Lia Boor, Amy de Wit en Han Buijze.
Lia Boor, Amy de Wit en Han Buijze. Foto: Hanneke Stoof

Linschoten Natuurlijk en de Natuurspeelplaatsen

Algemeen

Hanneke Stoof

De perkjes bij de huisartsenpraktijk zijn een lust voor het oog. Je zou denken dat de huisartsen hier een mooi project van hebben gemaakt maar niets is minder waar. Linschoten Natuurlijk heeft deze zogenaamde boomspiegels geadopteerd. Ze worden door deze organisatie onderhouden en bewaterd.

Linschoten Natuurlijk (LN) bestaat uit een kernteam van drie personen, Nel van Burg, Lia Boor en Han Buijze. Zij weten zich gesteund door ruim twintig vrijwilligers. Samen zorgen zij voor vergroening van Linschoten.

LN is een onderdeel van de stichting Libel. De projecten van LN worden ondersteund door Libel. Daarnaast probeert LN ook zelf geld te genereren door het aanvragen van subsidies en de verkoop van plantjes en honing. Er zijn al mooie projecten tot stand gekomen. Voorbeelden hiervan zijn de pluktuin, de bijenstal, bollen planten in de bermen en de aanplant van wilde bloemen in het Ecopark.

Er mag gesnoept worden

De pluktuin is een groot succes. Momenteel staan er nog kruiden die geplukt kunnen worden en er staan een paar perenbomen. ‘Het is zo leuk om kinderen te vertellen over de natuur’, vertelt Lia Boor. ‘Kinderen bekend maken met het proces van bloem tot aardbei en dan mag er ook van gesnoept worden’. Er wordt zelfs lesgegeven in de pluktuin aan de kinderen van de basisschool.

Adopteer een boomspiegel

Daarnaast probeert LN de inwoners te enthousiasmeren om een boomspiegel in de straat te adopteren. De boomspiegel is een ruimte rond een boom in de straat. De plantjes zijn goed voor insecten en het ziet er ook nog eens leuk uit. Een win-winsituatie.

Speelplaats van natuurlijke materialen

In het Ecopark ligt er nog een braakliggend stuk land. Daar loopt al de lange ‘fit- en beleef’-route die bedacht is door Montfoort Vitaal in samenwerking met John van Echteld om inwoners van Montfoort en Linschoten in beweging te krijgen. In dat plan was ook al een natuurspeelplaats ingetekend. Hiermee is LN verdergegaan.

Er is een werkgroep opgericht die deel uitmaakt van LN. Deze werkgroep bestaat uit een vijftal mensen, Amy de Wit, Ronald Landman, Han Buijze, Esther Blok en Hanneke Visser. Samen hebben zij plannen gemaakt voor een natuurspeelplaats. Dat moet een speelplaats worden van natuurlijke materialen waar de kinderen kunnen rennen, klimmen, bouwen en naar hartenlust kunnen experimenteren. Er is inmiddels al een conceptplan dat op Burendag gepresenteerd is en nog voorgelegd gaat worden aan de kinderen van de basisscholen en de BSO.

Daarna wordt het samen met John van Echteld, buurtsportcoach van Montfoort en Linschoten, besproken met de gemeente en getoetst wat betreft de financiële haalbaarheid. Van Echteld heeft subsidies verkregen van o.a. Europa en de gemeente Montfoort voor de QR-fitroute en natuurspeelplaatsen.

Naast de locatie in het Ecopark, zouden ook in het Uilenbosje wat extra natuurspeelmogelijkheden wenselijk zijn. Tevens zouden ook op termijn in het nog te ontwikkelen Rapijnen II natuurspelen opgenomen moeten worden.

“Bezig zijn met de natuur, spelen met water, houtjes sprokkelen, de fantasie de vrije loop laten, dat wil ik voor mijn kinderen”, zegt de enthousiaste Amy de With. Han Buijze valt bij: “En ik voor mijn kleinkinderen”.

Ontwerp van de natuurspeelplaats.
QR-fit bord.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 14 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 16 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00