De meiden van VOM, van links naar rechts - Mandy, Katja en Samantha.
De meiden van VOM, van links naar rechts - Mandy, Katja en Samantha.

VOM-week gaat dan niet door, maar wat dan wel?

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Omdat de VOM-week niet doorgaat, hebben de meiden van VOM - Mandy van Rooij, Samantha Houdijk en Katja Diepstraten - besloten om elke week een activiteit te organiseren door heel Montfoort heen. De ene keer zal dat op het Doelenplein zijn, de andere keer op De Plaats of in het Stadspark, zodat iedereen uit Montfoort daarheen kan komen. Ook heeft VOM sinds half juli de handen in een geslagen met de Buurtsportcoach om zo samen leuke dingen neer te zetten voor kinderen en jongeren.

De activiteiten begonnen donderdag op 23 juli met een bioscoop-avond voor jongeren in het clubhuis van HCM. “We hebben de film ‘project Gio’ van de bekende YouTube vlogger Gio bekeken. Omdat het geluid niet goed was, zijn we begonnen met een renspel op het hockeyveld, intussen kwam Held Rick een geluidsbox brengen en hebben we de film kunnen vervolgen.”

Op de filmavond werd al van tevoren met veel enthousiasme gereageerd door de jeugd. Iets wat de VOM-meiden geweldig vonden om te horen, want tot nu toe tonen met name meisjes zich geïnteresseerd in hun activiteiten. “We zaten helemaal volgeboekt! Als we er een grote stoere jongen bij hebben, die de jongere jongens kan begeleiden, dan hebben ze iemand om naar op te kijken. Jongens zijn dus van harte welkom,” zegt Katja. Met een jongen erbij hopen ze al snel meer te zullen trekken…

Zij vertelt dat VOM zich normaal gesproken voornamelijk op basisschoolleeftijden richt, maar omdat er zoveel geannuleerd is, willen ze ook voor de oudere jeugd wat betekenen. Bovendien, hebben de meiden begrepen dat - met name rond het Doelenplein - overlast wordt ervaren van hangjongeren door de buurt. Door - net als de Buurtsportcoach dat ook al een paar weken doet - de jongeren op positieve manier bij activiteiten te betrekken, hopen ze de sfeer in deze buurt, en heel Montfoort, te verbeteren.

Geen huttendorp, maar…

“We gaan er vanuit dat er dit jaar meer mensen dan anders in Nederland blijven. Ieder jaar kijken kinderen uit naar de VOM-week,” meent Samantha. “Dat hebben ze nu niet. Daarom is het leuk dat er wat georganiseerd wordt en dat ze wat kunnen doen. Bij het zwembad kun je wel reserveren, maar je kunt niet zomaar even gaan. Bij ons kun je je opgeven voor een activiteit en dan kun je gewoon komen.”

Normaal gesproken heeft VOM het huttendorp als trekker voor de oudere jeugd. Ook dit jaar zal er gebouwd worden, verzekeren de VOM-vrijwilligers. Wat dat gaat zijn, daarover willen de meiden nog niets zeggen. Wel kunnen ze een klein tipje van de sluier oplichten. “Je moet out of the box denken,” zegt Katja met een lach. “Laten we zo zeggen: ze mogen hamers en spijkers meenemen, en dan hebben ze sowieso iets om mee naar huis te nemen.” De activiteit ‘Timmeren met TD’ staat voor 30 juli gepland.

Tijdens de coronacrisis mogen veel dingen dan niet doorgaan, wel ontstaan er leuke samenwerkingen. Dat is iets waar de VOM-meiden erg blij mee zijn. “Mensen denken creatiever,” zegt Mandy. “Er is ook meer waardering voor wat er gedaan wordt. Het is niet vanzelfsprekend meer.” Door de samenwerking met de Buurtsportcoach hoopt VOM het netwerk uit te breiden, zodat ze nog meer kinderen en jongeren kunnen betrekken.

Jeugdbrandweer

Begeleider Tom Schouten van de Buurtsportcoach is erg te spreken over de samenwerking. Hij is wekelijks terug te vinden op maandagavond tussen 19.00 tot 21.00 uur op het Doelenplein om daar te sporten met de lokale jeugd. Bij mooi weer komt de Jeugdbrandweer water spuiten. Iets wat de kinderen geweldig vinden, en Tom zelf ook: “Het is dan wel zo dat ik dan even niks kan met mijn voorbereide sportles,” zegt hij. “Zolang de kinderen maar lol hebben.”

“Het is altijd onverwachts wanneer ze komen”, zegt hij. Op het Doelenplein geeft hij nu al zo’n acht weken sportlessen. “We zitten nog in de beginfase. Tot oktober gaan we dit jaar door. Als het het gewenste resultaat heeft gehad, gaan we volgend jaar weer starten in de zomer.” Hij vertelt dat er deze zomer ook nog wel binnen activiteiten op de planning zullen staan, zoals bijvoorbeeld een voetbaltoernooi. “Zo zetten we sport in als middel om de sfeer te verbeteren.”

De test is wat hem betreft geslaagd als de sfeer in de buurt verbeterd is. “Als de buurtbewoners tevreden zijn dus.” Tot nu toe hoort hij goede verhalen. De reacties tot nu toe van ouders zijn ook positief. Kinderen hebben maandagavond zin om te komen sporten. Daar doe je het voor. De VOM-dames zijn de vorige keer ook langs geweest. Toen hadden we nog niet zoveel kids hier rondlopen.” Zelf woont hij ook in deze buurt, en kwam hij hier geregeld sporten toen hij jonger was. Hij weet dus als geen ander hoe fijn het is, als hier wat georganiseerd wordt voor en door de jeugd. De kinderen die nu hier komen, zijn erg te spreken over de activiteiten.

“Jullie komen hier vaker sporten?” vraagt Mandy. “Jáááááá, elke week.” “Zouden jullie ook wel eens ergens anders in Montfoort willen spelen of sporten?”, vraagt ze. “In het Stadspark. Daar woont hij,” wijst een jongen. Gevraagd naar of ze ook ideeën hebben voor activiteiten, wordt er enthousiast door elkaar geschreeuwd. “Paintballen! Paintballen!”, roept er een. “Dat is vet!”, reageert een ander. Afgesproken wordt, dat ze ideeën met Tom mogen delen, en dat ze zich ook via hem voor activiteiten kunnen opgeven. “Jullie moeten je natuurlijk wel altijd opgeven,” zegt Mandy. “Anders kun je niet meedoen.”

“Ze hebben er duidelijk zin in,” zegt Mandy naderhand. De VOM-meiden zijn blij ze zo enthousiast te zien. “Voor velen zal een vakantie er niet in zitten dit jaar. Vakantie in eigen land is ook duur nu. Het motto van de VOM blijft dan ook: hou het gratis. Daar houden we ons aan vast,” aldus Katja. Samantha vult aan: “Bovendien gaan we ook nog wel lokale ondernemers bij activiteiten betrekken. Zo denken we eraan om nog eens koekjes te gaan versieren in de supermarkt bijvoorbeeld. Dat staat gepland op 6 augustus. Op die manier ondersteunen we ondernemers, maar steken we iedereen ook een hart onder de riem. Dat kunnen we allemaal wel gebruiken in deze tijd, denk ik.” Voor VOM is het sowieso goed om ook dit jaar in beeld te blijven, juist omdat de VOM-week niet doorgaat. Volgend jaar viert VOM haar 50-jarig jubileum. “Dubbel feest dus.” zegt Katja. “Wel jammer dat we het dit jaar niet kunnen voorbereiden. Het is goed de aandacht vast te houden, zodat ze ons niet vergeten.”

Meer informatie over komende activiteiten is te vinden op de website van VOM: www.vomweek.nl/VOM/welkom/zomeractiviteiten

Op een mooie zomeravond komt de Jeugdbrandweer verkoeling brengen op het Doelenplein in Montfoort.
Als de jeugdbrandweer komt spuiten op het Doelenplein is het altijd grote pret.
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 1 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00