Afbeelding
Foto: Isa Boere

Richard van Achthoven organiseert Gesloten Oudewater darttoernooi

Algemeen

Isa Boere

Plezierdarter Richard van Achthoven organiseert voor darters zondag 17 maart Gesloten Oudewater. Sportbar Overtime van Anton van Hemert, zelf paradarter, wordt de locatie van het darttoernooi dat na jaren weer eens georganiseerd wordt in Oudewater. Een gesprek met de dartliefhebbers Richard en Anton over Van Barneveld in de Eiber, de professionalisering van het darten en het darttoernooi dat ze binnenkort organiseren.

Hoe is Richard met het darten begonnen? Hij kwam in 1996 in aanraking met darts op televisie en dat sprak hem zo aan dat hij met vrienden een vereniging opzette. “Ik weet nog wel dat in 1998 Raymond van Barneveld naar de Eiber kwam”, denkt hij terug. “Zo begonnen we met twee teams waarbij we het darten in Oudewater op de kaart hebben gezet”. Als voorzitter van de vereniging heeft hij veel dingen in Oudewater georganiseerd, zoals het Oudewater Open toernooi met Koninginnedag in de Klepper. Later werd er nog een andere vereniging opgericht, maar beide verenigingen zijn in de jaren daarna opgeheven. Zonder vereniging maar met losse teams die zich officieel moeten inschrijven, is het darten in Oudewater doorgegaan.

Sport of spel?

Momenteel spelen er zeven teams competitie in Oudewater. Het niveau van de spelende teams loopt uiteen van de laagste divisie tot en met de eredivisie. Eigenaar Anton is zelf ook fanatiek paradarter. Op dit moment staat hij op plek 104 van de wereldranglijst paradarts. Een behoorlijke prestatie, maar toch zorgt de vraag of darten wel echt een sport is al decennialang voor discussie. “Vroeger toen het darten nog op tv werd uitgezonden, zagen we de spelers nog met een biertje en een sigaretje”, weet Anton nog goed. “Die tijd is wel voorbij. Als we zelf het imago ophouden dat het geen sport is, wordt het nooit een sport. Ik zie het dan ook wel als een sport en iedereen doet het op zijn of haar eigen niveau”. Richard ziet het iets anders: “Op mijn niveau is het meer een spelletje”. Wel is hij competitief. “Als ik ga staan om een pijltje te gooien, wil ik altijd winnen”.

Gezelligheid

Anton omschrijft darten als “een ontspannen adrenalinekick”. “Het is heerlijk om te winnen maar het is ook ontspannend. Competitie spelen doe ik voor de leuk, maar nationale en internationale toernooien speel ik om te winnen. De drang om bij de top van de wereld te horen is voor mij erg groot. Het is een soort verslaving, jezelf willen blijven verbeteren”. Voor beiden is het darten in ieder geval een leuke bezigheid. Richard: “Als ik ga darten is het leuk door de gezelligheid met je vrienden, de leuke mensen die je tegenkomt.”

Gesloten Oudewater

Met zijn werk als vrachtwagenchauffeur kwam het darten er voor Richard de laatste jaren nauwelijks van. Na corona pakte hij de pijlen weer op, omdat hij op gunstigere tijden kon werken. “Steeds meer mensen kwamen naar mij toe met de vraag wanneer ik weer een keer een toernooi zou organiseren”, vertelt Richard. Hij polste Anton voor de mogelijkheid om het in de kantine van de Noort Syde te houden. Daar stond Anton wel voor open en zogezegd zogedaan. Het Gesloten Oudewater toernooi zal op zondag 17 maart plaatsvinden. Gesloten omdat het alleen is voor mensen uit de gemeente Oudewater of mensen die officieel ingeschreven staan als team. “Het is een dag waarin de gemeenschap centraal staat en de beste spelers en de beste amateur er met prijzen vandoor zullen gaan”, laten Richard en Anton weten.

Mensen die mee willen doen kunnen zich op de dag zelf tot half 2 inschrijven. Daarna worden de spelers opgedeeld in verschillende poules en zullen ze met professionele wedstrijdleiding wedstrijdjes spelen, met uiteindelijk rond zes uur de finale. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro. Mensen die zich van tevoren willen aanmelden of nog vragen hebben kunnen contact opnemen met Richard van Achthoven door te mailen naar geslotenoudewater@gmail.com.

Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 12 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 13 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 14 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 15 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 17 uur geleden
 De inschrijvingen voor het recreantentoernooi komen langzaam binnen.
Recreantentoernooi bij tafeltennisvereniging TOP 19 uur geleden
Roekoe.
Gert den Houdijker walst over iedereen heen 21 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 22 uur geleden