Dennie en Joris van Hulphond Nederland voor Boon's supermarkt om donateurs te werven.
Dennie en Joris van Hulphond Nederland voor Boon's supermarkt om donateurs te werven. Siem van der Burg

Hulphond Nederland in Linschoten

Algemeen

Vrijdag 15 januari stonden Dennie en Joris van Hulphond Nederland voor Boon's supermarkt om donateurs te werven. Erg warm hadden ze het niet en het aantal nieuwe donateurs was ook nog niet denderend, maar de middag was nog niet om. "Wie weet wat er nog van onze actie terechtkomt" zeiden ze en "aandacht in De IJsselbode helpt misschien ook wel om een aantal mensen over de streep te trekken".

Ze stonden in Linschoten omdat ze donateurs proberen te werven dicht bij de plaatsen waar de aanvragers voor een hulphond wonen. Ze krijgen niet betaald voor hun werk. Bij de werving van donateurs draait het vooral om vrijwilligers. Hooguit ontvangen ze een kleine onkostenvergoeding. De hulphond waar ze voor werven is bestemd voor een jongen in Woerden die aan epileptische aanvallen lijdt. Een hulphond voelt een aanval aankomen en wordt getraind om dit aan te geven bij de persoon en daarbij hulp in te kunnen schakelen. Dat trainen gebeurt in Herpen, Brabant. Daar worden continue zo'n 180 honden opgeleid. Elk jaar worden er tachtig honden bij hun nieuwe baas afgeleverd. Die worden dan ingezet voor therapieën, coaching, PTSS-verwerking of voor mensen met epilepsie.

Per hond is tussen de 30.000 en 40.000 euro nodig om ze op te leiden en in te zetten. De stichting heeft een begroting van ruim zeven miljoen euro per jaar. De inkomsten komen uit nalatenschappen, bijdragen van zorgverzekeraars, zakelijke fondsenwerving en voor een krappe veertig procent van particuliere donateurs. Door de coronatijd staan met name die inkomsten onder druk. Evenementen en acties voor de stichting kunnen veelal niet doorgaan. Daarom zetten vrijwilligers als Dennie en Joris zich juist extra in.

Hulphond Nederland kan op verschillende manieren gesteund worden. Bijvoorbeeld met een donatie, het eigentijdse Split-A-Gift, door een evenement te organiseren of een actie te starten. De knuffel hulphond Flip op de foto is volgens Dennie niet te koop. "Flip is niet in de webshop te koop, maar die hebben wij wervers mee op straat. Die krijgen mensen mee die Hulphond Nederland voor minimaal een jaar willen steunen. Een training duurt ongeveer twee jaar. Donateurs die ons een jaar willen helpen, zorgen voor een enorme stap in de goede richting om een hulphond door de training te laten komen. Het is deels symbolisch, want een hulphond gaat het eerste jaar van zijn training naar een gastgezin. De gastgezinnen zorgen voor een juiste opvoeding en trainen de honden, totdat ze naar de echte opleiding door een van de specialisten kunnen. Het symbolische van knuffel Flip is dus dat donateurs, die sowieso een jaartje meedoen, fungeren als een soort gastgezin. Uiteraard hoeven zij hem na dat jaar natuurlijk niet terug te geven. Flip is wel als sleutelhanger te koop".

Meer informatie over de stichting Hulphond Nederland en de verschillende manieren van steunen is te vinden op hulphond.nl/help-mee/particulier-steunen

Siem van der Burg