Don Minpen maakt zich vrij en kopt fraai de 2-1 binnen.
Don Minpen maakt zich vrij en kopt fraai de 2-1 binnen. Joop Kurver

Montfoort wint eerste bekerduel

Montfoort S.V.’19 - IJFC 3-1

Onder prachtige nazomerse omstandigheden speelde Montfoort S.V.’19 afgelopen zaterdagmiddag thuis, het eerste bekerduel tegen 2e-klasser IJFC uit buurgemeente IJsselstein. Een echte streekderby waarin de thuisclub zwak begon en in de beginfase weinig had in te brengen tegen de veel fanatiekere bezoekers. IJFC kreeg via Giffioen zelfs de grootste kans om op voorsprong te komen.

Geluk voor de thuisploeg, want de bal ging maar rakelings naast. Op slag van rust weet de hardwerkende Bart Roelofs uit de scrimmage voor het IJFC-doel toch de 1-0 op het scorebord te zetten. Na de thee kwam Montfoort beter in de wedstrijd, maar IJFC liet zich nog steeds niet de kaas van het brood eten. Het werd voor het publiek een alleraardigst duel waarbij de ploegen redelijk lang gelijk opgingen.

Om halfdrie floot scheidrechter Nurettin Eren op het Sportpark Hofland voor aanvang van de wedstrijd van de KNVB-beker Amateurs poulefase Groep 1.

Bart Roelofs

In de eerste helft was vooral IJFC de meest aanvallende ploeg die Montfoort constant onder druk zette. In de 7e minuut maakte Vincent Griffioen zich bij een prima aanval los uit de Montfoortse verdediging, en kreeg hij alleen voor doelman Vianen een mega kans om zijn ploeg al vroeg op voorsprong te zetten. Zijn inzet mislukte en het thuispubliek kon even opgelucht ademhalen. De ploeg van Jitse Boonstra bleef jagen op de openingstreffer, maar de defensie van Montfoort hield zich redelijk goed staande. Aanvallend liet Montfoort nog niet veel zien, maar op slag van rust wist de sluwe Bart Roelofs in de drukte voor het IJFC-doel keeper Mike Maaswinkel te verschalken en de openingstreffer te scoren, 1-0.

IJFC op gelijke hoogte

Na de thee kwam Montfoort fel uit de startblokken en in de 51e minuut trof een gevaarlijke voorzet van Emrie Bakker bijna het doel en kon Jesper Kolfschoten in de rebound de tweede treffer scoren, maar de onderkant lat hield de IJsselsteiners in de race. De bezoekers bleven opportunistisch voetbal spelen en in de 73e minuut kwam IJFC na een snelle tegenaanval op gelijke hoogte. Door een prima actie vanaf de linkerflank kon de vanaf rechts komende verdediger Robin Dambruck de verdiende gelijkmaker aantekenen, 1-1. Na deze treffer hergroepeerde de ploeg van Theo de Boon zich snel en kreeg steeds meer grip op het spel, vooral ook omdat de bezoekers al veel van hun krachten hadden verspeeld. Montfoort verscheen steeds vaker voor het doel van IJFC en er waren mogelijkheden voor Van Loen, Bakker en Haselkamp, maar de doelpunten bleven uit en de partij leek op een gelijkspel af te stevenen.

Climax

De hoogtepunten kwamen echter pas aan het eind van de wedstrijd. Even dreigde er eerder een opstootje uit de hand te lopen toen Kolfschoten Junior onderuit geschoffeld werd. Maar de goed fluitende scheidsrechter Eren hield de heethoofden in toom en het liep met een sisser af. Ondanks dit voorval, was en bleef het een zeer sportieve tweestrijd. In de laatste minuut van de officiële speeltijd kopte Don Mimpen na een prima corner van Zakaria El Banny de bal snoeihard in de touwen en vierde Montfoort al een feestje, 2-1. Door de drinkpauzes en onderbrekingen was het duel nog lang niet afgelopen. Om 16.29 uur onderschepte Emrie Bakker de bal en spurtte vanaf de middenlijn richting Maaswinkel. De uitstekend spelende Bakker zette de doelman op het verkeerde been en schoot beheerst de 3-1 binnen. Direct daarna floot arbiter Eren voor het einde van de wedstrijd en behaalde de thuisploeg alsnog een goed en verdiend eindresultaat.