Filmopname voor de televisieserie 'Het Wassende Water' in 1985.
Filmopname voor de televisieserie 'Het Wassende Water' in 1985. Jan de Kruif

Herman de Man-maand ook in Linschoten

Algemeen

Bij historisch- en Toeristisch Informatie Punt ‘De Ballensnoeperij’ aan de Dorpstraat te Linschoten worden tijdens de Herman de Man-maand (HdM-maand) van 8 juli tot 8 augustus vijf fietsroutes verstrekt die fietsers leiden door het gebied dat Herman de Man zo goed kende en waarover hij zo vaak schreef. Tevens zijn daar dorpswandelingen (1,6 of 5 km) voor 2,50 euro verkrijgbaar. In het dorp wordt tijdens de HdM-maand een ‘Ommetje Linschoten’ onder leiding van een dorpsgids georganiseerd. Dorpswandeling voor minimaal vier personen / 2 euro p.p. Reserveringen bij ‘De Ballensnoeperij’ Dorpstraat 45 of info@oud-linschoten.nl.

Auteur Herman de Man, geboren 1898 te Woerden als Salomon Herman Hamburger, maakte door de werkzaamheden van zijn vader die koopman was, al in zijn jeugd ook kennis met het polderlandschap. Dus ook met Linschoten. De manufacturierszoon moet naar het zich laat aanzien zijn ogen en oren goed de kost hebben gegeven. Al op jonge leeftijd vertrouwde hij zijn gedachten en gevoelens aan het papier toe. De auteur van literaire streekromans (hij schreef onder pseudoniem Herman de Man) maakt het mogelijk om door zijn boeken, nog steeds historische informatie te putten over het leven in het polderlandschap van de Krimpener- en Lopikerwaard. Veelal werd door hem ook de streektaal gebruikt. Zwervers, boeren, bedelaars, daggelders spelen in zijn verhalen een belangrijke rol. Over de passie voor het polderlandschap legt De Man uit: ‘Omdat ik hartgrondig mijn polderland liefheb, met alle goede en kwade lieden incluis, met alle kinderen en oudjes, met bultenaren en sjappen en zotten en krommen, met teere meidjes en alle bloederige bezweete knorsen, daarom heb ik een afkeer van de heide, van de bosschen en bergen.’

In een verzameling schetsen Hollandsche Tafereelen, schrijft De Man (1925): ‘Niet wijd voorbij dien achterweg naar Cattenbroek, waaiert Linschoten het dorp voor onze oogen open; daar wint plots het gekanaliseerde riviertje aan romantisch schoon. Het dorp gelijkt een Vechtdorp, neen, ‘t is nog intiemer, kleiner en rustieker.’

Hij schreef over Heerenplaatsen in het dorp die daar zijn sinds eeuwen.

Filmopnames

Herman de Man kende het dorp Linschoten en de dorpelingen maar ook de inwoners van het dorp moeten hem gekend hebben. Onder meer in de boeken De eenzame (1924), Jan Allemachtig (1927) en Geiten (1940) spelen zich af in de omgeving van Linschoten.

In 1985 was Linschoten, bijna 40 jaar na zijn dood van De Man (1946 Schiphol), enkele dagen de filmset voor filmopnames van de televisieserie ‘Het Wassende Water’.

Op zaterdag 10, 17, 24 en 31 juli en 7 augustus worden door Vereniging Oud-Linschoten de in Linschoten opgenomen filmbeelden uit de serie tussen 10.00 tot 16.00 uur getoond in de voormalige herberg. Tevens wordt in Het Wapen van Linschoten tijdens de HdM-maand op zaterdag een ‘Wassende Water’ koffie- thee of lunch- arrangement geserveerd.