pr

Prikkelend transport op Jozefschool

Jan van Dam van het gelijknamige transportbedrijf is wel wat hoogstandjes gewend. Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Oudewater plaatste hij een enorm ooievaarsnest op de marktbrug en zijn bedrijf is de specialist op het gebied van bijzondere transporten. Jan houdt dus van uitdagingen. Toen hij dan ook door de St. Jozefschool werd benaderd om een grote bijenkast, met daarin 20.000 bijen, op het dak van de school te plaatsen was hij gelijk ter plekke. Hij keek, liep rond, schouwde en mat allerlei afstanden met zijn elektronische meetlat. 'Dat gaat goedkomen,' zei Jan en hij was vertrokken. Op weg naar een grote klus in het zuiden van het land.

Wat schetste de verbazing toen er op de vroege dinsdagmorgen geen gigantische hoogwerker op het schoolplein stond, maar twee medewerkers van Van Dam met een metalen ladder. Jan had hen verteld dat ze een kist op het dak van de school moesten plaatsen. Hij zal vast iets gemompeld hebben van 'Probeer het eerst maar zo, een hoogwerker kan altijd nog.' Maar Jan was schijnbaar vergeten te zeggen dat het om een kast mét een prikkelende inhoud ging.

Even slikken

De schrik schoot er dan ook flink in toen de beide mannen hoorden dat het om een kast met bijen ging. Bij Van Dam houden ze echter van uitdagingen dus gingen de mannen onverschrokken aan het werk. En warempel … met spankabels en veel mankracht tilden ze het bijenhuis, dat uit meerdere verdiepingen bestaat, in een mum van tijd omhoog. Van Dam kon weer een bijzonder transport op zijn naam bijschrijven.

Buckfast

De bijenkast op het dak van Basisschool St. Jozef is een idee van Groeiling-bestuurder Ellen van den Brand. De hobby-imker uit Nieuwpoort zag het dak als de ideale biotoop voor een volk van Buckfastbijen. Het idee paste ook prachtig bij de visie van de school waarin 'groen en duurzaam' een van de pijlers is. Op het dak, dat de school deelt met de buren van Klavertje Vier, liggen al 350 zonnepanelen en het lagere dakdeel is bedekt met prachtige sedumplanten. Binnenkort is dat een grote plantenzee met het bloeiende witte en roze vetkruid. Bijen mochten daar niet ontbreken.

Het idee van Van den Brand werd opgepakt door meerdere teamleden van de Jozefschool en de tempex bijenkast met broedkamers en honingkamers was al snel besteld.

Naast de bijdrage die de bijen leveren aan de biodiversiteit heeft het plaatsen van de bijenkast ook een educatief doel. De leerlingen van de groepen 4 en 7 worden namelijk de assistent-imkers. Voor hen zijn de welbekende witte imkerpakken besteld en onder begeleiding van de schoolimker, ook een bijendebutant, gaan zij de bijen verzorgen.

Om de kinderen de eerste kneepjes van het vak bij te brengen verzorgde Ellen van den Brand een week eerder een gastcollege over de bijenteelt. De kinderen hingen aan haar lippen toen ze vertelde over de bestuiving van de planten, bijenwas, honing, de bijenkoningin, de werksters en al het andere wat er over bijen is te zeggen. Want dat is eindeloos en heel wonderbaarlijk.

TomTom

Door de opeenvolging van veel koude dagen was het een slecht voorjaar voor de bijen. Ze bleven liever in de warme thuisquarantaine en smulden in de speciale voedselkamer van de candipoline gold, een mengsel van stuifmeel en pollen. Dinsdag was het echter prachtig weer en, na een wat aarzelende start, vlogen de bijen af en aan. De thuiskomers maakten, soms na een kilometerslange vlucht, een prachtige bijendans voor de kast. Ze wezen hun collega-werksters daarmee de weg naar de Oudewaterse plaatsen waar veel stuifmeel te vinden was. Op de vierkante meter nauwkeurig. De TomTom doet het hen niet na.

De komende weken ligt de focus van de bijen op het broedsel, maar volgens Ellen van den Brand zal de eerste honing al in de zomer geoogst kunnen worden. Die honing is dan uiteraard bestemd voor de leerlingen van de school. Dinsdag moesten ze het nog stellen met een paar, niet minder lekkere honingdropjes. Om het bijenbezoek in de eigen tuin te stimuleren kregen alle leerlingen van de school ook een groeiblad mee, dat over enkele weken moet uitgroeien tot een fleurig bloemenbed in de tuin.

Blije bijen

Ziet u binnenkort dus een bij in de tuin dan zou dat zomaar eens een Buckfastbij van de Jozefschool kunnen zijn. Zorgt u voor voldoende bloeiende planten in de tuin? De bijen worden daar heel blij van.

Meer berichten