Afbeelding
Aad Kuiper

Doorstart Repair Café Oudewater

Algemeen

De loop was er na alle coronalockdowns een beetje uit bij het Repair Café in Oudewater en daarom ging het de afgelopen keer niet door. Maar na enkele verbaasde reacties op het bericht in De IJsselbode van de afgelopen week dat het met alle activiteiten zou stoppen omdat er geen aanbod zou zijn is de harde kern, een vijftal handige harry’s, bij elkaar gaan zitten en hebben besloten een doorstart te maken. Weliswaar met enkele wijzigingen, maar … u kunt weer terecht met allerlei apparatuur dat gemaakt moet worden, want zij gaan zeker verder op de ingeslagen weg. Voortaan op de woensdagmiddag - dan is ook de bibliotheek open - maar natuurlijk nog steeds in het Cultuurhuis of, als u dat liever hebt, naast de bibliotheek.

“Weggooien? Mooi niet!” is nog steeds het motto van de landelijke Stichting Repair Café waarbij dat van Oudewater is aangesloten. “Vaak is het een kleinigheidje dat er aan een apparaat mankeert”, weten ze bij het Repair Café, “want meestal komt zo’n mankementje door het gebruik van spullen; daar lijden ze onder.” Dus: “Kom maar op, bezoekers, met spulletjes die kapot zijn!” Een heggenschaar, een föhn, een draaitafel, een personenweegschaal, een bladblazer, een lamp met een touchswitch, ofwel een aanraakschakelaar, hebben ze, om maar een paar van de vele zaken te noemen, al ter reparatie aangeboden gekregen. En meestal lukt het wel om een apparaat weer aan de praat te krijgen.

De handige mannen noemen ook nog een radio, een strijkijzer, een koffiezetapparaat en een stofzuiger. “We hebben ook veel uurwerken gehad”, herinnert Jan zich. De overige reparateurs, Joop, Henk, Koos en Gert, beamen dat of noemen nog iets, want er kwamen altijd veel mensen met allerlei spulletjes: ‘dat gaan we toch niet weggooien; dat kan vast nog wel gemaakt worden’. Deskundige hulp, gereedschap en materialen zijn in het Repair Café aanwezig.

Dat Repair Café Oudewater is eens in de vier weken te vinden in het Cultuurhuis, naast de bibliotheek en wel op iedere eerste woensdag van de maand van half twee tot vier uur. De eerstvolgende keer dus al op 1 juni en de keer daarop op 6 juli. In augustus is het Repair Café even dicht, maar op 7 september is het weer open, net als de eerste woensdagen van de maanden die daarop volgen. “En vergeet niet op te schrijven dat het gratis is”, wil Gert nog even kwijt. Waar Henk aan toevoegt: “Maar er staat wel een fooienpot klaar; daar betalen we nieuw gereedschap van.”

“O, ja”, zegt Joop, “we zoeken ook nog wat versterking”. Dus worden ook handige harry’s én handige hanny’s uitgenodigd om één keer in de maand op woensdagmiddag in dit sympathieke café te komen helpen.

Aad Kuiper

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 2 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 16 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 23 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00