Petra Blom met bewoner dhr. De Mik. De heer De Mik verzorgt graag de tuin. Samen met wethouder de Kok knipte hij het lintje door.
Petra Blom met bewoner dhr. De Mik. De heer De Mik verzorgt graag de tuin. Samen met wethouder de Kok knipte hij het lintje door. Margreet Nagtegaal

Nieuwe woonvorm voor mensen met dementie geopend

Algemeen

In de Hekendorpse Buurt ergens tussen Oudewater en Hekendorp in, ligt het bedrijf van Petra en Hein Blom te midden van weilanden en boerderijen. Van oorsprong, en nog steeds vol in bedrijf de melkveehouderij. Maar zoals dat bij veel boerenbedrijven gaat, gebeurt er meer op het erf. Jaren geleden werd er al een agrarische kinderopvang gerealiseerd met dertig kinderopvang plekken per dag. Dicht bij de natuur.

Maar voor ondernemer Petra Blom was het niet genoeg. Er was nog ruimte op het erf en in haar hart voor een bijzondere woonvorm voor mensen met dementie. Na jarenlange voorbereidingen verrees op de plek van een oude veestal een prachtige nieuwe woonlocatie voor mensen met dementie. Dit weekend werd de splinternieuwe woonvorm officieel geopend door wethouder Walther Kok en bewoner dhr. De Mik. Er is woonruimte voor zestien bewoners met dementie, in twee groepen van acht. Ieder heeft een eigen kamer met douche en toilet. Alles, natuurlijk, gelijkvloers, overzichtelijk ingedeeld en een prachtige tuin, met uitzicht op de weilanden, het boerenbedrijf en alles wat er in de natuur te zien is. “De combinatie van ouderen met kinderen sprak mij enorm aan,” vertelt Petra, “Dat was het beginpunt toen we zagen dat we nog meer mogelijkheden hadden op het erf. Hein is en blijft gewoon boer. Maar ik vind het heerlijk om aan deze doelgroep hier een woonplek te geven.”

Bewoners voelen zich niet opgesloten

Samen met provincie, gemeente en zorgadviseurs ging ze met haar idee aan de slag. De woonvorm is open van opzet. “We willen werken met de visie dat bewoners zich niet opgesloten voelen. Er zijn geen hekken of deuren steeds op slot.” Er is overal wel een alarmsysteem aanwezig maar er wordt zo min mogelijk gebruik van gemaakt. “Daarmee onderscheiden we onszelf.” De bewoners kunnen vrij rondlopen over de boerderij als ze dat kunnen en willen. “Bewoners genieten echt van deze vrijheid. Het mooie is ook als iemand gestrest is of boos en je loopt met ze de stal in, even een koe aanraakt of besnuffeld wordt, de bewoner zichtbaar ontspant. Die combi is goud waard!” In een oude schuur werd een nieuwe activiteitenruimte gecreëerd. Daar vinden activiteiten plaats. Ze moeten hun huis dan even uit en naar buiten, dat geeft een thuiskom-effect als ze weer thuiskomen. Bewoners kunnen in principe tot hun einde hier blijven. De zorg is hierop ingesteld, uitgezonderd van bij agressie of wegloopgedrag. Financiering is door middel van scheiding woon/zorg, met een indicatie zzp 5. De nieuwe woonvorm zal de komende tijd verder groeien in activiteiten samen met de kinderopvang en vrijwilligers. Petra Blom geniet zichtbaar van haar mooie bedrijf en de vele mogelijkheden die het biedt. “Wat ik voor ogen had is werkelijkheid geworden.”

Alle informatie op de website www.veld-zicht.nl

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 1 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 15 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 22 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00