Kinderen van de bovenbouw van Kbs de Heeswijk hingen aan de lippen van Kees Bazuine.
Kinderen van de bovenbouw van Kbs de Heeswijk hingen aan de lippen van Kees Bazuine. Sjoukje Dijkstra

Kinderen bovenbouw Montfoortse basisscholen leren over WOII

Algemeen

Diep onder de indruk waren zowel Jan Kaarsgaren als Kees Bazuine, toen zij afgelopen week, kort voor de 4/5 mei-periode, vanuit het Comité Memorials Montfoort hun presentatie gaven aan de bovenbouw op basisscholen in Montfoort. Zoals de kinderen eerst luisteren, dan reageren naar hun verhaal over de oorlog van zo’n tachtig jaar geleden. “Met de oorlog in Oekraïne komt het wel heel dichtbij”, menen beide mannen, die met name kwamen vertellen over de vliegeniers, die tijdens WOII met hun bommenwerpers neer stortten in Montfoort.

Voor Jan was het alsof hij niet weggeweest was van voor de klas. Maar ook Kees, die veel onderwijservaring heeft, vond het genieten. “In onze presentatie focussen we op datgene wat er toen, hier dichtbij, gebeurd is. Deze jongens (vaak nog geen 20 jaar oud) hebben een keuze gemaakt, die ervoor heeft gezorgd dat we nu in vrijheid mogen leven. Vanuit Canada, Australië en Nieuw-Zeeland en wat later ook Amerika sloten zich zelfs tal van jongeren aan om voor onze vrijheid te vechten. Jongeren, die zich heel goed realiseerden, dat zij daarmee het allergrootste goed dat zij hadden -hun eigen leven- op het spel zetten. Daarmee gingen zij toch wel heel ver. En kijk nu eens? Wat is hiervan wereldwijd geleerd? Laten wij proberen optimistisch te blijven en ons voor het goede en vooral voor wederzijds respect blijven inzetten.”

Monumenten adopteren

“Om vanuit dit verhaal de link te leggen met actualiteit, helpt wel om het verhaal duidelijk te maken aan de kinderen”, aldus Jan. Hij vertelt dat het de bedoeling is dat scholen een van de twee monumenten die voor de vliegeniers opgericht zullen worden, gaan adopteren. Ook zal een school iets doen met de oorlogsgraven op de begraafplaats van Montfoort.”

Na het artikel dat in De IJsselbode verscheen over het Investigation Team Memorials Montfoort, dat de crashes onderzoekt, reageerde een meneer Van Vliet. Hij had informatie over de enige vliegenier (navigator Harold Mallen) die de crash overleefde.

Dhr. van Vliet schreef, dat “Harold Mallen nadat hij hangend aan zijn parachute in de vroege ochtend van 29 juni 1943 geland was, al snel hulp kreeg. Zijn schoenen waren na de val niet meer te gebruiken. Hij kreeg een paar klompen. Die waren een maatje te klein en hij was ook niet gewend aan het lopen op klompen. Ver is hij die dag niet gekomen. De volgende dag (30 juni 1943) is hij naar een mijnheer Goedhart aan de Uitweg in Lopikerkapel gebracht. Die heeft hem met zijn roeiboot naar de overkant van de Lek gebracht, waar hij later helaas door Duitse militairen werd opgepakt om achtereenvolgens in drie kampen te worden vast gezet. Dat overleefde hij. Uiteindelijk is hij na de oorlog teruggekomen naar Nederland en heeft hij de graven van zijn collega’s in Amersfoort bezocht. Helaas weten we verder nog steeds niets meer over hem of nabestaanden.”

Tijdens de presentaties zoomden de mannen in op de verhalen van de bemanningsleden. “We geven uitleg over de vliegtuigen en hoe een dag van deze piloten eruitzag. We hebben er foto’s bij en aan de hand daarvan vertellen we de verhalen. Dan merk je dat het echt gaat leven.”

Onthulling

Woensdag 29 juni staat de onthulling van de twee monumenten gepland. Volgens de heren wordt het een hele gebeurtenis. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aansluitend vindt een tentoonstelling plaats voor belangstellenden en schoolkinderen uit Montfoort en omgeving. Later zal hierover nadere informatie worden verstrekt. Nog 2000 euro is er nodig om de financiering van de monumenten rond te krijgen. Zowel Jan als Kees zijn ervan overtuigd dat dit wel bij elkaar gebracht zal worden. “Mochten mensen willen doneren, is dat natuurlijk altijd zeer welkom”, aldus Kees, die mensen voor meer informatie doorverwijst naar de website: www.memorials-montfoort.nl. Hier staat ook vermeld hoe je kunt doneren.

8 juni presentatie voor volwassenen

Kees en Jan zullen de presentatie ook voor volwassenen geven op dinsdag 8 juni om 20.00 uur in KBs De Heeswijk. Men kan zich opgeven door voor 5 juni een mail te sturen naar comite@memorials-montfoort.nl

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 2 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 16 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 23 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00