Proosten vanuit een dampig bad.
Proosten vanuit een dampig bad. Foto: Hanneke Stoof

Nieuwjaarsduik Polsstokbond Holland in Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

Een graadje of 3 boven nul mag de pret niet drukken. Normaal gesproken hebben ze een polsstok om naar de overkant te komen, deze keer, springen en duiken er zo’n 25 bikkels van de schans in het koude water.

Zaterdag overdag werd er hard gewerkt door de leden van de polsstokclub Linschoten: er was een bad gegraven in het zandbed waarvan het water verwarmd werd. Er zijn lampen opgesteld want de nieuwjaarsduik vond in de avond plaats.

De springers en mensen die hen aan gingen moedigen druppelden binnen vanaf zeven uur ‘s avonds en men warmde zich bij de vuurton. Er werden handen geschud en men dronk een biertje op het nieuwe jaar. Vrolijke muziek schalde uit een box. Het begint een beetje een traditie te worden, deze nieuwjaarduik waar een kleine vijftig mensen aanwezig waren.

Een meter bier

In het water lag een mannelijke duiker van de Reddingsbrigade IJsselstein en op de kant stond een dame van deze brigade. Zij waren er voor de veiligheid. “Wij worden gevraagd om te ondersteunen want het zou natuurlijk kunnen dat er iemand door de kou bevangen wordt of erger”, vertelde de dame. Op dat moment renden de springers in rap tempo richting de schans en sprongen snel achter elkaar het water in. De een dook, de ander maakte een salto. Het ging wel heel snel. Een enkeling waagde zich aan een tweede sprong en daarna doken ze in de ‘hot tub’. Er werd een meter bier gehaald en geproost in het bad.

Op de vraag of de dames die aanwezig waren ook nog te water gaan, kwam een negatief antwoord. “Ik ben verleden jaar al geweest”, zei de ene dame. “Misschien volgend jaar”, zei een ander.

Proosten voor de duik.
Springen vanaf de schans.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 12 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 14 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 17 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00