Simone voert de test uit bij Romy.
Simone voert de test uit bij Romy. Sjoukje Dijkstra

Testen voor toegang Soos Montfoort goed op gang

Algemeen

Nu restaurants weer hun deuren openen, en ook het culturele leven weer langzaam op gang komt, is het de verwachting dat ook de testlocatie Montfoort steeds drukker wordt. De Testen voor Toegang-locatie opende eind december de deuren in St. Joseph Montfoort. Bij de locatie kunnen mensen terecht voor testen voor toegang, maar ook voor commerciële sneltesten. Tientallen bedrijven in Montfoort maken hier gebruik van voor hun medewerkers.

Simone Brier is locatiemanager en regelt alles in en om de teststraat, samen met Ben Breedveld en de arts, die betrokken is. Het team opende eerder een snelteststraat bij een Bed & Breakfast in Montfoort. Die locatie werd gesloten, toen de maatregelen versoepelden. “Toen kwam na de zomer een nieuwe golf. De B&B was al verhuurd. Dus, gingen we op zoek naar een andere locatie. Het oorspronkelijk idee was ook dat het mooi was dat mensen zich voor de feestdagen (kerst, oud & nieuw) konden laten testen. Binnen een half uur (uiterlijk binnen 2 uur) zijn de resultaten bekend. Dat vinden mensen heel fijn.” Volgens Simone testen mensen vooral voor toegang tot zwemles en sporten. Of omdat ze zekerheid willen hebben. Nu ziet ze ook alweer de aanvragen binnenkomen voor de lunches en de etentjes, maar ook voor de dierentuin.

Elke dag testen

Op vrijdag is ze samen met Romy Ringeling aan het werk om de bijna dertig afspraken van die dag af te handelen. “Meestal maken mensen hun afspraak een half uur van tevoren. Het konden er dus nog meer worden. Vandaag zitten we hier maar een halve dag, tot 14.00 uur. In het weekend verwacht ik meer toeloop.” Ook Romy wil zich laten testen. Dat doet zij bijna dagelijks, geeft ze aan, om toegang te krijgen tot de sportschool. Hoeveel testen ze heeft ondergaan, weet ze niet. Als ze eerlijk is, wordt ze het testen ook wel zat. “Ik heb er geen hekel aan, maar het zit niet lekker. Het is een heel onnatuurlijk gevoel. Er gaat iets in je neus en naar je keel. Dan krijg je een beetje hetzelfde gevoel als je in het zwembad springt, en water in je neus krijgt.”

“Ben je er klaar voor?”, vraagt Simone. Romy knikt. Eerst gaat de swab in de keel, vervolgens ook in de neus. “Voor de foto doe ik het even wat langzamer”, zegt ze. “Gaat het nog?” “Ja hoor”, lacht Romy. “Het testresultaat is al best snel zichtbaar. Nog twee minuten, maar als het positief is, zie je het meestal ook wel direct.” Romy kan opgelucht ademhalen. Zij mag gewoon door en weer gaan sporten die dag.

Momenteel werkt er een team van zeven mensen afwisselend op deze locatie. “We leven van persmoment naar persmoment. Als het coronatoegangsbewijs stopt, stoppen wij ook”, aldus Simone. Door bedrijven uit de omgeving wordt er goed gebruik gemaakt van de testlocatie. “Er zijn er die komen elke week, maar er zijn er ook die er sporadisch gebruik van maken, als er klachten zijn”, zegt Romy. Het prettigst voor mensen is dat ze zich dichtbij huis kunnen laten testen, menen ze.

24 uur geldig

Momenteel valt de toestroom aan mensen nog te behappen voor de dames, die elkaar in dagdelen afwisselen. De een in de ochtend, de ander in de middag. “Mochten het nachtleven en de festivals weer op gang komen - en het gaat met 1G open - dan zit je met de hele jeugd die hier komt testen”, denkt Romy. “Dan zal het best druk worden en hebben we ook meer mensen nodig.” De QR-code die mensen bemachtigen na testen voor toegang, is 24 uur geldig. “Als het goed is, kun je hem ook uitprinten”, zegt Romy. “Je krijgt een mail ter verificatie en hebt de afspraakcode nodig om hem te openen.” Dat dit voor sommige doelgroepen - met name de ouderen - best lastig kan zijn, geven ze grif toe. “Daar moeten ze even doorheen geholpen worden. Ze kunnen gerust hier komen hoor; wij helpen ze wel”, zegt Simone. “Ze hebben alleen wel een computer of in ieder geval een mailadres nodig om de uitslag te ontvangen. Met hulp van familieleden lukt het dan vaak wel om daar uit te komen.”

Testen voor toegang is tot nu toe gratis. Een commerciële test kost 32,50 (ex BTW). Testen voor toegang is bedoeld voor mensen zonder klachten, die een coronatoegangsbewijs nodig hebben. De commerciële test is vooral gericht op mensen met klachten of reiscertificaten. Dit in verband met de oplopende wachttijden bij de GGD. Bedrijven die het voor hun werknemers regelen, hebben daarover afspraken en ook de Bedrijven Vereniging Montfoort (BVM) draagt bij. Simone laat weten dat de locatie samenwerkt met Stichting Open Nederland. “Oorspronkelijk idee is om het testen voor toegang te combineren met culturele activiteiten die hier ter plekke in St. Joseph plaatsvinden. Dan testen ze vóór toegang om vervolgens ook de activiteit bij te kunnen wonen. Wie weet zal dit binnenkort ook op gang komen. Het is nog even afwachten allemaal.”

Voor verdere informatie kunt u kijken op www.sneltestmontfoort.nl.

Voor het plannen van een afspraak bij testen voor toegang kijkt u op: www.testenvoortoegang.org.
Bij het intypen van de postcode komt de testlocatie in Montfoort naar voren.

Sjoukje Dijkstra

De testen voor toeganglocatie in St. Joseph opende eind december al de deuren.
Dit is de aanname plek voor de mensen die zich willen laten testen voor toegang.
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 2 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 16 uur geleden
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren 17 uur geleden
Afbeelding
Nat maar gezellig schoolvoetbaltoernooi 18 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 19 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 23 uur geleden
Sorry, die duw in de boarding was ietsje te fors(wel een blessure en een wissel voor Thomas Hoogenboom)
FC Oudewater laat duur punt liggen in slotfase gisteren
Een grutto op Het Beloken Land, in een plas drasgebiedje, waar hij zich goed thuis voelt.
Lezing 'Weidevogelwellness Het Beloken Land' 23 apr, 09:00