Afbeelding

Blik op ... Verkiezingen

Algemeen

Vandaag en morgen nog kunt u uw stem uitbrengen op een van de lokale (afdelingen van) de politieke partijen. Dat is belangrijk. Want u bepaalt welke politieke partijen de komende jaren het beleid in de gemeente bepalen. Het gaat over huizen, zonnepanelen, openbaar groen en misschien zelfs over windmolens, want we moeten versneld van het Russische gas af. En hoewel geen politieke partij daar in zijn campagne rekening mee heeft gehouden: de opvang van een ongekend aantal vluchtelingen vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook daar gaat de gemeente over. Hoewel: minister De Jonge heeft met voortvarendheid bepaald dat er vanaf 2024 per jaar honderdduizend huizen bij moeten komen. Na drie kabinetten Rutte van de VVD zonder volkshuisvesting (de markt moest dat maar oplossen) wil hij weer centrale regie. Voorzitter Bruls van het veiligheidsberaad sprak gisteren bij Buitenhof zelfs van de mogelijkheid van het in beslag nemen van leegstaande kantoorgebouwen ten behoeve van de opvang van vluchtelingen. Eindelijk, zou ik zeggen. Want die kantoorpanden worden door beleggers gebruikt als aftrekpost om maar geen belasting te hoeven betalen.

Ondertussen kijken we op TV naar de verwoestende oorlog ten oosten van ons. En zit ik mij plaatsvervangend te schamen. Ja, ik deel de grote angst voor een derde wereldoorlog als we ons actief gaan bemoeien met die strijd. Tegelijkertijd is er die schaamte. Laten we die gek in Moskou gewoon zijn gang gaan? En zien we hoe, gelijk Aleppo, Oekraïense steden worden kapotgeschoten door niets ontziende barbaren, voor wie burgers er niet toe doen?

Het meest schrijnende verhaal van afgelopen week zag ik bij de BBC. Een Oekraïense mevrouw die als vrijwilliger op het station in Lviv zich bezighoudt met medische opvang van vluchtelingen met een zus die in Moskou woont en waar zij mee geappt had. De zus in Moskou appte haar terug dat als zij nu nog het fascistische regime van Oekraïne steunde zij niet meer tot haar familie behoorde. De desinformatiecampagne van Putin in een notendop.

Afgezien van de lange journaals is de Nederlandse televisie weer tot de dagelijkse leegheid teruggekeerd. We zagen het afgelopen weekend het grootse afscheid van Sven Kramer en Ireen Wüst (zeer verdiend), Heel Holland bakt en Boer zoekt Vrouw. Om van Lubach nog maar niet te spreken. Ik breng het niet op om naar grappen over de oorlog te kijken.

Ga stemmen deze week. Red de democratie waar we met zijn allen heel erg blij mee moeten zijn.

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
Genieten van Musical Shrek in Oudewater 1 uur geleden
Afbeelding
Zonovergoten Lentemarkt wordt druk bezocht 2 uur geleden
Afbeelding
Kampioenschap voor FC Oudewater 2 3 uur geleden
Afbeelding
Eerste 'Vind het live!' groot succes! 4 uur geleden
Een deel van de aanwezige leerlingen van OBS De Schakels en burgemeester Danny de Vries.
OBS De Schakels en Barbara Mary 5 uur geleden
Mevrouw Verboom omringd door verjaardagsbloemen.
Mevrouw Verboom viert een eeuw 6 uur geleden
Afbeelding
Dan maar voor de derde periode 6 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen: Slappe vertoning 7 uur geleden