Intake adviseur Dagmar Stellingwerff.
Intake adviseur Dagmar Stellingwerff. Foto: Siem van der Burg

Een dikke 10 voor de Voedselbank Oudewater

Algemeen

Siem van der Burg

De Stichting Voedselbank Oudewater is aangesloten bij de landelijke organisatie van voedselbanken. Elk jaar wordt de voedselbank door een onafhankelijke instantie gecontroleerd op voedselveiligheid. Op alle onderdelen zoals bijvoorbeeld procescontrole, temperatuurbeheer, schoonmaak, onderhoud en hygiëne scoorde de voedselbank Oudewater (net als vorig jaar) een 10. Het bestuur en de vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken zijn supertrots.

Je verwacht het niet

Oudewater staat bekend als een welvarende gemeente. Veel ondernemers en een meer dan evenredig vertegenwoordigde middenklasse. Toch helpt de voedselbank zo rond de 25 tot 30 gezinnen en ruwweg 80 tot 100 personen elke week aan een basispakket levensmiddelen. “Dat zijn door het jaar heen niet steeds dezelfde gezinnen”, zegt intake adviseur Dagmar Stellingwerff. “De meeste gezinnen leunen tijdelijk op de voedselbank. Bijvoorbeeld na een echtscheiding als vader of moeder er alleen voorstaat, of na verlies van een baan van de kostwinner, of na het overlijden van een partner. Vaak zijn de problemen na verloop van tijd opgelost of kan er een beroep worden gedaan op andere regelingen. Ook statushouders horen tot deze doelgroep. Vluchtelingen uit Oekraïne worden op een andere manier geholpen.

Waar zorgt de voedselbank voor?

De gezinnen die de voedselbank helpt krijgen elke week een basispakket levensmiddelen. Een pakket dat de bekende ‘schijf van vijf’ zo goed mogelijk afdekt en de basisbehoeften aan levensmiddelen bevat. Daarnaast werkt de voedselbank samen met het landelijke initiatief ‘Jarige Job’. De opvoeders van kinderen die jarig zijn krijgen dan een pakket om een volwaardige verjaardag van het kind te kunnen vieren. Volledig met slingers, taart, lekker eten en een cadeau. Daarnaast zorgt de voedselbank bij bijzondere gelegenheden voor speciale zaken als cadeautjes tijdens Sinterklaas, kerstpakketten en bijvoorbeeld kortingen of vrijkaarten voor bijzondere voorstellingen of evenementen.

Waar komen de pakketten vandaan

Dagmar Stellingwerff: “Het basispakket komt van de Regionale Voedselbank Rotterdam waar voedselbank Oudewater bij aangesloten is. Dit pakket wordt voor een groot deel gevuld door landelijke fabrikanten die overproductie doneren, of producten waar niets mis mee is maar waar iets aan de verpakking mankeert. Of er worden producten geschonken omdat de fabrikant goede doelen wil ondersteunen. Dit pakket wordt aangevuld met voedsel dat is bijeengebracht door winkeliers en ondernemers uit Oudewater en omstreken. Een deel van de groenten komt uit de eigen volkstuin die sinds 2012 gratis beschikbaar is gesteld door de Volkstuin Vereniging Oudewater. En als dat alles nog niet afdoende is dan worden de ontbrekende producten door onszelf aangekocht. Onze klanten komen daardoor niets te kort.”

Wie maken dat allemaal mogelijk

De voedselbank draait op de vrijgevigheid van landelijke producenten, lokale ondernemers en donateurs. De lokale ondernemers in Oudewater zijn heel vrijgevig. Ze helpen met producten maar ook met bijvoorbeeld bedrijfsruimte, hulpmiddelen en zaden voor de volkstuin en organiseren acties om ons aan gelden te helpen.

Daarnaast zouden we niets zijn zonder de ongeveer twintig vrijwilligers. Dan gaat het om bijvoorbeeld chauffeurs, uitgevers, adviseurs, volkstuiniers en bestuurders. En tenslotte willen we de kerken, scholen en gemeente niet vergeten. Die dragen op allerlei manieren bij om onze klanten te helpen.

We hebben een drukke maand achter de rug en een druk maar succesvol jaar. We hebben een goed functionerende organisatie staan die door veel ondernemers, instanties en vrijwilligers wordt ondersteund. We zijn klaar om ook in 2024 de gezinnen weer te helpen die onze hulp hard nodig hebben.

Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 2 minuten geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 2 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 3 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 17 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 18 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 19 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 20 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 22 uur geleden