Afbeelding
Saskia Wulterkens

Touwmuseum gaat voor cultuurprijs

Algemeen

Aad Kuiper

Het Touwmuseum is genomineerd voor de Gouden C 2019, maar daar hebben ze wel uw hulp voor nodig. "Daar hoeft u niet veel voor te doen", laat Averien Knol van het museum weten, "Alleen even gaan stemmen. En dat kan op www.cultuurparticipatie.nl/over-ons/prijzen/gouden-c." Maar voor u gaat stemmen kunt u het best eerst even verder lezen, want het is een bijzonder verhaal.

Het project 'Aap Noot Scratch' (www.aapnootscratch.nl) van Stichting Touwmuseum de Baanschuur uit Oudewater is één van de vijf genomineerden voor de Gouden C 2019. Met de Gouden C zet het Fonds voor Cultuurparticipatie één van de vele ondersteunde projecten op het gebied van cultuurparticipatie en cultuureducatie in de schijnwerpers met dit jaar als thema 'inclusie'. De winnaar wordt bepaald door een combinatie van publieksstemmen en een jury. Op 13 juni, tijdens een online talkshow, weten we of Touwmuseum de Baanschuur de Gouden C in ontvangst mag nemen.

Touwmuseum met 'Jet en Jan'

Zo'n anderhalf, twee jaar geleden was Saskia Wulterkens, cultuurcoördinator van Oudewater, op een symposium en kreeg toen de ingeving om samen met een aantal anderen iets bijzonders op touw te gaan zetten. "Musea willen meer bezoekers trekken, scholen willen, als het om cultuur gaat, het liefst projectmatig werken en zo kunnen we meer vliegen in een klap slaan", aldus Saskia. Samen met Simone van Groenestijn (fotograaf en docente creatieve computercursussen), het Touwmuseum en de Oudewaterse basisscholen kwam het project 'Aap Noot Scratch' tot stand. En dat project heeft enerzijds met 100 jaar geleden en spelen te maken (het project 'Jet en Jan' draait al jaren in het Touwmuseum met niet aflatende belangstelling), maar ook met het hedendaags programmeren met behulp van een computer. Saskia: "In de afgelopen periode zijn we in Oudewater gestart met dat project Aap, Noot, Scratch, waarin leerlingen een zestal lessen krijgen en bij les vier het Touwmuseum bezocht gaat worden. Het is een uniek project waarin mediakunst én erfgoed tot één mooi project voor basisschoolleerlingen zijn gecombineerd. Een project waarin de geschiedenis van Oudewater in combinatie met scratch (zo heet dat programmeren op de computer) beschikbaar wordt gesteld voor alle Oudewaterse basisscholen."

Nominatie voor de Gouden C

Saskia vervolgt enthousiast: "Inmiddels zijn de eerste pilots van het project in gang gezet en dat niet alleen; ook zijn wij met ons project genomineerd voor de Gouden C. Dit is een prijs vanuit het Cultuurparticipatiefonds, waarbij ze projecten waar zij aan bijgedragen hebben extra in het zonnetje willen zetten. Wij zijn erg trots op deze nominatie en brengen hem om die reden ook graag onder de aandacht van alle Oudewaternaren."

Op verzoek van Saskia willen we dit nieuws uiteraard graag verspreiden en namens haar vragen op dit project te gaan stemmen!

Saskia Wulterkens laat op de valreep nog weten dat er honderden aanvragen waren voor subsidie en dat zij met dit plan in de top vijf terecht kwamen en nu dus kans maken op 1.000 euro extra en de eer natuurlijk. "Voor de prijs komen alle in 2019 door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. De shortlist van vijf projecten is samengesteld door medewerkers van dat Fonds. Het publiek kan tot en met 31 mei meestemmen wie de Gouden C wint. De winnaar wordt uiteindelijk bepaald door een combinatie van publieksstemmen en een deskundige, onafhankelijke jury. Zij beoordelen de projecten op innovatie, impact en inspiratie. De winnaar ontvangt een 'Gouden Stempel', ontworpen door kunstenares Katia Borghesi en een cheque ter waarde van 1.000 euro."

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00