Laagdrempelige taalles voor Oekraïense vluchtelingen.
Laagdrempelige taalles voor Oekraïense vluchtelingen. Foto: pr

IKO wil taalles Oekraïners opzetten

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Tijdens de vieringen van het IKO (Interkerkelijk Overleg Oudewater) is de vraag gesteld door een Russische bezoekster om iets te doen voor de vele Oekraïners in Oudewater. Dat is natuurlijk al heel bijzonder! Wat veel mensen misschien niet weten is dat Russisch en Oekraïens veel op elkaar lijken. Het idee is nu om een eenvoudige taalles te organiseren om de Oekraïners te helpen contact te leggen met Nederlanders. Het is de bedoeling dat de taalles wordt opgezet vanuit het IKO.

Inmiddels zijn er al kleine stapjes gemaakt in het plan om taalles voor Oekraïners op te zetten. Er is een interkerkelijke commissie die samenkomt om de ideeën vorm te geven. Door middel van een kleine geestelijke viering vier weken geleden, een woensdagavondgebed speciaal voor deze doelgroep, zijn de eerste contacten gelegd. Daarbij waren vijf Oekraïense gezinnen aanwezig. De vraag rees, ‘Wat kunnen we doen voor hen’? De Oekraïense vluchtelingen vallen niet onder de gewone inburgeringscursussen en taalles omdat de hoop bestaat dat ze weer terug kunnen naar hun land. Vooral volwassenen zouden graag onze taal een klein beetje leren spreken en verstaan. Er zijn inmiddels vijftien Oekraïners die zich hebben aangemeld voor het initiatief van de laagdrempelige taalles.

Laagdrempelige hulp

Het idee staat nog in de kinderschoenen. De taalles wordt in principe opgezet voor Oekraïners maar er is ook ruimte voor andere nationaliteiten. Martin Weerstand, die in de commissie zit, zegt nadrukkelijk: “Het is geen inburgeringscursus, maar heel laagdrempelige hulp om contact te kunnen leggen met de inwoners van Oudewater.” De insteek is om elke week op vrijdagavond bij elkaar te komen van half zeven tot half acht. Tijdens de taalles is er opvang voor de kinderen. Er zijn al drie mensen gevonden die taalles willen geven en er wordt nog gezocht naar meer vrijwilligers. Hoe meer mensen meedoen, hoe minder vaak je aan de beurt bent. Je verzorgt dan een eenvoudige taalles. Beheersing van de Engelse taal is een pre, omdat veel Oekraïners goed Engels spreken en er is elke week ook een tolk aanwezig. Er wordt nog gezocht naar een goede methode of hulpmiddelen bij het maken van een taalles en met elkaar wordt een programma gemaakt. Het is de bedoeling dat de cursisten elke week wat huiswerk meekrijgen om te oefenen.

De voorbereidingsgroep vanuit het IKO is zelf erg enthousiast over dit initiatief. Ze staan open voor suggesties en tips die het helpen slagen. Ze zouden graag in september willen gaan starten. Een locatie is waarschijnlijk al gevonden. Docenten zijn ook gewoon goedwillende vrijwilligers die deze ‘tijdelijke’ inwoners willen helpen in hun communicatie met jou en met mij. Als je goede ideeën hebt hierover of mee wilt doen als vrijwilliger word je uitgenodigd contact op te nemen via deze emailadressen; info@deambassade.nl of martinweerstand@kpnmail.nl

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 10 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 12 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 15 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00