Heraut Mark kondigt op gepaste wijze de komst van koning Jan en koningin Trudy aan.
Heraut Mark kondigt op gepaste wijze de komst van koning Jan en koningin Trudy aan.

Royaal afscheid voor meester Jan en juf Trudy van KBs de Heeswijk

Ze werden donderdag 15 juli onthaald als royalty. De rode loper lag uit in de Montfoortse Lambertus Hortensiusstraat, en de kinderen stonden aan de zijkanten om meester Jan en juf Trudy voor de laatste keer warm te verwelkomen. Gekleed als koning en koningin kwamen ze aan, onder luid tromgeroffel uit de geluidsinstallaties. En Mark te Poele die voor de gelegenheid optrad als koninklijke heraut, bereidde de kinderen vast voor op de komst van de koning en koningin.

“Zien jullie al iets koninklijks aankomen? Waarschijnlijk bij kasteel Kaasgaren. Ik moet een sein geven dat het kust veilig is”, terwijl hij zwaaide met een vlag. “Ze komen niet. Ze zijn er niet. Of komen ze via de artiesteningang. Misschien moeten we ze even roepen!” Dat lieten de kinderen zich niet twee keer zeggen: “Juf Trudie, meester Jan. Juf Trudie, meester Jan!”, scandeerden ze. Niet lang daarna verschenen de koninklijk geklede hoofdpersonen ter tonele.

“Mag ik muziek?” Tromgeroffel klonk, terwijl de heraut zijne koninklijke hoogheid koning Jan en koningin Trudy aankondigde. Met veel gejuich werden meester Jan en juf Trudy ontvangen. Door een laptop met afstand verbinding konden ook de kleinkinderen van Jan, die helaas in quarantaine moesten, er nog bij zijn. Raar voelt het wel, aldus Jan. Tegelijk ook weer niet. Een jaar leefde hij al toe naar dit afscheid, wat voor hem zowel een afscheid betekende als meester en als directeur. Direct na hun binnenkomst barstte er een bui los. “De timing was in ieder geval perfect.”

Schmincken

Nadat de dag officieel was geopend met het doorknippen van een lint, kon het feest echt beginnen. Op het grote plein stonden springkussens, een stormbaan en een draaimolen te wachten op de vele enthousiaste kinderen. Ook konden kinderen zich laten schmincken, een rustig spelletje doen of lekker met elkaar op de foto gaan in de fotobooth.

Door een flinke regenbui waren de springkussens kleddernat, maar al die nattigheid vergrootte alleen het speelplezier. Ondertussen werd er in de school afscheid genomen van de koning en koningin. Juf Trudy na vele jaren op de Heeswijk te hebben gewerkt, eerst bij de kleuters en daarna in de middenbouw, en natuurlijk meester Jan, die een aantal jaar aan het roer had gestaan van de Heeswijk.

Rap

Iedere groep had een zelf bedachte act en een afscheidslied met rap. Maar wat volgens Mark te Poele vooral hilarisch was, was het onderdeel: “Hebben ze dat echt gezegd?” Vooraf aan dit onderdeel werd er gesproken over juf Trudy en meester Jan en de meest mooie of bijzondere herinneringen en uitspraken kwamen voorbij. De vraag aan de pensionado’s om te achterhalen of ze dat echt gezegd hadden. “Dank je wel, dat u de school had gekocht, meester Jan”, was echt een uitspraak van één van de kleuters, of: “Juf Trudy heeft een hele mooie buik”. Nadat alle kinderen werden getrakteerd op poffertjes en een heerlijk ijsje, was het tijd om de laatste spullen op te ruimen en de vakantie in te glijden.

door Sjoukje Dijkstra

Meer berichten