Afbeelding

Blik op ... Insleep

Algemeen

Boeren hebben tegenwoordig strenge regels voor bezoekers als het gaat om hygiëne. Dit om zogenaamde ‘insleep’ van ziekte te voorkomen. Bezoekers moeten beschermende jassen aan, haarnetjes en overschoenen. Nou zou ik natuurlijk gezien de ontwikkelingen afgelopen week rond de stikstof daar een hele column over vol kunnen schrijven. Maar deze column gaat eigenlijk ergens anders over.

Corona is niet weg, het aantal besmettingen stijgt alweer. Niettemin hebben we ons na twee coronajaren en zonder beschermingsmaatregelen massaal weer gestort op het vliegen naar vakantiebestemmingen. Alsof er geen ‘insleep’ van ziekte bestaat onder mensen, terwijl die pandemie toch aanwijsbaar is begonnen doordat we als kippen zonder kop over de wereld rondrennen en exotische besmettingen oplopen. Na twee jaar weinig vliegtuigstrepen in de lucht telde ik er vanaf mijn terras maar liefst negen op enig moment vorige week.

En dan is er de vraag waar toch al die mensen gebleven zijn die voor de coronacrisis de vliegvelden en veel andere sectoren draaiende hielden. Je zou haast denken dat de hele ‘workforce’ is gedecimeerd door de pandemie.

Maar daar is heel wat anders aan de hand. Ik hoorde bij WNL op zondag vandaag Sjuul Paradijs, oud-hoofdredacteur van de Telegraaf, het hebben over ‘de ruïnes van Rutte’ in navolging van de puinhopen van paars (Pim Fortuyn). Sinds de eeuwwisseling heeft een race naar de bodem plaatsgevonden in lonen en arbeidsvoorwaarden, door steeds meer ‘flexibele schillen’ te organiseren die elkaar op prijs de tent uitvechten. Voorbeeld: onder druk van grootaandeelhouder Nederland heeft Schiphol de eigen beveiligers vijftien jaar geleden ontslagen. Die verdienden toen 3.500 per maand bruto, nu is dat vanwege de concurrentie tussen aanbieders onderling, gedaald tot 2.200 euro bruto. Laat het even goed op u inwerken. En Schiphol is de enige niet. De pakketbezorgers van KPN overkomt hetzelfde: daar is het ooit verfoeide systeem van ‘stukloon’ weer ingevoerd. Steeds meer stukken bezorgen voor steeds minder geld, want de ZZP-ers die de feitelijke bezorging moeten doen moeten elkaar op prijs beconcurreren. Ik vind het niet gek, dat zoveel sectoren met personeelstekort kampen. Dan moeten ze maar meer loon gaan betalen en ophouden alles te zetten op ‘winstmaximalisatie’, lees het tevreden houden van aandeelhouders met hoger dividend.

En de boeren: die lijken het pleit min of meer definitief te hebben verloren, hoewel zij de sector zijn die sinds de 90-er jaren het meeste stikstof bespaard hebben. Want de plannen van het kabinet gaan niet over het besparen van stikstof, maar over het weer inzetten van die stikstofruimte voor woningbouw. Ons land is tenslotte klein en de stedelingen machtiger dan het platteland.

Trudie Scherpenzeel

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
Paasconcert in Benschop 1 uur geleden
Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 3 uur geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 5 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 6 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 19 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 20 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 21 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 21 uur geleden