De kinderen konden zich laten rondrijden in een treintje.
De kinderen konden zich laten rondrijden in een treintje. Foto: Hanneke Stoof

Ruim tweehonderd meter rails in Linschoten

Algemeen

In het kader van de Landelijke Modelspoordagen organiseerde de M-track Groep Nederland afgelopen weekend in Dorpshuis De Vaart in Linschoten een Modelspoor event. Samen waren de 21 leden van de M-Track Groep Nederland goed voor 200 meter rails. Zij hebben HCC-afdeling modelspoor, de Britse Module Baan, Railclub Utrecht en Mariska Hofstede-Schoon met haar speelgoed LEGO treintjes uitgenodigd om deel te nemen aan dit evenement.

De Nederlandse Modelspoor Federatie wijst elk jaar een weekend aan waarop de circa tachtig aangesloten verenigingen open dagen houden. Deze federatie ondersteunt de aangesloten verenigingen en zorgt voor de promotie van de modelspoorhobby.

Vereniging zonder clubhuis

M-Track Groep Nederland koos ervoor om in Linschoten neer te strijken. Een keer in de zeven jaar organiseren zij zelf een evenement. Fred van Efferen is voorzitter van deze vereniging. “M-Track heeft 35 leden en alle leden hebben een module”, legt Fred uit. “Een module is een stuk van de treinbaan en eenieder richt die naar eigen believen in. Uiteraard zijn de leden wel gebonden aan bepaalde voorgeschreven zaken zoals de stroom. Anders zou de trein niet rijden. De keerlussen zijn van de vereniging. Wij zijn vrijdagmiddag om twee uur begonnen met de opbouw tot circa acht uur ‘s avonds. Ik heb in mijn caravan geslapen die in Linschoten op een camping staat en een ander lid heeft in zijn camper geslapen. Vanmorgen vroeg hebben we de puntjes op de i gezet.”

Maandelijkse bijeenkomsten

Bij evenementen komt de baan coördinator om de hoek. Hij informeert wie er mee wil doen en bij genoeg aanmeldingen maakt hij een plan. Coördinator Niek de Gier legt uit dat een evenement soms niet door kan gaan als er te weinig deelnemers zijn. De M-Track Groep Nederland gaan vijf tot zes keer per jaar met hun treinen naar evenementen toe en komen maandelijks bijeen bij een van de leden. Deze heeft een grote loods waar alles opgeslagen staat en hij heeft er een baan uitstaan. “We knutselen er wat en wisselen ideeën uit”, vertelt de voorzitter, “Wij hebben zelf geen clubhuis en zijn een landelijke vereniging. Van Enschede tot Limburg, de leden komen overal vandaan.”

De overstap naar BMB

De Britse Modulebaan, BMB, bouwt Engelse banen met een ander systeem. Elk lid heeft zijn eigen ‘soort’ kijkdoos die ze zelf inrichten. Een van de leden vertelt dat hij eerst lid was van de M-Track groep maar dat hij overgestapt is naar BMB. Zeer gedetailleerde ‘kijkdozen’ waar zelfs het geluid van blatende schapen en koeien niet ontbreekt. Hij wijst op een das bij de rails. “Dat is wel een hot onderwerp, want in de echte treinenwereld graaft ProRail een ondergronds treinnetwerk onder dassenburchten door om de dassen te slim af te zijn. De das veroorzaakt instortingsgevaar op meer dan veertig plekken bij het Nederlandse spoor.”

Wat verder ter spoortreintafel kwam

De HCC-groep, een vereniging van computer- en tech-liefhebbers, heeft ook een afdeling modelspoor. Zij richten zich op het besturen van modelbanen (treinen en auto’s) met computers of losse elektronica. Railclub Utrecht was aanwezig met Märklin. Wat zij bij zich hadden was speciaal gericht op kinderen. “Daar komt geen 220V aan te pas, alleen batterijen.”

Bij Mariska van de ‘LEGO-afdeling’ mochten kinderen ook zelf met Lego spelen. Ter vermaak van de kinderen reed Frank Ruyter de Wildt, een Linschotenaar, buiten rond met zijn zelfgebouwde treintje. Zo was er genoeg te doen voor oud en jong. “Heel leuk georganiseerd”, aldus een moeder, die net haar kind uitzwaaide bij het treintje.

Hanneke Stoof

De Nederlandse Modelspoor Federatie wijst elk jaar een weekend aanwaarop de circa tachtig aangesloten verenigingen open dagen houden.Ditmaal was er ook één zo'n open dag in Linschoten.
Ruim 200 meter rails lagen er in het Dorpshuis De Vaart in Linschoten.
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 55 minuten geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 17 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 19 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden gisteren
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00