SGP-statenlid Bertrick van den Dikkenberg met Frans Hazeleger (rechts)die de forumdiscussie zal leiden.
SGP-statenlid Bertrick van den Dikkenberg met Frans Hazeleger (rechts)die de forumdiscussie zal leiden. Foto: Sjoukje Dijkstra

Tour de Boer landt in Polsbroek

Algemeen

‘Dit gaat om de toekomst van het platteland en onze voedselvoorziening.’

De SGP-fractie in de provinciale staten van Utrecht organiseert op vrijdag 9 december a.s. in Polsbroek een avond over de visie op het landelijk gebied. Onder de noemer ‘Tour de Boer’ spreken diverse deskundigen en is er ruimte voor vragen en discussie. Deze achtste bijeenkomst uit de serie van negen, is bedoeld voor boeren uit Montfoort, Lopik en Oudewater.

Frans Hazeleger, fractiemedewerker en commissielid voor de SGP legt uit waarom deze Tour de Boer zo belangrijk is. “Tijdens deze avonden horen wij wat de agrarische sector bezighoudt. Naar aanleiding van een van de eerste avonden lobbyt onze fractie voor een schot tussen de stikstofuitstoot uit fabrieken (oxyden) en auto’s enerzijds en de agrarische stikstofuitstoot (ammoniak). Nu worden die twee nog op één hoop geveegd. Dan krijg je kromme verhalen dat Rijkswaterstaat boerderijen kan opkopen om daarmee voldoende stikstofrechten te hebben om de A27 te verbreden. Schiphol zou in dat geval alle boerderijen in een cirkel van 25 kilometer van Schiphol kunnen opkopen om genoeg stikstofrechten te krijgen voor uitbreiding. Zet je er een schot tussen, dan is dat onmogelijk. Dan zie je ook gelijk dat sommige partijen heel zenuwachtig worden, want dat is niet de bedoeling: alles moet blijven draaien.

Vertrouwen

Met de inputavonden wil de SGP het vertrouwen tussen overheid en agrarische bedrijven herstellen. De reacties lopen volgens Frans per gebied uiteen: “Meestal reacties positief, maar bijvoorbeeld in Langbroek, waar ze met een Natura 2000 gebied naast de deur zitten, was er veel cynisme. Dat snap ik wel. Het was goed te horen dat ook daar positief op de avond werd teruggeblikt.”

Hij vindt het onbegrijpelijk dat politici vergeten hoe belangrijk voedselvoorziening is. “In het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne dacht ik even dat het tij zou keren. Er werd in de EU opnieuw gekeken naar de beleidsplannen voor de voedselvoorziening. Helaas is die noodzaak weer weggeëbd en volgt sindsdien iedereen weer zijn eigen agenda.”

Illegaal

Frans komt veel wanhopige boeren tegen, die nu officieel ‘illegaal’ zijn. Hij legt uit: “Boeren hoefden volgens de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) geen stikstofvergunning aan te vragen voor hun koeien: een melding volstond. Als gevolg van een uitspraak van de Raad van State moet er nu ineens voor elke koe een stikstofvergunning zijn. De boer moet de nodige vergunningen aanvragen maar krijgt op voorhand te horen dat er te weinig stikstof beschikbaar is om zo’n vergunning uit te geven. Hij kan twee dingen doen: de koe verkopen of slachten, of een boete (per koe) betalen. De provincie Overijssel is al begonnen die boetes op te leggen, en er zijn al boeren die een aanslag van 119.000 euro per kwartaal door de brievenbus hebben gekregen. Ruim 3.300 boeren verkeren in onzekerheid.

Onrecht, vindt Frans. “Mensen hebben altijd te goeder trouw gehandeld. Door een uitspraak van de rechter worden ze nu gedupeerd, terwijl de laksheid van de landelijke overheid de oorzaak is. Veel boeren weten niet meer wat ze moeten doen. Dit gaat om de toekomst van het platteland en onze voedselvoorziening.”

Tour de Boer is op vrijdagavond 9 december bij kaasboerderij Verweij in Polsbroek (Zuidzijdseweg 142a) en begint om 20.00 uur. Koos van der Wind (agrariër in Montfoort), Wim van Wikselaar (SGP- wethouder in Montfoort), Bert-Jan Ruissen (SGP-lid van het Europees Parlement) en Bertrick van den Dikkenberg (SGP-Statenlid) zullen deze avond het woord voeren. Frans Hazeleger leidt de forumdiscussie.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
'Hartjes op de fiets' gestopt 4 uur geleden
Afbeelding
Dramatisch ongeval op Johan J. Vierbergenweg 6 uur geleden
Afbeelding
OZV Jeugd wint van koploper 7 uur geleden
Afbeelding
Winst voor FC Oudewater na tumultueus slot 8 uur geleden
Afbeelding
Gewéldige eerste editie schoolvolleybaltoernooi 9 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Godfried Bomans 14 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere muziekvoorstelling in Linschoten 6 feb, 19:00
Afbeelding
Snertwandeling in Hekendorp 6 feb, 17:00