Afbeelding
Cees Reichard

Dorpsvereniging Vlist viert met een Cowboy Rodeo haar 50-jarig bestaan

Algemeen

Een springlevende vereniging met veel activiteiten

Met een Cowboy Rodeo heeft Dorpsvereniging Vlist op zaterdag 8 oktober haar 50-jarig bestaan gevierd. In de tent bij ons Honk werd het een feest in western stijl. Er was een grote opkomst waarvan de meesten in aangepaste kleding met een cowboyhoed op.

Voorzitter Hilda van der Sluis bracht bij de start van het feest een toost op dit jubileum uit. Daarna was er een barbecue uit de smooker, verzorgd door Rober Smith van de Vlisterstee. Hilda vertelde dat de barbecue bijzonder goed verzorgd was. De gasten konden kiezen uit vier stukken vlees en gerookte zalm. Daarnaast waren er heerlijke salades en stokbrood. Een troubadour zorgde tijdens het eten voor gezellige achtergrondmuziek.

Singletjesdisco

Na de heerlijke maaltijd gingen bij het optreden van Inline Dancers de voetjes van de vloer. Er werd een Line Dance ingestudeerd en ongeveer dertig aanwezigen deden enthousiast mee. Als afsluiting van het feest was er een singletjesdisco van Jesse en Patricia uit Gouda. Dit houdt in dat de iedereen zelf de muziek uit kan zoeken. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Rond twaalf uur was het feest afgelopen.

Om het westernfeest compleet te maken stond buiten nog een rodeostier en een schiettent.
Het geluid was in handen van Klaproos uit Haastrecht

Terugblik

Tijdens het feest blikte voorzitter Hilda van der Sluis nog even terug op het 50-jarig bestaan van de dorpsvereniging. Zo vertelde zij dat op 29 september 1972 de oprichtingsvergadering van de Dorpsvereniging Vlist plaats vond. De drie Vlisterse verenigingen de IJsclub, de Plattelands Vrouwenbond en de Polsstok vonden het toen nodig dat er een nieuwe vereniging kwam met activiteiten op gebied van sport, spel en gezelligheidsbijeenkomsten. Zo ontstond de dorpsvereniging die zich op de leefbaarheid en de sociale samenhang van het dorp ging richten. Ko Kooistra werd de eerste voorzitter.

Ons Honk

Op het Julianaplein stond de voormalige brandweergarage. In 1985 wilde de toenmalige gemeente Vlist de garage afbreken om er woningen te bouwen. Acties door de dorpsbewoners hebben ertoe geleid dat de gemeente in 2004 overstag ging en dat de brandweergarage, met veel vrijwilligers omgetoverd kon worden tot Ons Honk.

Nu vijftig jaar later zien we dat de vereniging nog springlevend is. Maandelijks zijn er in en rondom Ons Honk diverse activiteiten met als hoogtepunten jeu de boules, Koningsdag, Zomeractiviteitenweek, het Sint-Nicolaasfeest en de Kerstboomontsteking met een kerstmarkt waar alle Vlisterse verenigingen aan meedoen.

Het voortbestaan

Wel heeft Hilda grote zorgen over het voortbestaan van de vereniging. Zij is acht jaar bestuurslid, daarvan vier jaar als voorzitter. Een half jaar geleden heeft zij aangegeven dat zij als voorzitter stopt en tot op heden heeft zich nog niemand gemeld om haar op te volgen. Ook het bestuur is straks niet compleet. Voorts zijn er minder mensen die zich voor de organisatie van een activiteit willen inzetten.

“Ik hoop wel dat we over vijf jaar weer een jubileum kunnen vieren, maar dan hebben we wel mensen nodig die mee willen helpen of bestuurslid willen worden. Want zonder bestuur is er geen dorpsvereniging mogelijk. Ik hoop dat het niet zo ver komt Op dit moment laat de dorpsverenging haar bestaansrecht zien. En vooral in deze tijd van crises kan Dorpsvereniging Vlist toch een verbindende factor zijn.”

Hilda kijkt met genoegen naar de activiteiten in de komende maanden uit. Elke donderdagochtend is er vanaf 10.00 uur koffie drinken in Ons Honk, op zaterdag 22 oktober worden in de Vlisterstee mosselen gegeten, op 26 november komt Sinterklaas en op 21 januari 2023 is er in de Vlisterstee een Pubkwiz. “Kortom, we zijn altijd actief. Dit mag niet verdwijnen.”

Cees Reichard

Voorzitter Hilda van der Sluis blikt terugop het 50-jarig bestaan van de dorpsvereniging.
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 5 uur geleden
V.l.n.r.: Anneke van Heertum, Mirjam Jongerius en Marry van der Kroon.
Koningsochtend in Vlist met oranjebitter 7 uur geleden
 Tussen de buien door werd een hoop plezier gemaakt.
Koningsspelen voor de basisscholen 9 uur geleden
Afbeelding
Update spreidingswet en motie over plannen Cultuurhuis 10 uur geleden
Springkussen Striker was een succes.
Koningsdag in Driebruggen 12 uur geleden
Afbeelding
'Als ik ga - ga ben' 14 uur geleden
Afbeelding
Ringsteken met de skelter op Koningsdag in Polsbroek 15 uur geleden
De knikkerbanen tijdens de Koningsspelen.
Knikkeren en Koningsspelen 30 apr, 19:00