Rosanne Zijerveld-Bader en Saskia van Achthoven op het hoofdveld bij FC Oudewater.
Rosanne Zijerveld-Bader en Saskia van Achthoven op het hoofdveld bij FC Oudewater. Foto:

Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit

Algemeen

Isa Boere

Hoe heeft het vrouwenvoetbal bij FC Oudewater zich ontwikkeld en wat staat Oudewater in de toekomst te wachten? Rosanne Zijerveld-Bader en Saskia van Achthoven vertellen over het verleden en hun plannen, waaronder ook het aanbieden van 30+ damesvoetbal. “Bij veel verenigingen is vrouwenvoetbal toch een ondergeschoven kindje, wij willen dat anders doen.”

Begin damesvoetbal Oudewater

In 1970 begon OVS met het eerste dameselftal in Oudewater. In de jaren daarna volgde ook Unio met een damesteam. In het seizoen 2013/2014 zijn de dames van Unio en dames OVS gefuseerd. Dit gebeurde dus nog voor de fusie van Unio en OVS in 2016. Vanaf dat moment nam het aantal meiden en vrouwen dat lid werd geleidelijk toe. Bestuurslid Rosanne vertelt dat het vroeger wel een beetje schommelde bij het vrouwenvoetbal. “Er zijn jaren geweest dat we wat meer leden hadden en jaren, waarin dat aantal wat minder was, maar er zijn altijd wel jeugd- en damesteams in Oudewater geweest.”

Boost voor vrouwenvoetbal

Rosanne legt uit dat het vrouwenvoetbal een enorme boost heeft gekregen door het EK vrouwenvoetbal dat in 2017 in Nederland werd gehouden. “Ik weet nog wel dat ik op voetbal wilde maar mijn vader dat niet goedkeurde, omdat hij voetbal geen sport vond voor meiden. Toen het EK op tv kwam, ging hij het toch bekijken. Ik zag hoe langzaam het debat rondom vrouwenvoetbal veranderde. Nu zit voetbal veel meer in het keuzepakket van meiden, terwijl je 25 jaar geleden een van de weinige meiden was die op voetbal zat.” Rosanne begon zelf op haar 13e met voetbal en heeft bij verschillende clubs gespeeld voordat ze vier jaar geleden naar Oudewater kwam. “Ik belde toen iemand van FCO op: “Zit je te wachten op zeven meiden uit Linschoten?” En niet veel later stonden we op het veld.” Daarna stroomden er ook weer nieuwe meiden uit de jeugd door naar de dames. Tegenwoordig zijn er twee volwaardige damesteams met nog steeds vrouwen uit Linschoten en omgeving Oudewater. “Ook is er dit jaar voor het eerst een team van meiden onder 20 (MO20). Verder hebben we qua meidenteams bij FC Oudewater MO17, MO15, MO12 en daarnaast spelen er nog een paar meiden onder de 12 gemengd voetbal.”

Toekomstplannen

Hoe de toekomst van vrouwenvoetbal bij FC Oudewater eruitziet? “Het beleidsplan voor vrouwenvoetbal is bijna rond en ideeën worden al uitgevoerd”, weet Rosanne te vertellen. Zo komt er een coachhandboek voor dames. Rosanne heeft namelijk gemerkt dat de jongens en meiden in de jeugd al verschillende speelstijlen ontwikkelen. “Je moet meiden niet trainen op dingen die ze fysiek niet aankunnen, maar juist focussen op hun spelletje”, vertelt ze. Dat er goede trainingen worden gegeven, komt ook doordat alle teams bij FC Oudewater inmiddels een gediplomeerde trainer hebben waardoor iedereen de huisstijl al vroeg aangeleerd krijgt. Verder willen Rosanne en Saskia dat de vrouwen goed voor de dag komen. Zo speelt Dames 1 sinds kort niet langer in herenbroekjes maar in dameskleding. “We komen nog van ver, maar stapje voor stapje komen we richting hetzelfde niveau als de mannen. Daarnaast heb je als vereniging ook mensen nodig die creatieve ideeën hebben en die realiseren om te groeien.”

30+ damesvoetbal

Iemand met zo’n creatief idee is Saskia van Achthoven. Zij was als 14-jarige begonnen met voetballen in Oudewater en heeft dit bijna heel haar leven gedaan. Saskia heeft nooit de passie voor het voetbal verloren. Samen met Michelle Vergeer wil ze gaan beginnen met 30+ damesvoetbal. Zo kunnen vanaf 27 september ook vrouwen van 30 jaar en ouder bij FC Oudewater komen trainen. “Het idee is ontstaan, omdat ik het voetbal toch mis. Ik denk dan ook dat er meer leeftijdsgenoten met mij zijn die het voetbal ook nog leuk vinden en missen.” Het is niet alleen voor vrouwen die vroeger al hebben gevoetbald, ook nieuwe talenten zijn welkom. “Het gaat erom dat we met z’n allen een balletje trappen. Natuurlijk wordt er getraind, maar niet langer tactisch. Het draait om de gezelligheid”, legt Saskia uit. Inmiddels hebben zich al twaalf dames opgegeven. De bedoeling is dat Saskia samen met een ander de trainingen geeft. Deze vinden elke woensdagavond om half 8 plaats. Bij veel enthousiasme wil ze ook de maandagavond erbij doen. “En als er veel animo is kan er later ook competitie worden gespeeld”, vertelt ze. Wanneer je geïnteresseerd bent en mee wil doen, stuur een appje naar Saskia (06 53503554) of Michelle Vergeer, coördinator meisjes en damesvoetbal FC Oudewater (06 45514214).

Afbeelding
Een Luisterend Oor 1 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 3 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 8 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00