pr

SVO-skateseizoen geopend en afgesloten met JUMBO Blankestijn Cup

Zaterdagamiddag werd op het Statenland de eerste en tevens enige skatewedstrijd van dit seizoen gereden. Met een heerlijk zonnetje en weinig wind waren de weersomstandigheden meer dan voortreffelijk. Voor het toegestroomde publiek was het dan ook goed toeven langs Nederlands mooiste piste. Daarbij konden ze ook nog genieten van veel spannende races. Zelfs enkele ‘bootjesmensen’ keken vanuit een lekkere tuinstoel vanaf de dijk mee naar de maar liefst 47 rijders.

50 meter skaten

Veel jeugdskaters maakten hun debuut tijdens het Open Jumbo Blankestijn Kampioenschap SVO. Zij beten het spits af op de 50 meter sprint. Voor de jeugdskaters was dit een serieuze afstand. Voor de veel meer ervaren wedstrijdrijders leek deze afstand een ‘lachertje’ te zijn, maar voor hen kwam het vooral aan op het gebruik van de juiste techniek, aldus de speaker. Niels de Kruijk, een van de zes deelnemers van SSV Lek en Linge, moest zijn sprint opnieuw rijden, omdat zowel zijn eigen als de geleende transponder het beiden niet bleken te doen. Desondanks wist hij de snelste tijd neer te zetten. De Montfoortse Timo Spruit was de snelste sprinter onder de jeugdskaters.

Na het rijden van een tijdrit over één ronde werden de series gereden. Onder flinke aanmoediging van het publiek reden de jongste rijders een afstand van 500 meter. Rosan Oosterlaken, rijdend in de categorie P4, had de vaart er goed in en kwam met een flinke voorsprong over de finish. Ook Julie van de Ridder wist met gemak de overwinning te behalen bij de P2M. Saar de Wit, P3M, moest er iets harder aan trekken, maar wist toch nog voor Evy Martens van Lek en Linge als eerste te finishen. Bij de dames Kadetten lieten Meike van Straalen en Nienke Oosterlaken zien flink aan elkaar gewaagd te zijn. Van Straalen kwam met een nipt verschil net iets eerder over de finish. Ook de Kadetten heren maakten er een spannende strijd van. Sem van Beek liet duidelijk zien waar hij het afgelopen seizoen voor getraind had en gaf Niels Ott en Niels de Kruijk nauwelijks ruimte. Ott won de race echter en had slechts 0.073 seconden voorsprong op De Kruijk.

Marathon

Na het hoofdgerecht was er geen tijd om bij te komen, want er moest gesmuld worden van het toetje: de marathon. De allerjongsten beten het spits af en vlogen na het startschot zonder aarzelen op volle kracht richting de eerste bocht. En in die bocht gebeurde gelijk van alles, er werd gedemarreerd, gevallen en gelost. Een ronde verder waren de rijders, waarvan het leeuwendeel in de rode SVO-shirts, verspreid over de hele baan. Maar geknokt werd er, door iedere rijder, en voor iedere meter. Tien ronden later kwam Evy Martens van Lek en Linge als eerste over de streep, gevolgd door SVO’ers Dax Spruit en Judith Zeinstra.

Bij de kleinsten maakten de dames dus genadeloos de dienst uit, bij de p1/p2 was het ook een dame die nadrukkelijk een stempel op de wedstrijd drukte: Daphne van Kooten reed niet gewoon dapper mee in de kopgroep van drie, maar wist daarin zelfs dominant te rijden en haar medevluchters flink pijn te doen. Té dominant wellicht, want Floris Verploeg van Lek en Linge reed uitgekookt en profiteerde optimaal van het harde werk van Van Kooten, maar zeker ook van Joran Koning. De Linschotenaar werkte keihard, maar werd in de finale op de streep gepasseerd door Verploeg.

De wedstrijd voor kadetten, junioren, senioren en masters werd gewonnen door Joep Stubbe. Na een tiental ronden vond hij het welletjes en besloot met master Johan Boef op avontuur te gaan. Nog voor het rondebord op 25 stond sloten de twee aanvallers weer aan bij het uitgedunde pelotonnetje. Stubbe probeerde nog wel voor een tweede ronde te gaan, maar zei achteraf dat de warmte hem nogal parten speelde. SVO’ers Niels Ott, Marieke de Kruijff en Sem van Beek gaven nog wel een tegenstoot, maar hadden de benen niet om weg te komen. Het kostte Stubbe in de finale vervolgens weinig moeite om de winst veilig te stellen. Niels de Kruijk van Lek en Linge wist nog wel de SVO-delegatie te verschalken en pakte de derde plek.

De prijzen

Na afloop volgde de inmiddels traditionele verloting van diverse prijsjes ter beschikking gesteld door Jumbo Blankestijn en Dave van Dam. Winnaars van de wedstrijd waren:
Rosan Oosterlaken (P4M)
Thijmen Bus (P4M)
Evy Martens (P3M)
Dax Spruit (P3J)
Julie van de Ridder (P2M)
Jesper de Jong (P2J)
Daphne van Kooten (P1M)
Floris Verploeg (P1J)
Meike van Straalen (KM)
Niels de Kruijk (KJ)
Marieke de Kruijff (JM)
Joep Stubbe (JJ)
Johan Boef (HS)
Rianne Coljé (DS)

Meer berichten