Groepsfoto tijdens de laatste training.
Groepsfoto tijdens de laatste training. Foto:

‘Montfoort Wandelt’ door...

Algemeen

De laatste training van Montfoort Wandelt in Montfoort was een bijzondere training. Mede door de aanwezigheid van burgemeester Petra van Hartskamp, die zelf meeliep en zo haar steun betuigde aan dit initiatief. “Nu heeft de gemeente Montfoort het initiatief altijd ondersteund. Vorig jaar liep de wethouder mee.”

“De verwachting was wel dat er weer iemand van de gemeente zou meelopen”, zei wandeltrainer Gijsbert Klein, refererend aan die laatste officiële wandeltraining van het seizoen. Samen met wandeltrainer Martin de Bruin begeleidde hij de tien kilometer groep in Montfoort. Dat doen ze sinds 2022. Ze werkten al eerder samen bij Montfoort SV ‘19 tot de fusie in 2019. “Samen bedachten we dat we weer vrijwilligerswerk wilden doen. We hebben ons aangemeld als wandelbegeleiders en zijn van start gegaan.”

De afstand van de laatste trainingsavond bedroeg ook ruim tien kilometer en ging onder andere richting Blokland.

Er liepen ruim twintig deelnemers mee. Wandeltrainer Gijsbert deelde enkele gedachten over Montfoort Wandelt en hoe dit gezonde bewegingsinitiatief in de gemeenschap is gegroeid: “Montfoort Vitaal. Dat was het idee zo’n twee jaar geleden. We zijn begonnen met de aangesloten Bas van de Goor Foundation en de Diabetes Challenge. Montfoort Vitaal zag hier een kans en greep die met beide handen aan. Vorig jaar hadden we al een aanzienlijk aantal deelnemers, maar we merkten ook dat sommige mensen dachten: ‘Als ik geen diabetes heb, kan ik niet meelopen’, vanwege de benaming ‘Diabetes Challenge’. Dit jaar hebben we de horizon verbreed en iedereen aangemoedigd om deel te nemen onder de noemer ‘Montfoort Wandelt’. Hierdoor is onze groep gegroeid. Vorig jaar hadden we ongeveer elf of twaalf deelnemers, en nu, dit jaar, tellen we maar liefst 26 enthousiaste wandelaars. Dat is meer dan een verdubbeling, en dat is een positief verhaal op zich.”

Concept

Het basisconcept van Montfoort Wandelt blijft onveranderd: mensen opleiden om afstanden van drie, vijf of tien kilometer te wandelen. Burgemeester Petra van Hartskamp heeft de hele route gelopen en vond het een mooie ervaring. Ook vorig jaar ging de burgemeester persoonlijk de uitdaging aan door mee te lopen met de 10-kilometergroep in Linschoten, waarbij ze - als doorgewinterd hardloper - de kans greep om de kracht van het wandelen te ervaren. De hoogtepunten van Montfoort Wandelt bereikten hun climax met een afsluitend evenement in Tilburg in het voorgaande weekend. Hier kwamen groepen vanuit heel Nederland samen om te wandelen op de door hen geoefende afstand. De opening werd verzorgd door niemand minder dan Bas van de Goor.

De deelnemers hebben verschillende afstanden afgelegd, variërend van 3 tot 15 kilometer. Hoewel sommige deelnemers vanwege vakanties en andere verplichtingen niet met de volledige groep konden reizen, waren er nog steeds tussen de 20 en 25 enthousiaste wandelaars die de reis naar Tilburg maakten. Volgens Gijsbert een bewijs van de toewijding en gemeenschapszin die Montfoort Wandelt kenmerkt.

Wat opvalt aan Montfoort Wandelt is de diversiteit in de aangeboden wandelingen. Terwijl vorig jaar verschillende afstanden werden aangeboden, zien we dit jaar vooral gezamenlijke wandelingen vanuit Linschoten naar Montfoort. Gijsbert: “Er zijn zelfs momenten geweest waarop de 10-kilometergroep een paar keer naar Linschoten is gewandeld en vice versa, waardoor de gemeenschappen dichter bij elkaar zijn gekomen.”

Gezellig en gezond

Als we terugkijken op deze twee jaar wandelplezier, is het duidelijk dat Montfoort Wandelt in twee jaar tijd al een blijvend effect heeft op de inwoners van Montfoort en Linschoten. Gijsbert liet naderhand weten: “Er is een sterke wil om door te gaan, zelfs in de wintermaanden, waarbij mensen elke woensdagavond samenkomen om te wandelen. Het Hofplein in Montfoort is de ontmoetingsplaats waar de wandeltochten beginnen, en het is prachtig om te zien hoe deze gewoonte is ontstaan.”

Het enthousiasme van de deelnemers en het gemeenschapsgevoel dat Montfoort Wandelt heeft gecreëerd, maken dit evenement volgens hem dan ook een waardevolle toevoeging aan het leven in Montfoort en Linschoten. “We kijken uit naar de voortzetting van dit gezonde initiatief en naar wat de toekomst brengt voor wandelaars in gemeente Montfoort. Montfoort Wandelt is niet alleen een wandelprogramma; het is een reis van gezondheid, samenkomen en plezier die erg wordt gewaardeerd.” Als het aan Gijsbert en Martin ligt zullen zij nog wel even doorgaan met het wandelen, en zij hopen natuurlijk dat steeds meer mensen zich aansluiten. “Het is niet alleen gezellig. Ook nog eens heel gezond. Wie wandelt er nog meer mee? Iedereen kan aansluiten.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een Luisterend Oor 1 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 3 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 8 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00