Het scholencomplex - zoals Made in Montfoort dat vorm zou willen geven op de locatie van de huidige sporthal.
Het scholencomplex - zoals Made in Montfoort dat vorm zou willen geven op de locatie van de huidige sporthal. pr

IJsselvreugd 2.0 moet hèt antwoord zijn op de binnenstedelijke woonbehoefte Montfoort

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

'Zo willen we jongeren en ouderen helpen, maar ook mensen die het wat moeilijker hebben in de maatschappij'

Ook op gebied van wonen zijn de mannen van 'Made in Montfoort' verder gegaan. Ontwikkelaar Harry van der Voort: " Omdat er in de stad te weinig ruimte is hebben wij ook gekeken naar geschikte locaties die net buiten het verstedelijkte gebied liggen. Juist daar is de grond nog relatief betaalbaar zodat aan de sociale woningbouwwensen van de gemeente kan worden voldaan. Onze voorkeur gaat uit naar het terrein dat ligt achter de lintbebouwing van Heeswijk. Wij noemen het IJsselvreugd 2.0", aldus Harry van der Voort, die samen met projectontwikkelaar Eelco Veltman vertelde wat dit plan inhoudt.

Harry van der Voort vertelde dat hij hier al vanaf medio 2018 mee bezig is. "Er zijn drie potentiële locaties voor uitbreiding buiten de rode contouren. De Bleek is er een van. Dat wij daar niet voor kiezen houdt verband met een gebiedsvisie Kernlandzone-West uit 2014, opgesteld in opdracht van de gemeente Montfoort. Daaruit blijkt dat De Bleek ongeschikt is voor grootschalige woningbouw. Daar komt bij dat wij enorme verkeersoverlast voorzien ter hoogte van de stoplichten bij het stadhuis tot aan Heeswijk als dit gebied zou worden ingericht als woonwijk."

Ook de cultuurhistorische waarde van Het Groene Hart is een aspect waar niet licht aan voorbij moet worden gegaan, meent Harry van der Voort. "Bij De Bleek worden deze zichtlijnen duidelijk aangetast. In mindere mate geldt dat ook voor IJsselvreugd. Maar omdat hier reeds bebouwing omheen ligt en de grond bedrijfsmatig wordt gebruikt is de ingreep in het groen veel minder ingrijpend in vergelijking tot De Bleek." De derde locatie is de Doeldijk. "Deze locatie lijkt ons ook geschikt, echter leent zich niet voor een grootschalig woningbouwprogramma, eerder voor luxere vrijstaande woningen en tweekappers, zodat het aantal woningen niet leidt tot ontsluitingsproblemen op deze locatie."

IJsselvreugd is ontstaan uit een eerste gesprek met de familie Vermeulen. Ontwikkelaar Harry vertelt: "Zij lieten ons weten dat zij graag een bijzondere woongemeenschap in het land achter hun woonhuis zouden willen realiseren. Dit is waarmee wij in eerste instantie aan de slag zijn gegaan. Later werden hier ook buren bij betrokken en andere perceeleigenaren om over zo'n groot mogelijk terrein te kunnen beschikken, omdat er nu eenmaal veel grond nodig is om aan alle woonbehoeftes te voldoen. In de contacten met de gemeente wordt gesproken over de wens een terrein van minimaal zo'n 10 hectare te kunnen ontwikkelen."

Stichting Obliek geadopteerd

Zeker is dat - als provincie en gemeente toestemming geven - de grond binnen no-time bouwrijp gemaakt kan worden. Eind 2021 kan men gaan bouwen aan de eerste fase van de 400 woningen die moeten voorzien in de behoefte van inwoners van Montfoort, van jong tot oud. Ook hebben wij zoals genoemd in overleg met Wim van den Pol en Harry van Zandwijk de Stichting Obliek geadopteerd, omdat huisvesting op de locatie van de oude Hoflandschool niet mogelijk was. Wij zullen een aantal van 15 woonunits in goed overleg met de stichting gaan bouwen."

"Hiermee zou een wijk voor Montfoort ontstaan, die direct gekoppeld is aan de oude kern, waarbij kinderen niet de provinciale weg hoeven over te steken, maar veilig binnendoor kunnen lopen of fietsen om naar school of het zwembad te gaan", aldus projectontwikkelaar Eelco Veltman. Met de bouw van de woningen hopen Eelco en Harry tevens een betere doorstroming in Montfoort te bereiken. Eelco vertelt dat hij van plan is een enquête te houden onder huiseigenaren om de woonbehoefte te onderzoeken om zo maatwerk te leveren: "Waar zouden huiseigenaren naar toe willen en wat laten ze achter? Liefst zou je zien dat senioren doorstromen naar bijvoorbeeld een bungalow (zoals wij die ook willen gaan maken met een klein tuintje) en dat hun gezinswoningen weer beschikbaar komen voor jonge gezinnen en starters, want Montfoort heeft al een bovengemiddeld aantal gezinswoningen. Deze blijven bezet door veelal ouderen, omdat er geen aantrekkelijk alternatief is. We willen daarom de doorstroming ook stimuleren met voor senioren geschikte bouw en een deel van de verkoopopbrengst gebruiken voor een startersbonus. Zo kunnen we de achtergelaten bestaande woning betaalbaarder maken voor starters." De heren noemen dit de 'Vreugdevolle Doorstroom Regeling' (een extra korting op de bestaande woning), zodat deze woning gezien kan worden als een sociale koopwoning. "Wij dragen daar op deze creatieve manier direct aan bij. Wij denken dat we hier ook meer mee bereiken voor jonge gezinnen in plaats van (te) dure nieuwbouwwoningen voor hen te bouwen. Door de vele nieuwbouw eisen, energie neutraal, stikstof etc. zijn nieuwe woningen veel duurder dan de optie bestaande woningen met korting. Het idee stimuleert ook beter de doorstroming en daar ligt ons accent op, want wij willen echt maatwerk leveren", aldus Eelco.

IJsselvreugd 2.0

Zeker is dat de mannen van Made in Montfoort verder kijken dan alleen het bouwen. Zij zijn bijvoorbeeld bereid mensen van Stichting Obliek in te zetten tijdens de bouw: "Dat zou een super leuk initiatief zijn, maar wij hebben meer pijlen op onze boog. Wij willen starters ook helpen door te voorzien in de kosten om een woning te kopen, zoals de hypotheek-afsluitkosten, taxatie en notariële kosten en de overdrachtsbelasting (overheid). Dit noemen we de 'Vreugdevol Kopen Regeling' (kopen zonder eigen middelen). Je eerste woning kopen moet ook iets bijzonders en vreugdevols zijn. Verder zijn er nog opties zoals Duo-Koop."

Ook vertelden Harry van der Voort en Eelco Veltman over woonruimte die zij willen creëren voor senioren in een zorgcomplex aan de Hollandsche IJssel. Woonruimte die verbonden wordt aan een zorgcoach. "Zo willen we jongeren en ouderen helpen, maar ook mensen die het wat moeilijker hebben in de maatschappij." Als het aan Harry van der Voort ligt komt er ook een aantal flexibele huizen, ofwel levensloopbestendige woningen. "Wij gaan hiermee verder dan standaard ontwikkel-initiatieven." Hij benadrukt dat de verhouding (sociale) huur en koop in balans moet zijn. Daarom worden er ook vrije bouwkavels, vrijstaande huizen en tweekappers gerealiseerd. "Als we desondanks daar niet mee weg komen, moeten we desnoods een eigen wooncorporatie oprichten. We zijn niet afhankelijk van traditionele wooncorporaties. Dit is immers IJsselvreugd, versie 2.0! "

Wim van den Pol zegt: "Juist daarom past het zo goed in het plan van ons. We willen graag bouwen voor onze ouderen, onze jongeren en onze werknemers." Harry van Zandwijk vult aan: "Onze medewerkers moeten steeds verder rijden. Dat willen we niet. Onze plannen zijn goed voor de toekomst van Montfoort. We zijn al bezig sinds 2015 en stoppen niet tot er eindelijk iets gebeurt."

Een plattegrond van het scholencomplex, zoals dat eruit zou kunnen zien.