Afbeelding
Cees Reichard

Marco Bakker exposeert met tekeningen uit de Krimpenerwaard

Algemeen

Op dinsdag 25 oktober opende Jaap Uittenbogaard, bestuurslid van het Kwartier in Stolwijk de expositie ‘In de voetsporen van Otto Dicke’ van Marco Bakker. In het boekje ‘Reisdagboek uit de Krimpenerwaard’ van Nico Rost waren door Kunstenaar Otto Dicke pentekeningen opgenomen. Hij deed dat in 1954 van 18 plekken in de Krimpenerwaard. In 2019 zocht Marco Bakker dezelfde plekken op. Hij heeft precies gekeken waar Otto Dicke gezeten heeft en vanaf die plek maakte Bakker opnieuw een tekening. Uittenbogaard vond dat vooral de vergelijking tussen de oude en de nieuwe situatie van de twee schilders hem bijzonder trof. Tijdens deze opening zong het Polderkoor Stolwijk twee liederen waaronder het toepasselijke ‘Het Lied van de Krimpenerwaard’.

Marco Bakker werkte als orderbegeleider bij de SDU (Staatsdrukkerij en Uitgeverij) in Den Haag. Tien jaar geleden is Marco Bakker meer tijd gaan vrij maken voor tekenen en schilderen. Om meer tijd aan zijn oeuvre te kunnen besteden is hij minder gaan werken. In eerste instantie is hij gestart met het thema Gouda en hij tekent naar waarnemingen. Ook is hij portretten gaan tekenen.

Otto Dicke

Na Gouda heeft hij door Otto Dicke meer aandacht voor de Krimpenerwaard gekregen. Met als resultaat de achttien pentekeningen. Hij vond het een uitdaging om de plek te vinden waar Otto Dicke gewerkt had en hier opnieuw de tekeningen te maken. Hij kwam tot de ontdekking dat de aanblik van de Krimpenerwaard behoorlijk vaak veranderd is. Zo vond hij het interessant om te zien dat in Haastrecht sinds 1954 aan de provinciale weg N228 aan de oostzijde van Haastrecht door de modernisering er anders uitziet. De lantaarnpalen lijken een erehaag te vormen in de richting van de nog steeds herkenbare kerk. Het enig andere zichtbare gebouw is het in historische stijl gebouwde pand van Van der Voet Assurantiën.

Verkeerde boerderij

In Vlist vergiste Bakker zich. Hij was aan de verkeerde kant gaan zoeken naar de boerderij die Otto Dicke tekende. Hij dacht dat Dicke de boerderij ‘De Halle Stee’ op de Vlisterdijk getekend had. Dus zette hij deze op papier. Een Vlistenaar wees hem op de juiste locatie, namelijk de Paardenhoeve ‘Tot hier ân toe’. Deze oudste boerderij van de Krimpenerwaard uit 1597 staat er vrijwel nog onveranderd bij en is hij deze gaan tekenen. Beide boerderijen hangen op de expositie nu naast elkaar.

De expositie is een voortzetting van de reizende versie die in 2020 vroegtijdig door de corona moest eindigen. Bakker is blij dat deze weer opgepakt is.

Bakker heeft al diverse exposities gehad. Een in 2014 in de Mallemolen in de Korte Akkeren in Gouda. Verder heeft hij geëxposeerd in het Huis van de Stad Gouda en op drie locaties in de Krimpenerwaard en Stolwijk is nu de vierde. Tot en met 15 april 2023 is deze nog te zien.

Conservator

Bakker is op dit ogenblik conservator van het museum Paulina Bisdom van Vliet. Hij vindt dit een ontzettende leuke baan. “Het is het leukste werk dat je maar kunt verzinnen. Ik werk in een historische omgeving, ik ga met vrijwilligers en bezoekers om en het is een volstrekte unieke betrekking met heel veel afwisseling.

Helaas heb ik nu minder tijd om te tekenen. Maar ik ga er wel mee door. Ik heb nog steeds het plan om ditzelfde project in Drenthe te gaan doen, waar ik vandaan kom. Dan wil ik een aantal oude schilderijen en tekeningen nemen en opnieuw vanaf die plek gaan tekenen.”

Cees Reichard

Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 12 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 13 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 14 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 17 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 19 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 21 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 22 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00