Afbeelding
Richard vd Born

Rijke medailleoogst voor SVO na drukke seizoensfinale Dave van Dam-skeelercup

Algemeen

Met de thuiswedstrijd in Oudewater, de pisterace in Rotterdam en het rondje tussen het hoge gras en de brandnetels van Gouda, werd de Dave van Dam-cup van 2021 afgesloten. Met de SVO als hofleverancier in rijders, maar vooral in podiumplaatsen, kijken we terug op een mooie, spetterende seizoensfinale.

Oudewater

Het was nog even optimaal profiteren van de nazomer, al begon de ochtend koud. 17 SVO-rijders waren vastbesloten er ook sportief een mooie dag van te maken. Met liefst 10 rijders op het podium, waarvan een zestal op de hoogste tree, is dat doel ruim gehaald.

Rosanne Oosterlaken beet als enige P4-rijdster het spits af, viel ondanks de veel oudere tegenstanders geen seconde stil en bleef iedere race met veel karakter doorknokken tot op de streep en won daarmee automatisch in haar categorie. Als er voor doorzettingsvermogen een prijs was geweest, had ze die ook moeiteloos in de wacht gesleept. Een paar categorieën hoger leek Julie de Ridder haar debuut in het wedstrijdcircuit knap te bekronen met de eindoverwinning, maar een val op de 500 meter gooide roet in het eten en deed haar op de 2e plek belanden. Op dat podium zag ze een andere debutante naast zich staan: Liene Peenstra, die nog maar één keer met de wedstrijdgroep had meegetraind, pakte de 3e plek. Bij de dames pupillen-1 was er één overduidelijk de sterkste: door winst op alle afstanden stond Daphe van Kooten aan het eind van de dag lachend op de hoogste tree. Datzelfde deed Vita van Deuren bij de dames-kadetten, al moest ze op de puntenkoers Daphne nog voor zich dulden. Meike van Straalen stond op datzelfde podium op de derde plek. Bij de heren kadetten zetten Roan Vos en Dave van den Born de strijd die al het hele seizoen gaande was voort, wat een mooi kijkspektakel opleverde. Maar net als alle andere wedstrijden was het uiteindelijk Roan die aan het langste eind trok. Hij werd uiteindelijk derde in het dagklassement. Bij de dames-junioren B won Fleur Visser. Fleur was in topvorm en wist in één bocht op spectaculaire wijze liefst twee rijdsters tegelijk te verschalken, maar kwam helaas ten val, wat haar overigens niet van haar eerste plaats afhield. Cas van Deuren liet er bij de heren junioren-b geen misverstand over bestaan wie de sterkste was en won afgetekend alle afstanden. Ook Rianne Coljé was sterk genoeg om met haar tegenstanders te spelen en won alles wat er te winnen viel.

Rotterdam

Een kleine maar fijne SVO-delegatie deed op vrijdagavond ook nog even de nieuwe skeelerpiste in Rotterdam aan en ook hier werd weer gewonnen. Zo was de familie Van Deuren met Vita en Cas goed voor twee keer goud en won Koen Roeloffzen bij de pupillen1 zijn eerste klassement ooit. Roan Vos en Dave van den Born gaven de zoveelste ronde van hun gevecht om de bronzen medaille ten beste, waarbij Roan toch weer aan het langste eind trok. Salomé de Bruijn ging iedere wedstrijd steeds beter rijden en kwam nog heel dicht in de buurt van het podium. Op de slotafstand finishte ze keurig als derde.

Gouda

Dat je prima twee dagen achter elkaar kunt racen, liet Cas van Deuren overduidelijk zien in Gouda. Met winst op beide afstanden stelde hij de dagwinst vrij makkelijk veilig. Zus Vita werd ditmaal tweede in haar categorie. Marieke de Kruijff was in Oudewater nog ziek naar huis gegaan, maar liet zien al weer redelijk hersteld te zijn, al was ze op de lange afstand begrijpelijkerwijs wat minder dominant dan anders. De sprint won ze wel overtuigend. Fleur Visser stond na afloop weer lachend bovenop het podium bij de dames junioren-B. Ook Dave van den Born en Roan Vos lieten zien over goede benen te beschikken, zaten als vanouds in elkaars wiel, maar konden net geen podiumplaats bemachtigen. Datzelfde gold voor Salomé de Bruijn, Isa van den Berg en Celine van Straalen, die in de wedstrijd wel een mooi SVO-bolwerk vormden. De overwinning bij de pupillen-dames ging naar Daphne van Kooten, die ook nog eens bijna alle kadetten-dames versloeg. Bij de pupillen probeerde Koen Roeloffzen zijn prestatie van een avond ervoor te evenaren, maar kwam ditmaal met een vierde plek net naast het podium terecht. Sverre Peenstra liet als altijd zien wat een prima knokker hij is en eindigde achter Koen op plek zes. Zus Liene Peenstra maakte met haar derde plaats duidelijk dat haar podiumplek een week eerder in Oudewater geen toeval was. Op de lange afstand moest ze voor twee vallende rijdsters uitwijken. Dat lukte, maar ze belandde daardoor wel met een koprol in de brandnetels.

SVO’ers in het eindklassement Dave van Dam-cup 2021

 1. Dames pupillen 4
 2. 2e Rosanne Oosterlaken
 3. Dames pupillen 2
 4. 5e Liene Peenstra
 5. Dames pupillen 1
 6. 4e Salomé de Bruijn
 7. 6e Daphne van Kooten
 8. 8e Isa van den Berg
 9. Heeren pupillen 1
 10. 3e Koen Roeloffzen
 11. 5e Sverre Peenstra
 12. 8e Corne Hoogenboom
 13. 18e Jordy Kemp
 14. Dames kadetten
 15. 1e Vita van Deuren
 16. 4e Meike van Straalen
 17. 6e Celine van Straalen
 18. Heren kadetten
 19. 2e Roan Vos
 20. 3e Dave van den Born
 21. 7e Joran Koning
 22. 14e Sem van Beek
 23. Dames junioren B
 24. 2e Fleur Visser
 25. Heren junioren B
 26. 2e Cas van Deuren
 27. 13e Krijn van Muiswinkel
 28. Dames senioren
 29. 2e Marieke de Kruijff
 30. 6e Rianne Coljé
Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 54 minuten geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 14 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 21 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort gisteren
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00