows in Concordia gegeven hebben. Rob vertelt vol trots over bijvoorbeeld Loes Luca die tussen al die grootheden hangt. “Prachtmens. We mogen haar volgend jaar juni weer verwelkomen.”

Corona

Zeven dagen per week is Rob aan het werk. Al veertig jaar lang. En altijd met veel plezier. Hoewel, het virus wat ons allemaal al bijna twee jaar in zijn greep houdt heeft daar toch wat verandering in gebracht. “Het duurt allemaal zo lang en het is een enorm gedoe met alles regelen. Al die mensen weer teleur moeten stellen en verschillende partijen af moeten zeggen, omdat het dan toch allemaal weer niet door mocht gaan.”

In 2020 bestond Concordia tien jaar en dit zou eigenlijk groots gevierd worden. “We hadden een complete feestweek ingepland met twee weekenden, voor iedere doelgroep wat te doen. Helaas hebben we ook dit door de Corona niet door kunnen laten gaan. Wel hebben we gelukkig de Snollebollekes kunnen laten komen in september dit jaar. Dit ging heel goed, afgezet met hekken en het tonen van een QR-code. Het was binnen de toegestane tijden een enorm feest. Echt een ontlading voor iedereen dat er eindelijk weer eens iets mogelijk was.”

NK Kaasrollen

Behalve het theater, het Grand Café en partyservice de Keyser heeft Rob ook nog de jaarmarkt en de proeverij van Haastrecht op zijn naam staan. En wie is daar in Haastrecht en omgeving nu niet bekend mee? Al dertig jaar horen beide evenementen ieder jaar op de kalender. Het gezellige dorpsfeest waarbij op zaterdagochtend vroeg de kraampjes gereed worden gemaakt voor een dag struinen over de markt, maar ook een drankje of een lekker hapje genuttigd kan worden. Op zaterdagavond heeft een aantal jaar de prominentenparade plaats gevonden. Hierbij konden Haastrechtenaren hun talenten ten gehore brengen. En dan de proeverij waarbij er via een muntenverkoop bij verschillende ondernemers culinair geproefd kan worden. Het wijnproeven is hier een belangrijk onderdeel van. En natuurlijk het Nederlands kampioenschap kaasrollen, waarbij Rob de presentator is.

De jaarmarkt heeft helaas de afgelopen twee jaar niet door kunnen gaan, maar de proeverij was afgelopen zomer weer een groot succes, ook netjes geregeld, met hekken en een QR-code.

Hoogtepunten

Wat zijn nou de hoogtepunten van veertig jaar horeca voor Rob? “Dat zijn toch wel de grote buitenconcerten die we iedere vijf jaar gegeven hebben. Twintig jaar geleden bij Walraven, langs de Provincialeweg kwam De Dijk. Wat een feest was dat! Die staat nog in vele geheugen gegrift. En zo hebben we verschillende grote bands gehad, zoals Golden Earring, BZN en Het Goede Doel.”

Dat Hein Vergeer en Leo Visser in de jaren 80 beide schaatskampioen werden is voor Rob ook echt een hoogtepunt van zijn carrière. “Ik zei tegen Leo als jij kampioen wordt, krijg je van mij een auto!” lacht Rob. “Belofte maakt schuld, dus met hulp van wat sponsors hebben we op de jaarmarkt een Peugeot 204 aan Leo uitgereikt.”

Inbraak

Als dieptepunt van de afgelopen jaren noemt Rob een inbraak die plaatsvond in zijn cafébar de Keyser. “Mijn vrouw hoorde ‘s nachts iemand lopen binnen. We hoorden hoe de gokkasten verschoven werden om ze leeg te kunnen halen. Ik ben er zonder echt over na te denken op af gegaan, je hoort van iemand zijn spullen af te blijven! Er is er één ontsnapt, maar de ander heb ik gegrepen. Mijn vrouw heeft de politie gebeld en die waren er heel snel. Het bleek een goede vangst, want deze meneer had een gewapende overval op een pompstation op zijn naam staan.”

Rob vertelt dat er ook wel eens opstootjes in het café zijn waar hij dan mee te dealen heeft. “Ik los deze vaak zelf op. Ik geef ze een waarschuwing en anders gooi ik ze eruit. Ik merk dat ik toch wel wat overwicht heb en een hoop respect krijg.”

Rob heeft vorig jaar nog een contract getekend om er in ieder geval nog vijf jaar mee door te gaan. Met zijn dochter Claudia Pauw-van Zuijlen als zijn rechterhand, die ook vooral de keuken en de administratie op zich neemt, twee vaste werknemers en twintig parttimers hoopt hij het nog heel wat jaren vol te houden.

De feestavond met allerlei artiesten die bedoeld was voor veertig jaar de Keyser wordt nu verschoven naar waarschijnlijk het voorjaar. Maar gevierd zal het worden.

Mireille van der Ham

Foto: EHA&DOOR architecten.
Bouwkosten nieuwe gemeentehuis vallen hoger uit 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Het treintje is er ook weer. Dit maal helemaal gereviseerd.
Stadspark Montfoort weer ééndaags pretpark voor de regio 18 uur geleden
Drie generaties turnvrouwen.
Drie generaties in de turnwereld 19 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Jaarmarkt voor de 48ste keer 20 uur geleden
Afbeelding
Ga je mee ...... tijdens de jaarmarkt naar de gezamenlijke kerken 22 uur geleden
Afbeelding
Draai aan het rad op de jaarmarkt in Haastrecht 23 uur geleden
opties m.b.t. de tweede Haastrechtse Brug
Inloopbijeenkomst: 'Tweede Brug in Haastrecht' gisteren