Afbeelding
Aad Kuiper

Tien jaar zorgboerderij Het Boere Erf

Algemeen

Als de sfeer tijdens de open middag bij zorgboerderij Het Boere Erf kenmerkend is voor die zorgboerderij - en er is geen enkele twijfel dat dit anders zou zijn - dan zit het wel goed met de zorg van zorgboerderij Het Boere Erf en De Kloostertuin. Wat een prettige en warme sfeer troffen de wellicht honderden bezoekers op het erf van deze boerderij en wat een enorme betrokkenheid straalde Corrie Boere, die deze organisatie leidt, uit naar eenieder die haar kwam feliciteren met dit lustrum.

Gelukkig was het prachtig weer op deze dag, waarop in de ochtend voor de deelnemers en partners en/of mantelzorgers een gezellige ochtend met activiteiten was georganiseerd en ‘s middags een open huis, zodat belangstellenden een kijkje konden nemen in en rond de zorgboerderij. ‘s Ochtends was het al behoorlijk druk geweest, maar ‘s middags was de belangstelling nog groter. Ondanks die drukte, bleef de sfeer bijzonder gezellig en gemoedelijk; het was op geen enkel moment té druk. De bezoekers werden getrakteerd op overheerlijke wafels, er was lekker ijs en uiteraard wat te drinken, maar er was ook veel belangstelling voor de aanwezige kantklossters, bloemschikkers, het creatief bezig zijn voor kinderen en voor de bijzonder aantrekkelijke foto-speurtocht waarin je op een rondwandeling over het terrein van Het Boere Erf allerlei leuke plekjes kon ontdekken.

Zinvolle dagbesteding in de buitenlucht

Als ondertitel dragen de zorgboerderijen De Kloostertuin (die inmiddels al 12 jaar actief is), en Het Boere Erf, een ‘zinvolle dagbesteding in de buitenlucht’. En dat kan gemakkelijk rond beide locaties. De Kloostertuin aan de Provincialeweg Oost in Haastrecht is uniek gelegen aan de IJssel met een prachtige wandeltuin met oude notenbomen en rustieke paden waar je volop van de natuur kan genieten, terwijl op het terrein van Het Boere Erf, een klein melkveebedrijf met 45 melkkoeien aan de Hekendorpse Buurt, de hooiberg geheel nieuw opgetrokken is voor de zorg. En vanuit die hooiberg heb je een prachtig uitzicht over de weilanden en je kunt van daaruit ook gezellig wandelen naar een caravan die middenin het groen staat.

Corrie Boere-Vollering heeft, voor ze aan deze vorm van zorg begon, ruim 25 jaar als verpleegkundige in de zorg gewerkt. Maar ze draagt deze zorg niet alleen; twee professionele medewerkers en een groep vrijwilligers die ruime ervaring heeft in de zorg en maatschappelijk werk ondersteunen haar. De zorgboerderijen bieden dagactiviteiten aan o.a. dementerende ouderen (en jongeren!), ouderen met psychische klachten en ouderen die zich eenzaam voelen op werkelijk prachtige locaties. Corrie Boere: “We stemmen de activiteiten af op de mogelijkheden en belangstelling van de deelnemers. Zij zullen in ieder geval veel buiten zijn om de natuur en de seizoenen van dichtbij te ervaren. In de parkachtige tuin of in de weilanden kunnen de deelnemers lekker genieten en daarnaast vaak ook tuinieren. We beginnen altijd met koffie én een praatje, gaan uiteraard buiten wandelen, maken met een groepje de maaltijd klaar met groenten uit eigen tuin die we vervolgens gezamenlijk nuttigen. Sommigen gaan de kippen voeren, eieren rapen, schilderen, houtbewerken; anderen sjoelen of spelen andere spelletjes, breien koptouwen, maken bloemstukjes, enzovoort, enzovoort.” Corrie Boere vindt het fantastisch en dankbaar werk, maar heeft wel wat moeite met de financiële regelgeving die landelijk en lokaal op heel uiteenlopende wijze en dan ook nog volgens zeer regelmatig wisselende systematiek gehanteerd wordt. Ze hoopt oprecht dat daar verandering in komt.

Papekop en Hekendorp

Papekop Zingt Weer was ook te gast in Hekendorp om dit lustrum luister bij te zetten. Maria van den Hondel: “Wij komen speciaal voor Corrie, die dit zinvolle werk hier al tien jaar doet tot vreugde van iedereen.” Daarom werd, speciaal voor Corrie Boere, ‘Lang zal ze leven’ op een alternatieve manier ten gehore gebracht. Maria: “Oudere mensen herinneren zich vaak liedjes uit hun jeugd; daarom vinden we het optreden hier en op soortgelijke plaatsen leuk en zinvol.” Uiteraard zong Papekop Zingt Weer veel meer dan dat, zeker tot plezier en vermaak van velen.

Corrie Boere: “We hoeven niet echt reclame te maken. We houden niet zo van wachtlijsten en nu kunnen mensen die zich aanmelden of aangemeld worden hier altijd binnen afzienbare tijd terecht. En dan kunnen wij zorgen voor een zinvolle dagbesteding voor de deelnemers, deels in de buitenlucht, maar altijd gericht op sociaal contact, liefde, warmte, passende bezigheden, zelfwaardering, en het gevoel erbij te horen. Ik vind het fantastisch werk.”

Aad Kuiper

Papekop Zingt Weer te gast bij Het Boere Erf in Hekendorp.
Afbeelding
Deze week in Concordia 1 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 3 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 4 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 18 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 19 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 20 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 21 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 21 uur geleden