Sorry, die duw in de boarding was ietsje te fors(wel een blessure en een wissel voor Thomas Hoogenboom)

FC Oudewater laat duur punt liggen in slotfase

Gerard van Hooff

Nieuwkoop -FC Oudewater 2-1

Iedere wedstrijd is een finale. Dat was bij het begin van deze competitie al een gegeven. In zoverre een positieve constatering dat er tot het eind van het seizoen strijd geleverd diende te worden om promotie, nacompetitie of degradatie te behalen dan wel te moeten ondergaan. FC Oudewater begon de wedstrijd tegen de Nieuwkopers met de opdracht deze zespuntenwedstrijd tot een positief eind te brengen en daarmee de afstand tot de thuisploeg op vier punten te brengen. Daar kwam het uiteindelijk niet van.

Vooral in de eerste helft vormden het kunstgras en vooral de min of meer diagonaal over het veld staande wind gecombineerd met regenvlagen een te groot obstakel om tot leuk combinatievoetbal te komen. Waarschijnlijk deed het belang van de partij ook nog een duit in het zakje. Kortom, de wedstrijd kwam moeizaam op gang met de eerste kansjes voor de oranjehemden die het windvoordeel hadden. Aansluitend dreigde er meer gevaar van de bezoekers die na de eerste binnengesleepte hoekschop in de tiende minuut recht claimden op een strafschop nadat middenvelder Sjoerd Wiltenburg binnen de beruchte lijnen tegen de grond was gewerkt. Scheidsrechter Roozenboom was daar nog niet aan toe. Die hield het aanvankelijk bij het constateren van futiliteiten en het uitdelen van een ‘standje’ aan aanvoerder Verweij van de thuisclub. Halverwege het eerste bedrijf moest doelman Kaj van den Heuvel tot tweemaal toe in actie komen bij schoten van Dave Verhage. De tweede poging ging ten koste van een hoekschop waarvan de Nieuwkopers er aansluitend nog een paar wisten binnen te halen.

Ommekeer

Daarna was er een kanteling in de krachtsverhoudingen te constateren waarbij de Oudewaternaren met snelle combinaties de verdediging van de gastheren doorsneden. Sjoerd Wiltenburg schoot vanaf de linkerkant over en een koppoging van Bart Griffioen na de best lopende aanval van de eerste helft trof het doel van Thomas Boekestein niet. Nick van den IJssel manifesteerde zich bij deze laatste aanval als initiator en zou deze rol de rest van de partij vervullen. Na de eerste blessurebehandeling van Thomas Hoogenboom -na een duel met Dave Verhage- kreeg Sven Rietveld een mooie schietkans aangereikt. Zonder voor Nieuwkoop kwalijke gevolgen. Het spel dat de bezoekers daarna in de tien minuten tot aan de rust voorschotelden deed het beste hopen. Nick van den IJssel groeide in zijn rol, maar pogingen van Lars Janmaat en Thomas Hoogenboom leverden door gebrek aan balcontrole niet het gewenste resultaat op.

Overwicht

Al snel na de hervatting moest Ties van de Werf (stand-in voor Bram Noordman) geblesseerd afhaken. Kick van Zuijlen nam zijn positie achterin over. Vlak hierna was het einde oefening voor Thomas Hoogenboom, nadat hij door zijn kwelgeest Verhage dusdanig was aangepakt dat hij tegen de reclameborden belandde. Hij moest 2 minuten nadien geblesseerd afhaken ten faveure van Willem la Lau. FC Oudewater werd nog nadrukkelijker de bovenliggende partij en met een tweetal wissels trachtte de Nieuwkoopse coach Van Es zijn ploeg van nieuwe energie te voorzien. De mogelijkheden om aan de leiding te komen bleven voor de bezoekers. Pogingen van achtereenvolgens Sven Rietveld. La Lau en wederom Sven Rietveld ontbeerden echter de broodnodige precisie om doelman Boekestein op de knieën te krijgen. Na een gele kaart voor Van Zuijlen die zich verslikte in de Nieuwkoopse spits en hem nog voor de beruchte lijnen met een overtreding in het gareel kreeg, waagde Ivo Anbergen tot tweemaal toe een poging van afstand. De eerste keer stuiterde de bal naast het verlaten doel en pal hierna stuitte de bal precies in de handen van de doelman. Ivo’ s splijtende pass door het verdedigingscentrum van Nieuwkoop kon door Willem la Lau niet van een afdoende verlenging worden voorzien. Eenzelfde lot trof pogingen van Rietveld en Griffioen.

Openingsgoal

Met nog een klein kwartier op de klok veerde de Nieuwkoopse aanhang min of meer verrast op. Hun ploeg kwam aan de leiding door een inzet van invaller Robin Voorend die in de rebound op een diagonale inzet de aarzelende Oudewater-doelman Van den Heuvel te snel af was; 1-0 (77e min). Een verrassende wending in de partij, maar niet een van het kaliber om de handdoek in de ring te gooien. Prompt ging Oudewater voor op zijn minst een punt. Bart Griffioen kopte net maar dan ook nipt voorbij de verste paal, leverde een harde inzet af en zag Doelman Boekestein op een goochelende wijze het leder voor zijn doellijn weghalen. In de 83e minuut kregen de Oudewaternaren loon naar werken door een fraai genomen vrije trap van Nick van Zuijlen waar Boekestein even geen antwoord op had; 1-1 (83e min). Een daaropvolgend opstootje kende na Sam van der Hoorn als slachtoffer daders in respectievelijk de persoon van Ivo Anbergen (geel) en de Nieuwkoopse captain Verweij (geel). Ook Simon la Lau kwam nog in het boekje, waarna Chiel Groenewoud in de 88e minuut de op de winst jagende Oudewaternaren onprettig verraste met een kopgoal; 2-1. Tegen de veldverhouding in, maar daar werd niet om gevraagd. De Oudewaterse aanhang op de tribune zag alles gebeuren met ongeloof. Respect was er echter wel voor de wijze waarop gestreden was. Ontsnappen blijft vooralsnog met nog vier wedstrijden te gaan mogelijk.