Dit is zoals de Memorials kaars eruit zal komen te zien.
Dit is zoals de Memorials kaars eruit zal komen te zien. pr

Comité Memorials houdt kaarsenactie voor degenen die nooit meer thuiskwamen

Algemeen

Comité Memorials in Montfoort heeft een kaarsenactie opgezet om geld in te zamelen voor de twee gedenktekens die het comité wil realiseren in Montfoort. De gedenktekens moeten komen vlakbij de twee locaties waar in 1943 twee Britse bommenwerpers zijn neergestort. Daarbij kwamen dertien Britten en één Canadees om het leven.

De beoogde locaties voor de gedenktekens zijn de ingang van het Klompenpad op Blokland en langs de Mastwijkerdijk vlakbij het Zandgat. De beide gedenktekens worden een eerbetoon aan de bemanningsleden. Tegelijkertijd dienen ze om de voorbijgangers eraan te herinneren dat op die plek jonge mensen stierven voor onze vrijheid. Dankzij donaties van verschillende fondsen, bedrijven en particulieren en acties - zoals de Koningsnacht Bingo en de verkoop van Engelse drop - is inmiddels 15.000 euro van de benodigde 20.000 euro binnen. Om ook de laatste financiën bij elkaar te brengen zijn er voor de komende maanden nog aanvullende acties gepland. Met de kaarsenactie trapt het comité af.

Joke de Wissel van het Comité Memorials legt uit: “Aanvankelijk was het plan om de gedenktekens in 2023 te onthullen, omdat het dan precies 80 jaar geleden zou zijn dat de vliegtuigen in de Montfoortse weilanden neerstortten. Echter een inmiddels hoogbejaarde zoon van één van de omgekomen Britse bemanningsleden heeft aangegeven het prachtig te vinden dat dit voor zijn vader op touw wordt gezet. Hij wil heel graag vanuit Engeland op eigen kosten naar de onthulling in Montfoort komen. Gezien zijn hoge leeftijd willen we niet wachten tot 2023 en de komende maanden alles op alles zetten om in 2022 de gedenktekens al te onthullen. Alleen moeten we dan nog wel die laatste 5.000 euro bijeen zien te krijgen.”

Via de website www.memorials-montfoort.nl kan voor 6,50 een dikke kaars met opschrift besteld worden. De kaarsen worden dan voor de kerstdagen bij de mensen thuisbezorgd. “In deze donkere dagen een gezellig lichtje opsteken en daarmee bijdragen aan een eerbetoon voor degenen die nooit meer thuiskwamen. Het past helemaal in de kerstgedachte”, aldus Joke de Wissel namens het comité.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Linschoten in oorlogstijd door de ogen van een kind 1 uur geleden
Afbeelding
Anjerconcert 2024 4 uur geleden
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 18 uur geleden
V.l.n.r.: Anneke van Heertum, Mirjam Jongerius en Marry van der Kroon.
Koningsochtend in Vlist met oranjebitter 20 uur geleden
 Tussen de buien door werd een hoop plezier gemaakt.
Koningsspelen voor de basisscholen 22 uur geleden
Afbeelding
Update spreidingswet en motie over plannen Cultuurhuis 23 uur geleden
Springkussen Striker was een succes.
Koningsdag in Driebruggen gisteren
Afbeelding
'Als ik ga - ga ben' 1 mei, 10:00