Afbeelding

De Klepper wordt gesloopt

Algemeen

Siem van der Burg

Wat er komt en of het komt is nog de vraag

Alleen de voorgevel van de huidige Klepper blijft staan en een paar pilaren. Renoveren blijkt geen optie te zijn. Het ontwerp van de firma Promad om de nieuwe Klepper te ontwikkelen is door het college van Oudewater gekozen. Promad bracht dit nieuws zelf naar buiten alsof het een ‘done deal’ is. Maar de plannen moeten nog verder worden uitgewerkt, de intentieverklaring moet nog worden getekend, laat staan dat er al sprake is van een overeenkomst.

Het ‘Klepper hoofdpijndossier’ lijkt in de ogen van het college te kunnen worden gesloten. Een aantal fracties in de gemeenteraad vragen zich af of er niet een paar hoofdpijndossiers voor in de plaats komen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als de Klepper kan worden herontwikkeld tot het nieuwe ‘huis van de stad’ (inclusief een grote zaal voor culturele evenementen). Het huidige Stadskantoor kan worden omgebouwd tot huisvesting voor verpleging van demeterende ouderen, verenigingen krijgen weer een plek en de bibliotheek verhuist weer naar de binnenstad. Maar er zijn zo hier en daar nog wel wat vraagtekens te plaatsen bij de plannen. Vragen die door de wethouder helaas niet werden beantwoord. In de raadsinformatiebrief die wij ontvingen zouden de antwoorden moeten staan. Wij hebben ze niet kunnen vinden.

Is renoveren echt geen optie

Renoveren is volgens Promad en het college geen optie. Het gebouw is te veel vervallen. Volgens sommigen is dat onbegrijpelijk omdat het in 1977 volledig was gerenoveerd. Anderen begrijpen het wel omdat ‘de boel lang genoeg moedwillig verwaarloosd is en de begrote gelden voor onderhoud uitgegeven zijn aan andere zaken’.

Plan niet openbaar

Het plan waarop de toewijzing aan Promad plaatsvond, is om onbekende redenen niet openbaar. Volgens Rob Stekelenburg (directeur van Promad) voldoet het plan echter aan alle eisen die de gemeente aan het ontwerp heeft gesteld. Er komen een gemeenteloket, werkplekken voor gemeenteambtenaren, een grote zaal voor culturele evenementen en een horecaruimte. Verenigingen moeten het doen met beperkte ruimtes die ze moeten delen. In maart wordt een intentieverklaring getekend waarna tussen maart en juli 2024 de uitwerking van een voorlopig- en definitief ontwerp plaatsvindt. Oudewaternaren zullen dus nog wel even geduld moeten hebben voordat volledig duidelijk wordt wat er exact gaat gebeuren en of de nieuwe Klepper gaat bieden waar verenigingen en cultureel Oudewater om zitten te springen.

Financiering

In de raadsinformatiebrief over de Klepper staat: “Hoewel de gemeente mee moet investeren in de herontwikkeling zal deze investering lager zijn dan zelf de herontwikkeling uit te voeren. Ook de verantwoordelijkheid voor beheer en onderhoud met bijbehorende risico’s komt na de herontwikkeling in handen van de marktpartij.”

Het enthousiasme van de politieke partijen die in de coalitie zitten wordt niet gedeeld door de oppositiepartijen. Die vinden het prijskaartje fors, vragen zich af of het blijft bij een eenmalige gemeentelijke bijdrage van 1,6 miljoen en of dat dit bedrag nog hoger uit kan vallen. Die 1,6 miljoen wordt betaald uit de opbrengst van de verkoop van het Stadskantoor, het vrijvallen van onderhoudsverplichtingen en voor een deel zal het reservefonds worden aangesproken. Het is nog onduidelijk welke huurpenningen moeten worden betaald door de verenigingen en de gemeente. Er zijn Oudewaternaren die zich afvragen of de nieuwe Klepper de laagdrempelige huiskamer van de stad wordt of een commercieel zalen- annex kantoorgebouw. Wat de nieuwe Klepper de gemeenschap gaat kosten blijft voorlopig nog geheim. Het is te hopen dat de financiering geen nieuw hoofdpijndossier op gaat leveren.

Parkeerproblemen

Er komt geen ondergrondse parkeerplaats onder de nieuwe Klepper. Dat zou een te duur project worden voor het aantal parkeerplaatsen dat kan worden gerealiseerd. De parkeerplaats achter de Klepper blijft in stand, maar tijdens de bouwperiode is deze niet beschikbaar. Daar moet volgens Promad nog even een oplossing voor gevonden worden. Dat lijkt gezien de al aanwezige parkeerdruk een flinke uitdaging. Het parkeerprobleem in de stad zal er niet minder om worden en het parkeer-hoofdpijndossier waarschijnlijk alleen maar dikker.

Volgende stappen

Na het ondertekenen van een intentieverklaring en het uitwerken van de plannen zal er tussen juli en september 2024 onderhandeld worden en een koopovereenkomst worden opgesteld. Van september 2024 tot maart 2025 volgt een planologische procedure. Als alles loopt zoals gepland kan in april 2025 de overdracht plaatsvinden. Na de sloop gaat de nieuwbouw ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen.

Het is de bedoeling dat de nieuwe Klepper een nieuwe naam krijgt. Oudewater heeft in elk geval tot het derde kwartaal van 2026 de tijd om iets leuks te verzinnen. Dat zal toch wel lukken?

Afbeelding
Afbeelding
De laatste loodjes 30 minuten geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 14 uur geleden
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 15 uur geleden
Kransleggers.
Dodenherdenking in Linschoten 16 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking 16 uur geleden
Na de kranslegging mochten kinderen als eerste bloemen leggen.
Dodenherdenking in Montfoort naar binnen 17 uur geleden
Sebastiaan Evers (li) en Kick van Zuijlen (re) klaar om hun kopkracht te benutten. Ja. ja. die handjes.
Hard werken loont dit keer niet 21 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 22 uur geleden