Afbeelding

Blik op ... Lokalo’s

Algemeen

De gemeenteraadsverkiezingen liggen weer achter ons en opnieuw heb ik mij verbaasd over de landelijke beroering over de winst van de lokalo’s. Zoals lokale partijen op landelijk niveau vaak worden genoemd. In beide gemeenteraden van Montfoort en Oudewater bezetten die lokalo’s nu vijf van de vijftien zetels. In Montfoort heeft Inwonersbelangen er één verloren aan Lokaal Montfoort, die er twee gewonnen heeft. In Oudewater komt progressief Oudewater met twee zetels binnen en wonnen de Onafhankelijken er één en hebben er nu drie. Als je in Montfoort PAK als lokale partij wilt aanmerken (ooit begonnen als samenwerkingsverband van landelijke linkse partijen) zijn het er daar zelfs zeven.

De redenen waarom lokale partijen worden opgericht zijn zeer divers maar delen ook wat: meestal is er sprake van onvrede met (het beleid van) landelijke partijen of met vertegenwoordigers van die landelijke partijen op lokaal niveau. Toegegeven: het aantal landelijke politici (die in het verleden, als de gemeentelijke verkiezingen aanstaande waren, in grote aantallen neerdaalden op anders van landelijke aandacht verstoken dorpen en steden) dat beide stadjes bezocht heeft is dit jaar beperkt gebleven. Ze hadden wel wat anders te doen met oorlog op het continent.

Mij heeft die toevloed van landelijke politici ter gelegenheid van gemeentelijke verkiezingen altijd verbaasd en zelfs geërgerd. Ik heb altijd lokaal gestemd en mij verbaasd over de verhalen van die landelijke politici ter gelegenheid van de gemeentelijke verkiezingen. Ze komen het landelijke beleid uitleggen en hebben meestal geen idee van wat de lokale onderwerpen zijn. Mij verbaast de groei van lokale partijen in het geheel niet.

Dat temeer omdat gemeenten in toenemende mate verworden tot uitvoerders van het landelijke beleid, omgeven door pakken aan regelgeving over hoe dat landelijke beleid uit te voeren. Dat het op lokaal niveau beter kan dan door logge landelijke uitvoeringsorganen (een goed idee) wordt onmiddellijk weer tenietgedaan door het inperken van de lokale vrijheid om het dan ook beter te doen.

En nu krijgen gemeenten weer de schuld van het tekort aan sociale huurwoningen. Dat is echt, beste mensen, een gevolg van landelijk beleid van (met name) de VVD. Ik heb het al vaker gezegd, maar word niet moe om het te herhalen. Even los van de vraag of gemeenten eigen grond hebben (in Montfoort geen snipper): degenen die sociale woningen moeten bouwen (de woningencorporaties) zijn via de verhuurdersheffing en een verbod op het financieren van die woningen door een paar duurdere woningen in het bouwplan op te nemen zodanig ingeperkt in de afgelopen tien jaar, dat ze dat simpelweg niet meer konden betalen.

Trudie Scherpenzeel

Trudie Scherpenzeel