Als ludieke en symbolische actie krijgen Marcel Peters en Jessica de Rooij (St. Joseph) en Ilse Menting (De Vaart) mondkapjes overhandigd die verkocht worden voor het goede doel.
Als ludieke en symbolische actie krijgen Marcel Peters en Jessica de Rooij (St. Joseph) en Ilse Menting (De Vaart) mondkapjes overhandigd die verkocht worden voor het goede doel. Sjoukje Dijkstra

Mondkapjes voor het goede doel

Algemeen

Bij een ludieke actie voor St. Joseph in Montfoort en De Vaart in Linschoten kregen Marcel Peters en Jessica de Rooij (St. Joseph) en Ilse Menting (De Vaart) mondkapjes overhandigd. Ze ontvingen die vorige week vrijdag uit handen van initiatiefnemer van de actie, Lokaal Montfoort. De bedoeling is dat de mondkapjes verkocht gaan worden en de opbrengst verdeeld over beide cultuurhuizen. Aanleiding voor deze actie was onder andere een recent artikel in deze krant over St. Joseph, waaruit blijkt dat het niet goed gaat met het zalencentrum.

Harry Vlaanderen van Lokaal Montfoort heette iedereen welkom, en vertelde wat hen tot deze actie bracht. “We hebben een tijdje geleden dat gedoe met De Vaart gehad. Toen kwam dit artikel in de krant over St. Joseph. We hebben daarna overlegd met de fractie om daar iets mee te doen. Lokaal Montfoort omarmt de cultuurhuizen in Montfoort en Linschoten. Het mag niet zo zijn dat aan het eind van het liedje - na deze crisis - iedereen weg is en alleen nog een paar horecaondernemers bestaan. We hebben daarom bedacht: We willen iets hebben waar iedereen wat mee kan doen. Iets dat breed gedragen kan worden. Dus besloten we in te haken op de actualiteit en iets te doen met mondkapjes.” Hij toonde een zwart mondkapje met in witte belettering de tekst ‘Hart voor De Vaart en St. Joseph’. “Dat hebben we uit ons logo opgepikt: Hart voor Montfoort en Linschoten. Verder staat Lokaal Montfoort er natuurlijk op (als sponsor). Achter jullie zien jullie al iemand die er eentje op heeft…”

Symbolische actie

Lokaal Montfoort fractievoorzitter Rob Jonkers die het mondkapje inderdaad al op had, zei: “We hopen dat het storm loopt. We gaan in ieder geval zorgen dat er een aantal sponsors komen, zodat het maken van die dingen gratis is. De volledige opbrengst gaat naar De Vaart en St. Joseph. Natuurlijk is het een symbolische actie. Dat begrijp ik ook wel. We willen hiermee benadrukken hoe dringend de situatie is, en hoe belangrijk het is om te zorgen dat deze twee cultuurhuizen voort kunnen bestaan. Ze hebben een belangrijke rol in beide kernen. Van St. Joseph en De Vaart maken zoveel verenigingen gebruik. Met deze actie willen we hen een steuntje in de rug geven. We hopen dat dit het begin van iets moois is. En dat we nog veel jaren gebruik kunnen maken van Dorpshuis De Vaart en St. Joseph.”

De eerste vijftig exemplaren werden gesponsord door Lokaal Montfoort en de Carnavalshal. Harry Vlaanderen: “Op hun advies hebben we ook niet alles bedrukt, want dan kun je er niet door ademhalen.” De kosten zijn vijf euro per mondkapje, en de mondkapjes zullen onder andere verkocht worden bij Shell pompstation de Goeij. Ook kunnen belangstellenden mailen met secretariaat@lokaalmontfoort.nl. “De eerste vijftig mondkapjes zijn al gesponsord. We hopen dat we er meer gesponsord krijgen en dat we er uiteindelijk 500 tot 700 verkopen.”

Marcel, Jessica en Ilse gaven aan het een mooi gebaar te vinden. Marcel zei: “We danken jullie voor deze actie. Als de rest van de politiek nu dezelfde ideeën heeft en de bevolking er ook achter staat, moet het wel goed komen.”

“We kunnen ze verkopen in de raadsvergadering”, werd geopperd. “Denk maar niet dat Leo Hammendorp (Progressief Akkoord, red.) met dit mondkapje gaat lopen”, werd er lachend geroepen. “Oh, die illusie hebben we niet; al zouden ze de actie maar steunen. Dat zou toch mooi zijn!”

De opbrengst van de actie zal volgens Harry Vlaanderen fifty-fifty verdeeld worden. “Zij moeten het zelf maar verdelen hoe zij het nodig achten. Ik hoop dat het niet nodig is en dat ze er wat extra’s mee kunnen doen. Het hangt allemaal ook van het tijdsbestek af. Wanneer ze open mogen. Dat weten we nog niet. De tijd zal het leren.”

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
'Het Touwbos': een mooie aanwinst voor basisscholen én omgeving 11 uur geleden
Afbeelding
Ook Taizé viering in Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Ruim tweehonderd meter rails in Linschoten 12 uur geleden
Afbeelding
Hulp nodig bij uw aangifte Inkomstenbelasting 2022 13 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert in Montfoort 14 uur geleden
Afbeelding
Deze week in Concordia 14 uur geleden
Afbeelding
Jubileumboek 'Wit-zwarte kleuren' gepresenteerd 14 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Kay en Rick Schipper 29 mrt., 19:00