De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen. Foto: Margreet Nagtegaal

Deze week Koningsspelen en NK knikkeren

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Op woensdag 24 en vrijdag 26 april zijn de Koningsspelen in Oudewater. Deze worden georganiseerd door Oudewater Vitaal. In Montfoort is het alleen op vrijdag 26 april en deze wordt door Montfoort Vitaal georganiseerd. Er is een nauwe samenwerking tussen die twee. Voor Montfoort is het de eerste keer dat het op deze manier wordt georganiseerd. Voor Oudewater alweer de vijfde keer. Een leuke en sportieve dag met veel verschillende sportactiviteiten van lokale sportaanbieders.

Montfoort

In Montfoort doen alle scholen mee met de Koningsspelen. Lars Goergen van de organisatie zegt dat de scholen blij zijn dat het weer georganiseerd wordt. De scholen zeggen; “Fijn dat alles goed geregeld wordt en het voor ons uit handen wordt genomen. Zowel de scholen als de sportaanbieders zijn enthousiast.” Er zijn vijftien sportaanbieders die op een leuke manier de schoolkinderen kennis laten maken met een sport. “Op een laagdrempelige manier leren de kinderen een wellicht onbekende sport kennen”. In Montfoort zijn de Koningsspelen op vrijdag 26 april van 9.00 tot 14.00. De onder - en bovenbouw doen hieraan mee.

Oudewater

Oudewater doet al weer vijf jaar mee met de landelijke Koningsspelen. Standaard wordt de dag begonnen met de Koningsdans wat tevens een goede warming up is. Alle scholen doen weer mee en dat betekent totaal bijna 700 kinderen. De kleuters doen op hun eigen locatie wat aan sport omdat de sportvelden met zoveel kinderen te druk zou worden. De onderbouw is woensdag aan de beurt en hun programma duurt tot 12.00 uur. Vrijdag is de bovenbouw aan de beurt. Een indruk van de sportaanbieders; Street Fight, freerunnen, voetbal en hockey, judo, tennis en dans en natuurlijk een mega stormbaan. Het is elk jaar weer een succes.

NK knikkeren

Op vrijdag is er in Oudewater de kwalificatie voor het NK knikkeren. Van april tot en met juni worden er in diverse gemeenten lokale knikkerkampioenschappen als ‘voorronde’ voor de finale georganiseerd. In Oudewater zullen tijdens de Koningsspelen de knikkervoorrondes plaatsvinden. Per knikkervoorronde plaatsen de 16 beste knikkeraars zich voor de grote finale in Ouwehands Dierenpark Rhenen op 22 juni 2024. Er is tijdens de gymlessen en op de schoolpleinen al volop geoefend met knikkeren. Het doel achter deze knikkerkampioenschappen is om kinderen weer enthousiast te maken om buiten te gaan spelen. Een leuke uitdaging extra dus op de Koningsspelen. Sinds 2002 wordt het NK Knikkeren al georganiseerd, het is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk evenement met duizenden kinderen. Dit oer-Hollandse buiten kinderspel is niet meer weg te denken op de basisschoolpleinen in Nederland.

Sponsor knikkerkampioenschappen

Een landelijke sponsor van het knikkerkampioenschap is ‘Supporter van Sport’ van Univé. Het bedrijf is jaarlijks partner van meer dan tweehonderdvijftig lokale, regionale en landelijke sportevenementen. Voorbeelden daarvan zijn de Amsterdam City Swim, Univé Maastrichts Mooiste en Fonds Gehandicaptensport. Maar dus ook van het knikkerkampioenschap. Ze vinden buitenspeelactiviteiten belangrijk om onder de aandacht te brengen. Want bewegen is belangrijk voor jong en oud. Dit jaar wordt door sportmarketingbureau House of Sports voor de 20e keer het NK Knikkeren georganiseerd. Leuk dat de basisscholen in Oudewater ook mee gaan doen. En wie weet, is hier een natuurtalent knikkeren aanwezig!

Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 8 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 11 uur geleden
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 13 uur geleden
Afbeelding
Voetbalprogramma 15 uur geleden
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 16 uur geleden
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 2 mei, 19:00
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 2 mei, 17:00
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 2 mei, 14:00