<p pstyle="BODY">Ben de Graas wordt in het zonnetje gezet voor zijn 25 jaar trouwe dienst.</p>

Ben de Graas wordt in het zonnetje gezet voor zijn 25 jaar trouwe dienst.

(Cees Reichard)

Feestelijke bijeenkomst Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht

Met de presentatie 'Rijzend Water' schetst fotojournalist Kadir van Lohuizen geen vrolijk toekomstbeeld. In een fotoreportage brengt hij meerdere perspectieven van de klimaatcrisis in beeld. Deze is in volle gang en kan enkel nog vertraagd worden. Hij belicht de wereldwijde en onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel. Hiermee werden de bezoekers geconfronteerd tijdens de feestelijke bijeenkomst van 25 jaar Gemaal De Hooge Boezem Achter Haastrecht.

Negen jaar lang reisde Kadir van Lohuizen over de wereld om zichtbaar te maken dat de zeespiegel stijgt door klimaatopwarming. Tijdens deze avond kregen de aanwezigen verontrustende beelden te zien van o.a. Groenland, Bangladesh, de Verenigde Staten, Indonesië, Nederland, inclusief steden als Jakarta, New York en Miami. Het zijn allemaal plekken die beïnvloed worden door de stijgende zeespiegel. De presentatie begon met een smeltende ijskap in Groenland. Vervolgens kreeg men ondergelopen gebieden in Bangladesh te zien waar miljoenen mensen uit de delta weggetrokken zijn. Kiribati een eilandrepubliek in Oceanië dat slechts ongeveer anderhalve meter boven de zeespiegel ligt is door het stijgende water onbewoonbaar geworden. En zo werden er nog veel andere bedreigde gebieden getoond.

In zijn beelden laat van Lohuizen duidelijk zien dat de toekomst rampzalige gevolgen heeft als de klimaatcrisis niet serieus wordt genomen. Hij spreekt duidelijk uit dat alle mondiale overheden nu direct moeten ingrijpen. "Doen we nu niets, dan vormen toekomstige overstromingen een serieuze bedreiging voor de wereldbevolking. De klimaattop in Glasgow op zondag a.s. kan een eerste stap zijn. Maar gaat dit ook echt gaan gebeuren?"

Voorzitter Gerdien Tober

Deze presentatie was op vrijdag 22 oktober in Theater Concordia tijdens de viering van 25 jaar van het gemaal als museum. Dit had in 2020 plaats moeten vinden maar, vanwege corona kon dit destijds geen doorgang vinden. Voorzitter Gerdien Tober geeft op deze avond een terugblik hoe het 25 jaar geleden en daarvoor allemaal begonnen is. Ook over de verdere ontwikkelingen daarna. In 2019 heeft het gemaal 4.000 bezoekers mogen begroeten, waarvan de helft schoolkinderen. Vorig jaar waren er weinig bezoekers maar zij is heel blij dat er ondanks de coronatijd heel wat nieuwe vrijwilligers bijgekomen zijn.

Schilderijkaart uit 1520

Op deze avond werden de twee vrijwilligers Nanko Dijkveld Stol en Ruurd Cattie als 80-jarigen gehuldigd. Zij mochten uit handen van de voorzitter een schilderijkaart uit 1520 in ontvangst nemen. Een prachtige manuscriptkaart van het gebied tussen Lek, Hollandse IJssel en Rijn, met o.a. Gouda, Schoonhoven, Oudewater, Woerden en Alphen a/d Rijn en de Krimpenerwaard. Vermoedelijk gemaakt om de loop van de IJssel en de waterhuishouding in kaart te brengen. Geschilderd door Pieter Crabeth, de vader van de beroemde glazeniers Crabeth. Deze schilderijkaart mocht ook Ben de Graas in ontvangst nemen. Hij bezoekt al 25 jaar lang het Gemaal. Dagelijks, dus zeven dagen in de week loopt hij de apparatuur na. Olie bijvullen bij de machines, alle stoom afschakelen, lichten uitdoen en het gebouw afsluiten als dat weer eens is vergeten. Vervolgens werden nog enkele ander vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Trio Galantes

Het trio Galantes uit Amsterdam verzorgde het muzikale gedeelte van deze bijzondere mooie avond. Het Trio bestaat uit drie geschoolde musici uit Chili, Mexico en Brazilië en spelen originele en fusion Latijnse stijlen, inclusief bolero's, tango's, bossa nova en ballades. Het publiek genoot enorm van de romantische Latijns-Amerikaanse muziek die bijzonder harmonieus ten gehore werd gebracht.

Bij het naar huis gaan kregen alle bezoekers als aandenken het boek van Anne Pek: 'Erop of eronder, hoe Holland het hoofd boven water houdt'.

Cees Reichard

Meer berichten