Kunstwandeling door Oudewater: Boven het land
Kunstwandeling door Oudewater: Boven het land

Leuke wandelroutes in Oudewater

Algemeen

Wandelen kan altijd en overal; in de vrije natuur, op het strand, in de bergen, op wandelpaden en gewoon door de bossen struinen. Heel wat mensen vullen zo hun vrije tijd, gewoon omdat ze dat leuk vinden of omdat het een gezond tintje heeft, of beide natuurlijk. Maar je kunt ook wandelen door de stad. De een is meer natuurliefhebber, de ander meer een cultuurliefhebber. Voor de eerste zijn er veel routes te vinden, zeker met alle nieuwe routeappjes. Voor de laatste schreven we dit.

Kunstwandeling door Oudewater

Voor de liefhebber van kunst - waarbij het soms alleen om de kunst, gaat, maar er af en toe ook een heel verhaal achter zit - is er de kunstwandeling, die voert langs (een deel van de) sculpturen en kunstwerken in Oudewater.

Deze wandeling begint bij TIP Oudewater in de Leeuweringerstraat. Daar recht tegenover staat ons eerste beeld, heel indrukwekkend, het monument voor Herman de Man, ook bekend als ‘Boerenfamilie’ en als ‘Mensen in het hart van Holland’ (Ineke van Dijk, 1977). Kijk voor meer op de site www.hermandeman.nl

Loop vervolgens over de Markt Oostzijde, door de Korte Havenstraat richting het stadhuis. Daar tegenover, op de Visbrug, staat een borstbeeld van Swiebertje. Heel wat opnamen van de tv-serie zijn in en rond het stadhuis gemaakt. (Cees Vrisekoop, 2002, brons; maar er zit een heel verhaal aan het beeld vast: https://standbeelden.vanderkrogt.net/object.php?record=UT18ab)

Vervolg je weg door de Havenstraat en zie hoe een klein beeld op de hoek bij de Romeijnbrug vertederend kan zijn. Aan het beeld van Pater Jansen (Miep Maarse,1965, brons) zit een wel heel bijzondere anekdote gekoppeld. Eerder stond hier in De IJsselbode een uitgebreid artikel over: www.ijsselbode.nl/nieuws/algemeen/14949/wie-is-pater-jansen

Loop de Havenstraat uit, steek de Coseijnbrug (wie op de brug even naar rechts kijkt ziet daar, op de West-IJsselkade, een opvallend beeld staan, dat afkomstig is uit de mini-opera ‘Boven het land’ en eenmaal over de brug en op de IJsselvere tref je Dromen van de zon (Fuad Aziz - een Koerdisch kunstenaar, 2002, brons)

Boven het land
Tien jaar geleden, op 16 april 2011 werd in een tocht langs diverse plekken (sets) in Oudewater de mini-opera ‘Boven het land’ voor en door inwoners van Oudewater uitgevoerd. Na afloop zijn de beelden op de voormalige sets blijven staan, met uitzondering van ‘Het paard’ dat twee keer naar elders is verplaatst. De beelden én het libretto zijn van Ingrid Mol, de muziek van Danny Weijermans en de beelden zijn van keramiek en er een motorfiets bewaard gebleven. De opera ‘Boven het land’ is gebaseerd op het schilderij de Oudewaterse Moord van Dirck Stoop uit 1650 dat nog steeds te zien is in het stadhuis aan de Visbrug in Oudewater, maar ook gebaseerd op het heden. De achtergebleven beelden zijn te vinden op een viertal buitenlocaties. Het beeld ‘Steun’ uit set 1 is te vinden aan de eerdergenoemde West-IJsselkade ter hoogte van nr. 7 en vervolgens is een leuke serie beelden, ‘Lennie bij een veldoven’ (set 2) te vinden langs de Bokkenkade, ter hoogte van sportpark Markveld. ‘Het paard’ (set 3) is na een tweetal verplaatsingen te zien langs de Kabelslag ter hoogte van het Kardeel, maar wel ‘verstopt’ achter een lage heg. Over dat beeld is nogal wat commotie ontstaan, omdat sommigen het ‘te schokkend’ vonden. De laatste set (nr. 4) vond plaats in het toen nog vrij jongen veenweidepark Ruyghe Wey en daar staat dan ook het laatste beeld uit de reeks, ‘De Nachtvlinder’. Meer info vindt u op de site: www.oudewater.net/nieuws/de-naweeen-van-boven-het-land

Diverse dieren

Als je de IJsselvere uitloopt en dan rechtsaf de Goudse straatweg tot de rotonde afloopt staat daar, op de hoek met de Zwier Regelinkstraat in het voormalige Hoenkoop Het hoen (Ineke van Dijk, 1970, brons). Het beeld is geplaatst bij de opheffing van de gemeente Hoenkoop. Zowel het hoen als de gele band (’getinneerde dwarsbalken’) op de sokkel komen van het Hoenkoopse gemeentewapen. Opmerkelijk detail is dat het destijds, als een soort stil protest tegen de samenvoeging met zijn kont richting Oudewater is neergezet.

We steken naast de rotonde over en lopen door over de Goudse straatweg tot aan de Tramweg (inderdaad; die naam is ontstaan omdat hier het oude tracé van de stoomtram lag!) en ga daar naar rechts. Op de kruising met de Vliet staat een aardig paardje (Pieter van Heerden, 1981, brons). Vervolg de tramweg, ga naar rechts door de Burgemeester Zielhuisstraat en linksaf bij de Zwier Regelinkstraat, steek de brug over en uit de verte al zie je Vliegende heksen. Zo heet ook het beeld (Ineke van Dijk, 1998, brons en gecombineerde technieken) dat de rotonde siert (J.J. Vierbergenweg - Oude Singel). Loop de Oude Singel in (hier staan ook twee aardige mozaïekbanken), sla rechtsaf de Biezenpoortstraat in, de Sluisbrug over, direct linksaf door de Vinkenbuurt en rechtsaf de Lange Burchwal in langs het Rode Dorp. Dit is een mooi bewaard complex van 28 arbeiderswoningen naar het ontwerp van Jan Wils die op zijn beurt weer beïnvloed werd door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright - ja, ja, die waar Simon and Garfunkel over zongen. Daar, bij dat Rode Dorp, staat een Vogel, een schitterende gestileerde vogel (Lolke van der Bij: 2003 roestvrij staal).

Elegante Najaden

Volg de Lange Burchwal die na de bocht Sint Janstraat gaat heten (langs de Muziekschool welke in een prachtig historisch pand is gevestigd, langs opnieuw een mozaïekbank) en ga links de Waardsedijk in. Daar staan in het water tegenover het stadskantoor de elegante Najaden (Tine van de Weyer, 1999, brons). De Najaden zijn in de Griekse mythologie waternimfen; ze bewaken rivieren, meren, bronnen, fonteinen en moerassen. Een van de bekendste is Eurydice, de mooiste van die nimfen en geliefde van Orpheus. Toen hij haar, na haar dood, uit de onderwereld wilde ophalen, kwam aan deze poging een tragisch einde. Maar wij gaan verder; de Regina Pacisstraat in. Daar staat, naast het stadskantoor, een abstracte voorstelling van spelende kinderen, twee figuren die in elkaar verstrengeld zijn. Het beeld is afkomstig van de voormalige Regina Pacismavo, die ongeveer daar stond. Het beeld heet Zagen zagen wiede wiede wagen (Cees Andriessen, 1973, herplaatsing 1999, hardsteen). Wij gaan terug naar de Waardsedijk en linksaf de Kapellestraat in.

Daar zien we, ter hoogte van nr. 19, als herinnering aan de nonnen van de Stichting Jacob Centrum Ziekenhuis het beeld van een gestileerde non met een vaas op een blok graniet: Handen aan het bed (Steef Roothaan, staande vormen in brons, sokkel in granito, 2003). Dan lopen we de straat uit en zien we links het stadhuis en even verder de Markt met de terrassen die na zo’n wandeling bijzonder aanlokkelijk en uitnodigend zijn; althans bij mooi weer. En anders kunnen we altijd ergens naar binnen om even bij te komen, van deze enerverende wandeling.

Gerard David

Wie in Oudewater is geweest komt graag terug naar dit prachtige stadje met zijn rijke historie. Tal van bekende personen uit de vaderlandse geschiedenis, zijn hier geboren. Eén van hen, de schilder Gerard David (ca 1455 -1523), raakte lange tijd in de vergetelheid, maar tegenwoordig hangen zijn schilderijen in alle grote en bekende musea van Europa en de VS.

In 2015 werd, ter gelegenheid van het 750 jaar stadsrechten van Oudewater, deze beroemde stadgenoot alsnog geëerd met een openluchtexpositie van reproducties van zijn werken op ware grootte op gevels in de historische binnenstad.

De Stichting Gerard David Oudewater heeft een gratis app beschikbaar gesteld voor een wandeling langs de schilderijen van deze meesterschilder door de Oudewaterse binnenstad. Naast deze app is er ook nog een uitgebreide brochure beschikbaar, dat goed als naslagwerk gebruikt kan worden. Deze brochure is te koop bij het TIPkantoor op de Markt, bij de Bruna boekwinkel en in de Heksenwaag. Meer info vindt u op de site: www.stichtinggerarddavid.nl

Mozaïekbankenwandeling door Oudewater

Een SocialSofa is een betonnen buurtbank met telkens een unieke mozaïekafbeelding. De SocialSofa wordt door buurtbewoners, vriendenclubs, herintreders in het arbeidsproces, scholieren en anderen gemozaïekt. Samen wordt onder begeleiding gewerkt in een werkplaats aan een uniek ontwerp en uitvoering. Er staan vijf van deze prachtige SocialSofa’s of mozaïekbanken in Oudewater, waarvan een in Papekop.

De 750 jaar jubileumbank staat op de hoek Oude Singel/Hendrik van Viandestraat, de Groene Hartbank op de rotonde aan de Westsingel, de Touwbank in de hoek van de Papenhoeflaan nabij de oude touwfabriek, de Muziekbank in de St. Janstraat tegenover het Muziekhuis en de Papekopbank bij de rotonde van Papekop. Ze zijn beslist een stukje omlopen of omfietsen waard. Meer info vindt u op de site: www.oudewaterzitgoed.nl.

FOTO @Oudewater zit goed

Geveltekenroute

Iedereen is, al slenterend door een reeds lang bestaande stad, weleens verrast door een steen ingemetseld in de gevel van een oud pand; een gevelsteen. Zo’n gevelsteen is echt van steen; is-ie van hout of een ander materiaal dan heet het een gevelteken. Inmiddels is de traditie van geveltekens in Oudewater nieuw leven ingeblazen.

Er zijn in de afgelopen jaren al tientallen moderne en zeer fraaie geveltekens op bijzondere, vaak monumentale panden aangebracht. En die zijn een rondje door Oudewater beslist wel de moeite waard.

Voor wie wil weten waar al die fraaie geveltekens te vinden zijn kan het beste even naar het TIP (Toeristisch Informatie Punt) in de Leeuweringerstaat waar tegen een kleine vergoeding een uitgebreide brochure te verkrijgen is.

Leuke wandeling door Oudewater voor het hele gezin

Ten slotte is er een vrolijke speurtocht door het mooie Oudewater voor kinderen, waarbij ondertussen ook de volwassenen kunnen genieten van alles wat Oudewater te bieden heeft. En die volwassenen speuren vast ook wel een beetje mee. Kortom: een gezellige stadswandeling van een uurtje voor het hele gezin, waarin heksje Tippie een handje geholpen moet worden.

Wat is nl. het geval: een toverspreuk van Tippie is volledig uit de hand gelopen. Alle ingrediënten van die spreuk zijn nu verspreid over verschillende bezienswaardige gebouwen in Oudewater.
Meer info vindt u op de site: www.oudewater.net/bekijken/stadswandeling-in-oudewater-2/historische-fotoroute-door-oudewater-3

Aad Kuiper

Kunstwandeling door Oudewater: Elegante Najaden
Mozaïekbankenwandeling
Geveltekenroute
Gerard David stadswandeling
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 44 minuten geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 2 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 5 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 7 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 9 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren gisteren
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen gisteren
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00