Kees van Dalen.
Kees van Dalen. Foto: Hanneke Stoof

Nationale Voorleesdag in Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

Klokslag 10.00 uur wandelen twintig kinderen van twee plus van kinderdagverblijf Kiekeboe de bibliotheek binnen. Daarnaast sluiten ook enkele ouders met hun kinderen aan. Wethouder Kees van Dalen heeft zich al genesteld in een gemakkelijke stoel met het voor te lezen boekje.

De Nationale Voorleesdagen worden sinds 2003 georganiseerd op initiatief van Stichting Lezen. De Nationale Voorleesdagen worden jaarlijks gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Ieder jaar wordt naast het ‘Prentenboek van het Jaar’ ook de ‘Prentenboeken TopTien’ verkozen. De uitverkoren prentenboeken staan centraal in de activiteiten die tijdens De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd.

Mijn vrouw leest vaker voor dan ik

De kinderen worden ontvangen door Linda Steenbergen, BoekStartCoach van de bibliotheek Het Groene Hart en Jantina Colenbrander, vrijwilliger bij de bibliotheek. Wethouder Kees van Dalen van de gemeente Montfoort gaat voorlezen. Het voorlezen is hem niet vreemd want de wethouder heeft zes kinderen en vijf kleinkinderen. “Mijn vrouw leest vaker voor dan ik”, biecht hij op.

Het boek waaruit voorgelezen wordt is het boek ‘Help! Een verrassing’, van schrijfster Miriam Bos. Het boekje gaat over Suusje Eekhoorn die een verrassing heeft bedacht voor August de Vos. Van Dalen leest het boekje voor met een vingerpoppetje van de vos op zijn vinger. Een aantal kinderen hangen aan zijn lippen, bij andere kinderen is de spanningsboog erg kort en zijn ze afgeleid voor de aanwezige pers. ‘Dat hoort bij de leeftijd”, zegt een van de leidsters van het kinderdagverblijf.

Rozijnen en een kleurplaat

Na afloop is er voor de kinderen een bekertje drinken, een doosje rozijnen en een kleurplaat. Als de kinderen de kleurplaat inleveren dan krijgen ze een knuffeltje. De kinderen die vaker in de bibliotheek komen duiken meteen in de bakken met kinderboekjes. De kindertjes van Kiekeboe vertrekken weer. Ook de ouders met de kleintjes gaan weer naar huis. De kleine Anna kijkt bij het weggaan bij wat weekbladen. “Kijk mama, een dino”. Ze wijst daarna naar de Bobo want die vindt ze ook leuk. Ze huppelt naar de deur en gaat vast thuis de kleurplaat inkleuren.

De laatste woensdag van de maand wordt er in de bibliotheek voorgelezen door Lottie de Bruijn.
Van 15.00 uur tot 15.30 leest zij voor, zingt een liedje en speelt een spelletje.
Dit is geschikt voor kinderen van tweeënhalf tot zes jaar en de toegang is vrij.

Kees van Dalen.
Koffertje bibliotheek.
Kees van Dalen.
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 10 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 11 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 12 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 15 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 17 uur geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 20 uur geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 7 mei, 19:00
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 7 mei, 18:00