Chaja van der Heide is zorgzangeresen aanwezig bij het alzheimercafé.
Chaja van der Heide is zorgzangeresen aanwezig bij het alzheimercafé. Margreet Nagtegaal

Zorgzangers zingen met mensen met dementie

Algemeen

Zingen tegen het vergeten

Op donderdag 16 juni organiseert Alzheimercafé regio Woerden een thema-avond over ‘Zingen in de zorg’ in De Wulverhorst. Gastspreker is zorg-zangeres Ghaja van der Heide. Tijdens de bijeenkomst vertelt Ghaja van der Heide over de positieve werking van samen zingen bij dementie. Zingen in de Zorg verzorgt educatie en advies volgens de beproefde BASE-methode, ontwikkeld door Maartje de Lint.

Het Alzheimercafé Regio Woerden bestaat vanaf 2005 en is onderdeel van Alzheimer Nederland. Het Café is elke derde donderdagavond van de maand en is een plek waar mensen met dementie en hun mantelzorgers een plek vinden waar ze gehoord en gezien worden en ook een stuk gezelligheid vinden. Het Alzheimer Café regio Woerden is bedoeld voor inwoners van de gemeenten Woerden, Montfoort en Oudewater. Belangstellenden uit andere gemeenten zijn ook welkom.

Elke bijeenkomst van het Alzheimer Café is er een thema, waarbij een spreker wordt uitgenodigd die zijn/haar persoonlijke of professionele kennis en ervaring deelt. Er kan ook een film vertoond worden, een boekbespreking zijn of een speciale avond.
Nel Niessen, coördinator van het Café in Woerden, vertelt dat deze keer een bijzonder thema op het programma staat. “Een zorg-zangeres, komt vertellen over haar ervaring met het zingen met mensen met dementie.”

Zorgzangeressen zijn geschoolde zangeressen van het conservatorium, speciaal opgeleid door Maartje Lint die de zangeressen traint om met mensen met dementie te zingen. Maartje Lint zette ‘Zingen in de Zorg’ op. Zij werd regelmatig aangesproken na een operaconcert dat een iemand met dementie enorm geroerd was door haar optreden. “Vooral de emoties, maakten herinneringen los en gaven de mensen weer mogelijkheden iets te uiten, wat normaal zo moeilijk was.” We weten allemaal wel dat zingen iets positiefs in ons brein doet. Maar bij mensen met dementie is dat een extra dimensie. Zingen maakt mensen weer alerter, verbetert de stemming en geeft weer energie en ontspanning. Bij een ziekte als alzheimer blijft het muzikale gebied het langste in tact. Muziek en zang kunnen zelfs aangetaste hersenverbindingen weer activeren.

Zorgzangeres Chaja van der Heide komt in het Alzheimercafé daarover vertellen maar zal ook samen gaan zingen.

Er zijn 250 Alzheimercafés in Nederland. Het Alzheimercafé in Woerden is er voor de hele regio.
Met De Wulverhorst in Oudewater is er vier keer per jaar een gezamenlijke themabijeenkomst.
Het Café is bedoeld als veilige ontmoetingsplek, waar erkenning van het ziekteproces en herkenning van de problematiek gedeeld kunnen worden.
De ongedwongen sfeer van het Alzheimer Café werkt taboedoorbrekend en geeft mensen het gevoel dat zij er niet alleen voor staan.

Ontvangst vanaf 19.00 uur met bescheiden livemuziek en om 19.30 uur begint het programma. Gelegenheid om na te praten tot 21.30 uur.
Er is een tafel met informatiemateriaal van Alzheimer Nederland en lokale hulporganisaties.
Bezoekers kunnen voorlichtingsmateriaal inzien of meenemen. Bezoekers hoeven zich niet aan te melden en de toegang is gratis.

Locatie: De Plint, Jozef Israëlslaan 20A, Woerden.
Info via de mail; n.niessen@alzheimervrijwilligers.nl.
Voor meer informatie over zingenindezorg; www.zingenindezorg.nl

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Een Luisterend Oor 1 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 3 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 8 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00